Uuden parlamenttikauden tunnelmia

Julkaistu Suomenmaassa 2.9.2024

Parlamentti aloittaa syyskauttaan muuttuneessa ympäristössä. Parlamentin käytävillä puhuttaa luonnollisesti eilisten Saksan osavaltiovaalien tulokset, missä äärioikeistolainen AfD, Vaihtoehto Saksalle -puolue rynni vaalivoittoon. Huolta herättää myös Ukrainan heikentynyt tilanne itärintamalla.

AfD:nsuosio Saksassa ei sinänsä ollut yllätys, sillä jo kesän EU-vaaleissa puolue nosti kannatustaan eniten. AfD:n suosiota lisäsi myös Ukrainan tukemisen vastustus, vaikka demarivetoinen hallitus oli jo aiemmin esittänyt Ukrainan tuen puolittamista ensi vuodelle. Viesti on venäläisten pommitusten ja ohjusiskujen kohteena oleville ukrainalaisille synkkä.

Vaikka Saksan osavaltiovaalien tulokset eivät suoranaisesti vaikuta parlamenttiin, syventävät ne Saksan kahtiajakautumista ja vaikuttavat siihen, kuinka hävinneet hallituspuolueet jatkossa suhtautuvat Ukrainan tukemiseen. Ukrainan tuen jatkuminen on yksi keskeisimmistä kysymyksistä Euroopan parlamentissa.

Syksyn mielenkiintoisin järjestäytymissessio on komission muodostaminen, josta parlamentissa äänestetään. Ursula von der Leyenin odotetaan julkistavan 11. syyskuuta salkkujaon kaikille jäsenmaille. Monet jäsenmaat viis veisasivat von der Leyenin toiveesta asettaa sekä nais- että miesehdokas. Toistaiseksi nimetyistä naisia on seitsemän ja miehiä 17. Muutos on huomattava nykyisen komission kokoonpanoon, jossa nais- ja mieskomissaareja oli lähes saman verran.

Komissaariehdokkaiden haastatteluissa me parlamentin valiokunnissa arvioimme, onko ehdokas työhönsä pätevä. Esimerkiksi maatalouskomissaarin salkku ei tule olemaan kevyt tälläkään kaudella, sillä jo ensi kesänä odotamme komissiolta ehdotusta vuoden 2028 jälkeisestä maatalouspolitiikasta. Siksi on tärkeää, että ruokaturvasta osana kokonaisturvaa sekä viljelijöiden toimeentulosta vastaava komissaari todella ymmärtää tilatason haasteet ja näkee sektorin kokonaisuutena, aina pellolta pöytään asti koko ketjun osalta.

Varsinainen lainsäädäntötyö jäänee ainakin alkusyksystä vähemmälle. Unkarin puheenjohtajuus syyskaudella luo jännitteitä, ja toivoa sopiikin, että Orbanin maailmanmatkailu EU:n nimissä jäi hänen ensimmäiseksi ja viimeiseksi tempauksekseen.

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]