Elsin viikkokirje 13.9.2019

Tervehdys Brysselistä, 
 
Työaskareet alkoivat tämän viikon osalta maatalouspolitiikan merkeissä Finlandia – talolta, jossa esittelin 25 eri jäsenmaan maaseutujohtajille yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen eli CAPin valmistelun tilannetta parlamentissa. 
 
MTK:n metsäjohtokunta kutsui suomalaismepit keskustelemaan ajankohtaisista metsäasioista. Vaikka jäsenmailla ei olekaan yhteistä metsäpolitiikkaa, EU:n päätökset vaikuttavat metsien käyttöön strategioiden ja eri politiikkalohkojen kautta. Keskustelussa esille nousivat EU:n metsästrategian päivitys, kestävien investointien paketin taksonomiaa eli investointien luokittelujärjestelmää käsittelevä asetus sekä biodiversiteettiasiat. 
 
Tällä parlamenttikaudella näköpiirissä on uusia LULUCF:n kaltaisia vääntöjä. Uuden EU – parlamentin pöydällä on komission esitys kestävästä rahoituksesta. Aloitteella pyritään määrittämään, millaiset investoinnit eri aloilla ovat ympäristön ja ilmaston kannalta kestäviä. Tätä harjoitusta kutsutaan nimellä taksonomia eli investointien luokittelujärjestelmä.
 
Mukana kestävien investointien tarkastelussa ovat myös metsäala, ja haasteita on ilmassa, sillä ehdotetut kriteeristöt eivät noudata uusiutuvan energian direktiivissä sovittuja sääntöjä metsien kestävyyden todentamisesta. Ongelma on siinä, että lakiehdotus tulee talouspuolelta eikä kestävyyskriteerejä valmistelevassa asiantuntijaryhmässä ole ollut mukana metsäalan asiantuntijoita. Onneksi lainsäädäntöprosessi on edelleen kesken ja siihen voi vielä vaikuttaa. Suomelle tärkeät metsäinvestoinnit eivät saa vaarantua. 
 
Tällä viikolla Brysselissä valmistauduttiin ensi viikon Strasbourgin täysistuntoon, jossa tullaan käsittelemään mm. ensi vuoden EU budjettia. Parlamentti tulee äänestämään  myös Christine Lagraden nimityksestä Euroopan keskuspankin uudeksi pääjohtajaksi. 
 
Brexit kestoteema. EU-parlamentin Brexit neuvottelija Guy Verhofstadt kertoi Britannian EU-eron taustaväännöistä Renew Europe ryhmämme kokouksessa. Tilanne on tiukka, sillä Britannian EU-eron takaraja lähenee. Kävi miten kävi, rauha ja kaupan säilyminen on turvattava. Verhofstadt kertoi, että brittiparlamentin työn keskeyttäminen viideksi viikoksi lisää kovan EU – eron todennäköisyyttä. Pääministeri Boris Johnson pelaa kovaa peliä, jossa demokratia jää kakkoseksi. 
 
Valmistautuminen Brexitiin on maksanut elinkeinoelämälle paljon ja sen pitkittäminen luo epävarmuutta, myös investointihalukkuus vähenee. Tiedottamisen merkitys mahdollisen kovan eron seurauksista korostuu nyt entisestään, jotta pk-yritykset osaavat varautua äkillisiin muutoksiin EU onkin valmistautunut kovaan Brexitiin, jos tämä valitettava vaihtoehto toteutuu. 
 
Tulevan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli komissaaripaketin. Euroopan parlamentin valiokunnat tulevat kuulemaan komissaariehdokkaita syksyn aikana ennen kuin mepit antavat hyväksyntänsä komissiolle. Jutta Urpilaiselle on tulossa laaja ja monipuolinen salkku. Hänestä on tulossa kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari. Salkun painopisteenä tulee olemaan Afrikka, jonka rooli tulee entisestään korostumaan EU – politiikassa. 
 
Keskustan puoluehallitus ja uuden puheenjohtajan linjapuhe torstainaKeskustan uudeksi puheenjohtajaksi valittu Katri Kulmuni piti eilen linjapuheensa puoluehallituksen kokouksen yhteydessä. Katrin johdolla Keskustan on mahdollista palauttaa luottamus puolueeseen, sillä uusi puheenjohtaja korostaa niitä keskustalaisia teemoja, joissa esimerkiksi puolueväki on toivonut topakampaa otetta. 
 
MTV3:n Huomenta Suomen lähetyksessä meppikollegoiden Heidi Hautalan ja Sirpa Pietikäisen kanssa. Keskustelimme ajankohtaisista EU:n asioista aamun lähetyksessä, jonka voit katsoa täältä  
 
Näillä ajatuksilla toivon kaikille leppoisaa viikonloppua! 
 
Ystävällisin terveisin,
Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]