Elsin viikkokirje 27.9.2024

Mukavaa perjantaita!

Metsäkatoasetus aiheuttaa huolta

Kiistellyn metsäkatoasetuksen soveltamisen pitäisi alkaa alkuvuodesta, mutta komissio on pantannut soveltamisohjeita.

Metsäkatoasetuksesta, jonka tavoitteet ovat toki yleviä ja kannatettavia, on tulossa farssi. Soveltamisohjeiden puuttumisen takia investoinnit seisovat Suomessa. Asetus koskee kymmeniä tuhansia yrityksiä, erityisesti koko elintarvikeketjua ja muun muassa tullia. Erityiset ongelmat Suomen näkökulmasta liittyvät naudanliha- ja maitotiloihin. Raportointivaatimukset ovat yksityiskohtaisia ja tiedot tuotteiden alkuperästä tulee säilyttää. Pitävien seurantajärjestelmien rakentaminen vaatii kuitenkin aikaa.

Asetus oli jo alun alkujaan ongelmallinen, koska se linjaa, että ruuan tuottamisen takia puita ei saisi kaataa. Tuotantorakentamisessa metsäkatoasetuksella onkin jo ollut huomattavia vaikutuksia: monia hankkeita on lykätty asetuksen tulkintoja odotellessa. Sen sijaan tuulivoima-, infra- tai muu rakentaminen eivät ole asetuksen piirissä, eli esimerkiksi aurinkokennovoimaloiden tieltä metsää saa kaataa mielin määrin.

Tässä tilanteessa, kun soveltamisohjeetkin puuttuvat ja käytännön toteuttamisessa mm. raportointivaatimuksien suhteen on huomattavia vaikeuksia, järkevintä olisi lykätä asetuksen toimeenpanoa. Myös parlamentin suurin ryhmä EPP vaati tätä. Komissio kuitenkin ilmoitti, ettei lykkäystä olisi tiedossa. Heillä on syyskuun loppuun saakka aikaa antaa soveltamisohjeet, joten saapa nähdä, miten asetuksen kanssa käy.

Kirjoitukseni aiheesta voi lukea täältä.

EU avaa Pandoran lippaan: suden suojelun taso arvioidaan uudelleen

EU-jäsenmaiden suurlähettiläät linjasivat suden suojelun tason madaltamisesta.

Useissa EU-jäsenmaissa on oltu jo vuosia huolissaan suurpeto-ongelmasta, ei vähiten meillä Suomessa. Susihavaintoja tehdään ihan kotipihoissa saakka, ja lemmikkien ja kotieläimien puolesta saa pelätä monella alueella. Myös muun muassa monet Itä-Euroopan maat ja Ranska ovat samassa tilanteessa. Aihe nousi otsikoihin Euroopan pääkaupungeissa saakka, kun susi tappoi komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin ponin.

Tällä viikolla ministerikokouksessa EU-maat kannattivat suden suojelun tason madaltamista Bernin sopimuksessa. Päätös oli lähes yksimielinen. Asian eteneminen vaatii seuraavaksi päätöksen luontodirektiivin muuttamiseksi, mihin taas vaaditaan jäsenmaiden yksimielinen päätös. Nopeita ratkaisuja ja helppoja neuvotteluita ei siis ole tiedossa, mutta ainakin tämä on askel oikeaan suuntaan.

Kirjoitin aiemmin tänä vuonna parlamentin tiukemmasta kannasta susien suojeluun sekä siitä, miten Bernin sopimus ja luontodirektiivi toimivat. Kirjoituksen voi lukea täältä.

Kestävä kotieläintalous esillä Brysselissä

Järjestin yhdessä MTK:n kanssa parlamentilla tilaisuuden kestävästä kotieläintaloudesta.

