MEP viikkokirje

Elsin viikkokirje 26.10.2018

Tervehdys Strasbourgista!

Parlamentti kokoontui tällä viikolla Strasbourgissa. Äänestimme muun muassa kertakäyttöisten muovituotteiden myynnin kieltämisestä, juomaveden laatuvaatimuksista, antibioottien käytön rajoittamisesta eläinten lääkinnässä sekä neuvottelukannasta EU:n 2019 budjettiin. Täysistuntoviikolla oli esillä myös epäreilujen kauppatapojen direktiivi sekä maatalousvaliokunnassa lausuntoni EU:n tutkimus- ja innovaatiopuiteohjelmaan. Videotervehdykseni täysistuntoviikolta voit katsoa täältä.

Maatalousvaliokunta äänesti maanantaina selvällä enemmistöllä lausuntoni EU:n Horisontti Eurooppa tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta. Eri puolueryhmien vahvan tuen saanut lausunto alleviivaa 10 miljardin euron rahoituksen turvaamista ruoan ja luonnonvarojen huippututkimukselle. Lausunto alleviivaa sisävesien, maatalouden ja viljelijöiden tärkeää roolia ruokaturvan takaamisessa tulevaisuudessa. Päävaliokuntana toimiva teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta äänestää parlamentin kannasta marraskuun lopussa. Maaseudun Tulevaisuus kirjoitti aiheesta kuluneella viikolla.

Parlamentti äänesti eläinlääkkeiden tarpeettoman käytön hillitsemiseksi. Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat merkittävä uhka kansanterveydelle. EU:n alueella noin 25 tuhatta ihmistä menehtyy vuosittain superbakteerien aiheuttamiin sairauksiin. Tärkein syy vastustuskyvyn kasvulle on antibioottien liikakäyttö karjataloudessa ja terveydenhuollossa. Uudella asetuksella luodaan ensimmäistä kertaa yhteiset säännöt tarpeettomien mikrobilääkkeiden eläinkäytölle. Lisää aiheesta Keskustan meppiryhmän yhteisessä kannanotossa.

Mandaatti epäreilujen kauppatapojen direktiivin kolmikantaneuvottelujen aloittamiselle meni läpi selkein äänin 428 puolesta, 170 vastaan ja 18 tyhjää. ALDE-ryhmän neuvottelijana olen tyytyväinen, että tuottajien elintason turvaamisen kannalta tärkeän direktiivin viimeistely voi nyt alkaa. Yhdessä muiden maatalousmeppien Paolo De Castron, Andrea McIntyren, Herbert Dorfmannin kanssa osallistuimme Euroopan maataloustuottajien ja osuuskuntien keskusjärjestön Copa-Cogecan tempaukseen parlamentin edustalla ennen äänestystä. Oma kannanottoni aiheeseen voi lukea täältä.

Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n julkaistua raporttinsa on käyty kuumaa keskustelua päästövähennystavoitteista ja keinoista saavuttaa ne. Tarvitsemme uskottavaa ja realistista pohdintaa siitä, miten pelisäännöt energiantuotannolle, liikennesektorille, rakentamiselle, maataloudelle ja teollisuudelle päivitetään. Useissa ulostuloissa ei haluta katsoa ilmastonmuutoksen ehkäisyä kokonaisuutena, vaan osoitetaan syyttävä sormi yhtä sektoria kohden. Metsä on nähtävä puilta myös ilmastokeskustelussa. Kestävään metsänhoitoon perustuva biotalous on osa ongelman ratkaisua. Aiheesta lisää Iisalmen Sanomiin kirjoittamassanikolumnissa.

Lauantaina osallistun Keskustan Pohjois-Savon piirin syyskokoukseen, jossa valitaan mm. tulevat eduskuntavaaliehdokkaat. Ensi maanantaina luvassa on kouluvierailu Vesannolle, jossa kerron mepin työstä lukiolaisille ja 9-luokkaisille. Kouluvierailun jälkeen järjestän EU –tilaisuuden Vesannolla, Vestorilla klo 11.00 alkaen.

Järjestän ensi viikolla keskustelutilaisuuksia EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta (CAP) eri puolella Suomea. Tahdon kuulla parlamentin maatalousvaliokunnan ainoana suomalaisedustajana kotimaan tuottajien, kuluttajien ja eri sidosryhmien näkemyksiä tästä Suomen maatalouden tulevaisuuteen ratkaisevasti vaikuttavasti uudistuksesta, ja käydä vuoropuhelua sen suunnasta. Meidän on huolehdittava siitä, että tuottajan asema turvataan EU:n maatalouspolitiikassa myös tulevalla rahoituskaudella. Mukana eri tilaisuuksissa vaihtelevilla kokoonpanoilla on ministeri Jari Leppä, paikallisia kansanedustajia sekä asiantuntijoita.  Tietoa tapahtumista löydät täältä. Ohjelma:

 

Ti 30.10. klo 9-12

Puheenvuoro maa- ja metsätalousministeriön CAP –tilaisuudessa, paikalla mm. ministeri Jari Leppä

Verkkolähetys koko Suomeen https://mmm.videosync.fi/2018-10-30-cap-avaustilaisuus

 

Ti 30.10 klo 14.30-17

CAP-tilaisuus, mukana kansanedustajat Pertti Hakanen ja Sirkka-Liisa Anttila

Mustiala, Hämeen ammattikorkeakoulu

 

Ke 31.10 klo 12-16

Pohjois-Savon maaseutugaala

 

Iisalmi

To 1.11. klo 9.30-12

CAP-tilaisuus, mukana kansanedustajat Juha Pylväs ja Antti Rantakangas

Koulutuskeskus JEDU Haapajärvi, Erkkiläntie, Sali A-1

 

To 1.11. klo 15.30-18

CAP-tilaisuus, mukana kansanedustajat Anne Kalmari ja Petri Honkonen

Tarvaalan biotalousinstituutti, Saarijärvi

 

Pe 2.11. klo 9.30-12

CAP-tilaisuus, mukana kansanedustajat Antti Kurvinen, Mikko Savola ja Lasse Hautala sekä maatalousministerin erityisavustaja Risto Lahti

Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Ilmajoen opetusmaatila, Ilmajoki

 

Näillä ajatuksilla toivotan kaikille leppoisaa viikonloppua!

 

Ystävällisin terveisin,

Elsi