Elsi Katainen EU – parlamentin pääneuvottelijaksi maatalouspolitiikan siirtymäajan asetukseen

Tiedote 26.11.2019

Julkaistavissa heti

Elsi Katainen EU-parlamentin pääneuvottelijaksi maatalouspolitiikan siirtymäajan asetukseen

Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) on nimitetty Euroopan parlamentin pääneuvottelijaksi eli raportoijaksi EU:n maatalouspolitiikan siirtymäajan asetukseen vuodelle 2021.

Tehtävä on painava, sillä noin kolmasosa unionin varoista käytetään maatalouteen. Suomalaismeppi kokoaa yhteen parlamentin kannan ja edustaa parlamenttia lakineuvotteluissa, jossa säädetään jo 13 kuukauden päästä voimaan astuva EU:n maatalouslainsäädäntö ja tukipolitiikan säännöt.

– Viljelijöille on tarjottava vakautta ja varmuutta, kun maatalouspolitiikan uuden ohjelmakauden sisältö ja myös rahoitus ovat hämärän peitossa. Siirtymäkaudella tulee jatkaa nykyisillä tukipolitiikan säännöillä ja turvata maatalouden rahoitus. Vanhat säännöt, uudet rahat – tästä linjasta tulen pitämään kiinni,  Elsi Katainen kommentoi tavoitteitaan neuvottelijana.

Siirtymäkausi tulee, koska unionin maatalouspolitiikan uudistaminen on lykkääntymässä vähintään vuodella. EU:n komissio on linjannut, että lopullinen päätös siirtymäajasta tehdään vasta, kun rahoituskehykset vuosille 2021-2027 on saatu valmiiksi.  

– Komission esittämiä leikkauksia maatalouden rahoitukseen ei voi hyväksyä. Haluan pitää huolta siitä, että EU-säännöt eivät siirtymäkaudella estä jäsenmaita laittamasta kansallista rahaa likoon, jos leikkaukset toteutuvat, Katainen linjaa.

Aikaisintaan vuonna 2022 voimaan astuvassa yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksessa on luvassa isoja muutoksia, kun EU:ssä siirrytään sääntöpohjaisesta tulosperusteisiin tukimalleihin ja kansallisiin strategisiin maatalouden suunnitelmiin. Kataisen mukaan on tärkeää, että siirtymäkaudella jäsenmaille ja viljelijöille annetaan riittävästi aikaa ja resursseja valmistautua muutoksiin.    

– EU:n maatalouspolitiikka vaikuttaa suoraan sekä kahdeksan miljoonan viljelijän elinkeinoon että 500 miljoonan kuluttajan mahdollisuuksiin valita Euroopassa tuotettua ruokaa. Maatalouspolitiikan uudistusta ei saa tehdä hätiköidysti. Sen takia on pidettävä ovi avoinna jopa kahden vuoden siirtymäajalle, Katainen päättää.

Euroopan parlamentti muodostaa kantansa siirtymäajan lainsäädäntöön kesään 2020 mennessä, jonka jälkeen käydään EU:n komission, neuvoston ja parlamentin väliset kolmikantaneuvottelut. EU:n komission 30.10.2019 julkaisema asetusehdotus on luettavissa täältä

Lisätiedot:

Elsi Katainen

Euroopan parlamentin jäsen 

p. +358505122362

Kuvat: https://elsikatainen.fi/pressikuvat/