Berliinin muurin murtumisesta “aivokuolleeseen Natoon”

Berliinin muurin murtumisen 30-vuotispäivää vietettiin Euroopan parlamentin täysistunnossa Saksan liittopäivien puhemies Wolfgang Schäublen johdolla. Puhemies Schäuble muisteli tapahtumaa mahdottomana uutisena, onnen hetkenä ja rauhan vallankumouksena. Kommunismi väistyi, oikeusvaltio toteutui ja kansa löysi itsensä. Puhemies muistutti, että EU:n perusarvoja; vapautta, demokratiaa, tasa-arvoa, oikeusvaltioperiaatetta sekä ihmisoikeuksien kunnioittamista, tulee puolustaa jokainen päivä.

Nyt 30 vuoden jälkeen Euroopan yhdistymisestä EU on uusien haasteiden edessä. Arvoyhteisöä koetellaan sisältäpäin, kun Puolan, Unkarin ja Romanian oikeusvaltiotilanne heikkenee. Jäsenmaiden yksimielisyyttä vaativat EU-päätökset näyttävät vaikeutuvan vuosi vuodelta, oli kysymys sitten rahoituksesta tai pakolaispolitiikasta. On tärkeää, että globaalisti EU kykenisi jatkossakin näyttäytymään vahvana ja yhtenäisenä niin kauppa-  kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikassakin. Tähän muutoksia voi tuoda myös Unionin uusi “ulkoministeri”, ulkoasioista ja turvallisuuspolitiikasta vastaava korkea edustaja, espanjalainen Josep Borrell.

Paljon kertoo myös se, kuinka Ranskan presidentti Emmanuel Macron suututti monet kuvaamalla The Economist-lehden haastattelussa (7.11) sotilasliitto Natoa “aivokuolleeksi”. Macronin mielestä Euroopan on alettava ajattelemaan itseään strategisesti geopoliittisena valtana. Tilanne on vaikea, kun yksi Nato-maista on iskenyt Syyriaan. Macronin mukaan Naton todellisuus olisi arvioitava uudelleen Yhdysvaltojen sitouduttua Turkkiin. Mitä tämä merkitsee EU:n omalle puolustusyhteisölle ja sen kehittymiselle? Uskon, että Macronin heitto oli hallittu provokaatio, jolla hän pyrkii edistämään EU:n omia puolustushankkeita. Macronilla tuskin on täysin puhtaat jauhot pussissa, sillä kyse on myös maan omasta puolustusteollisuudesta, joka kilpailee vahvasti amerikkalaisten kanssa. Kuvaan sopii hyvin myös se, että Euroopan komissiossa sisämarkkina-, puolustus- ja teollisuuskomissaarin raskaan salkun on saamassa näillä näkymin Thierry Breton, ranskalainen hänkin.

Kirjoitus julkaistu Suomenmaassa 17.11.2019