Tilaisuudessa esiteltiin parhaita esimerkkejä Suomesta loistavien panelistien kera. Omassa puheenvuorossani toin esiin ruuantuotannon kannattavuutta ja houkuttelevuutta erityisesti nuorten, tulevien maatalousyrittäjien näkökulmasta. Jos ala ei ole vetovoimainen, ei meillä ole kestävää ruokaturvaa ja siten huoltovarmuutta. Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah korosti puheessaan suomalaisen ruuantuotannon ainutlaatuista puhtautta ja säännönmukaisuutta, sekä eläinten että maatalousyrittäjien hyvinvoinnista huolehtimisen merkitystä. Kuulimme tilaisuudessa myös komission maatalousosaston pääjohtajaa Wolfgang Burtscheria, MTK:n maatalousjohtaja Johan Åbergia sekä MEP- kollega Thomas Waitzia vihreiden ryhmästä. Maito- ja lihatuotannon vastuullisuuden näkökulmaa taasen toivat esiin Valion vastuullisuusjohtaja Hanna Hiekkamies sekä Atrian Suomen yhteiskuntasuhdejohtaja Risto Lahti.

Suomalaiset toimintamallimme herättivät yleisössä kiinnostusta ja läsnä oli hieno määrä osanottajia niin parlamentin kuin sidosryhmienkin edustajia. Keskustelu on tärkeää ja ajankohtaista, sillä kestävä ruuantuotanto on tärkeä osa kokonaisturvallisuuttamme. Toivon, että tulevaisuudessa se nähdään EU-tasolla järkevänä ympäristön, talouden ja sosiaalisten tekijöiden kokonaisuutena.

Suuri kiitos MTK:lle järjestelyistä sekä kanssapanelisteille hyvistä puheenvuoroista!

Viikon tärpit

  1. Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntajohtajia oli vierailulla Brysselissä. Tulevat vuodet on erityisen tärkeä Itä- ja Pohjois-Suomen näkökulmasta, kun EU:n koheesiopolitiikan ja rahoitusohjelmien uusia kausia aletaan neuvotella ensi syksystä alkaen. On koko EU:n etu, että näiden alueiden elinvoimasta pidetään huolta koko unionin rajojen mitalta.
  2. Tapasin DG AGRI:n eli komission maatalouden pääosaston pääjohtajan Wolfgang Burtscherin maatalouden rahoituksen ja alan tulevaisuuden visioiden äärellä. Oli miellyttävä huomata, että hän on hyvin perillä suomalaisen maatalouden kestävyydestä ja erityisolosuhteista.
  3. Euroopan kielten päivää vietettiin torstaina. Se muistuttaa kielten runsauden tärkeydestä ja niiden merkityksestä Euroopan kulttuuriperinnölle. Parlamentissa meistä jokaisella on oikeus työskennellä omalla äidinkielellämme, ja parlamentin kokouksia ja täysistuntoja voi seurata livestriimin kautta kaikilla unionin 24 virallisella kielellä. Tämän kaiken mahdollistaa tuhatpäinen tulkkien armeija, joita ilman työmme olisi paljon vaikeampaa!
  4. Teknologiateollisuus oli liikkeellä isolla ryhmällä eri alojen edustajia. Tapasimme parlamentilla ja keskustelimme mm. teknologian merkityksestä maa- ja metsätalouden innovoinnille ja digitalisaatiolle sekä alueiden kokonaisturvallisuudelle.
  5. Pidin etäpuheenvuoron Hämeen metsänhoitajien Metsäfoorumi-tilaisuudessa. EU-päätöksenteon merkitys suomalaisille metsille ja vaikutus suomalaiselle metsänomistajalle on kiinnostava aihe, ja monet lainsäädännöt ovat joko tulossa sovellettavaksi tai valmistelussa, kuten metsäkatoasetus ja metsien seurantaa koskeva lainsäädäntö. Pidin niin ikään metsäpolitiikasta avauspuheenvuoron Euroopan metsänomistajien kattojärjestön tilaisuudessa.
  6. Lauantaina olen Maaseutuparlamentissa Nurmeksessa. Olen klo 9:30 MTK:n keskustelussa ruoka- ja metsäketjun merkityksestä huoltovarmuudelle ja kokonaisturvallisuudelle Itä-Suomessa, ja iltapäivällä klo 13:45 keskustelemassa kolmannen maaseutupoliittisen julkilausuman sisällöstä. Keskusteluita voi seurata livenä Yle Areenan Suorat-kanavalla!

Hyvää syyskuun viimeistä viikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]