Mukavaa perjantaita!
Brysselikin sai tällä viikolla ensilumensa, ja Suomen myräkät ovat tuoneet mutkansa lentomatkailuun. Niistäkin kuitenkin selvittiin.
Komissaarivahvistukset nytkähtivät eteenpäin
Hyväksyimme keskiviikkona komission varapuheenjohtajat ja Unkarin komissaarin.
Viikkoja kestänyt poliittinen umpisolmu ja tuijotuskilpailu saatiin päätökseen viimein myöhään keskiviikkoiltana, kun loput komissaarit hyväksyttiin parlamentissa. Saimme tiedon tilanteen ratkeamisesta ryhmien johtajien kokouksessa ja kutsun lyhyellä varoitusajalla koordinaattoreiden kokouksiin samalle illalle. EPP, S&D ja Renew olivat päässeet koalitiosopimukseen, jonka avulla rakennetulla enemmistöllä hyväksyttiin pakettina komission varapuheenjohtajat sekä Unkarin komissaari.
Varapuheenjohtajien ja Unkarin Olivér Várhelyin kanssa ajauduttiin pattitilanteeseen, kun S&D-ryhmä yhdessä vihreiden kanssa ei suostunut hyväksymään Italian veljet -puoluetta edustavaa Raffaele Fittoa varapuheenjohtajaksi, ja EPP-ryhmä taas hyökkäsi voimakkaasti Espanjan Teresa Riberaa vastaan. Renew-ryhmäämme taas närästi se, että Viktor Orbánin Fidesz-puolueen ehdokkaan salkkuun annettaisiin mm. pandemiavalmiuteen ja naisten terveyteen liittyvät vastuut.
Lopulta ratkaisu saatiin aikaan Renew-ryhmän johdolla, ja saimme läpi omat tavoitteemme unkarilaisen Várhelyin ongelmallisten vastuiden siirtämisestä omaan ryhmäämme kuuluvalle Belgian komissaari Hadja Lahbibille. Pidän myös voittona sitä, että parlamentin äärioikea laita ei päässyt sanelemaan tapahtumien kulkua, vaan joutui taipumaan kompromissiin. Tämä osoittaa, että viime kaudella tutuksi tullut maltillisempien keskiryhmien ns. von der Leyen -koalitio, johon kuuluvat Renew, EPP ja S&D, on yhä voimissaan ja edelleen keskeinen EU-toimija.
Poliittisesti epävakaan syksyn jälkeen on siis ilmassa toivoa, että jatkossa lainsäädännössä voidaan tehdä rakentavaa yhteistyötä myös parlamentin suurimman ryhmän EPP:n kanssa. Heillä kynnys hakea tukea äärioikeiston puolelta on ollut tähän saakka turhan matala.
Viikon tärpit:
- Tiistaina tuli täyteen surullinen virstanpylväs, 1000 päivää Ukrainan sodan alkamisesta. Kokoonnuimme täysistuntosaliin kuulemaan etäyhteyksin presidentti Volodymyr Zelenskyin puheen parlamentille, jota säestivät raikuvat aplodit. Hän korosti mm. oikeudenmukaisen rauhan saamisen tärkeyttä ja sitä, että sota vaikuttaa kaikkiin Euroopassa. Parlamentti on sitoutunut olemaan Ukrainan tukena niin kauan kuin tarvitsee, emmekä peräänny tästä tuesta.
- Agrologien liitto vieraili luonani Brysselissä tutustumassa mm. parlamentin, komission maatalouden pääosaston DG AGRI:n ja MTK:n toimintaan. Kävimme läpi yleistä EU-politiikkaa ja erityisesti tietenkin maa- ja metsätalouspolitiikkaa. Myös meppien työ ja vaikutusmahdollisuudet kiinnostivat. Lämmin kiitos vierailusta, toivon että kaikki saivat matkasta runsaasti evästä reppuun oman työn tueksi.
- Toimistolla kävi viikon aikana vieraita runsain mitoin. Tapasin Puolan ympäristöministeriön valtiosihteeri Mikołaj Dorożałan, jonka kanssa keskustelimme tulevasta Puolan EU-puheenjohtajuuskaudesta ja sen metsä- ja biotalousasioista. Lisäksi tapasin mm. Itärata Oy:n, Carunan, AstraZenecan ja Keskuskauppakamareiden edustajia.
- Kävin puhumassa Poko ry:lle, eli ryhmälle pirkanmaalaisia Leader- ja kuntatoimijoita, tulevan koheesiorahoituksen suuntaviivoista, sekä alueiden komitean valtuuskunnalle niin ikään koheesiopolitiikasta ja uuden EU-rahoituskauden valmistelun tilanteesta. Lisäksi pidin avauspuheenvuoron ilmastonmuutosta, biodiversiteettiä ja kestävää kehitystä käsittelevän intergroupin tilaisuudessa, joka koski tulevan kauden keskeisistä ympäristöhaasteista ja -mahdollisuuksista.
- Perjantaiaamu alkoi suomalaisten meppien ja toimittajien yhteisellä etätapaamisella, jossa ruodittiin ajankohtaista politiikkaa ja keskusteltiin ensi viikon täysistunnosta. Loppuperjantaiksi suuntaan Kouvolaan, missä ohjelmassa on tilavierailu sekä paikalliset hirvipeijaiset.
Rentouttavaa talvista marraskuun viikonloppua – ensi viikon jälkeen onkin jo joulukuu!
Elsi