Elsi Katainen: Onko EU:n komission ehdottaman maatilojen tukikaton tarkoituksena leikata keskisuurilta maatiloilta ja perheviljelmiltä?

Tiedote 21.11.2018

Julkaistavissa heti

Elsi Katainen:  Onko EU:n komission ehdottaman maatilojen tukikaton tarkoituksena leikata keskisuurilta maatiloilta ja perheviljelmiltä?

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen Euroopan komissiolle koskien sen ehdottamaa 60 000 – 100 000 euron asteittaista maataloustukien kattoa yksittäisille maatiloille. Kataisen mukaan ehdotus on ongelmallinen rakennekehityksen kannalta, sillä se leikkaisi Suomessa keskisuurilta tiloilta ja myös monilta perheviljelmiltä, joita nykyisellä maatalouspolitiikan ohjelmakaudella on kannustettu investoimaan ja kasvattamaan tilojansa. 

– Onko EU:n komission tarkoituksena leikata juuri keskisuurilta maatiloilta ja perheviljelmiltä, jotka ovat kuluvan ohjelmakauden aikana investoineet tilansa kehitykseen?, kysyy Elsi Katainen (kesk.) tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Euroopan komissiolle. 

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnassa vaikuttavan Katainen mukaan nykyisellä ohjelmakaudella maatiloja on kannustettu investoimaan ja kehittämään toimintaansa, mikä on tarkoittanut myös suurempia tukimääriä tilaa kohti.  

– Komission esitys iskisi esimerkiksi keskisuureen maitotilaan, joka on juuri investoinut uuteen lypsyrobottiin. Tällainen lähestymistapa ei luo uskoa nuoriin viljelijöihin, joita tarvitaan alalle, Katainen kommentoi maatalousvaliokunnan istunnosta. 

EU:n komission ehdotuksessa maatilakohtaisen tukikaton piiriin laskettaisiin viljelijän saamat tuet 60 000 euroon asti, jonka jälkeen tukien maksamista vähennetään asteittain ja lopetetaan kokonaan 100 000 euron kohdalla. Lähestymistapa on Euroopan pohjoisimmalle maatalousmaalle ongelmallinen, sillä Suomen erityisolosuhteissa maatiloja tuetaan eri mekanismeilla myös suoran tulotuen lisäksi. Suomessa esimerkiksi tuotantoon sidottu tuki on välttämätöntä liha- ja maidontuotannon säilyttämiseksi.  

”Onko Euroopan komission valmis antamaan lisäjoustoa ja vapaaehtoisuutta jäsenmaille, jotta voidaan ottaa huomioon maatalouden suuresti vaihtelevat rakenteet?”, Katainen jatkaa kysymyksenä komissiolle.

Katainen kertoo nostaneensa asian esille maatalouskomissaari Hoganille jo aiemmin saamatta selkeää vastausta ja esittäneensä asian myös EU-parlamentin maatalousvaliokunnalle tänään käydyssä yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen perusasetuksen lähetekeskustelussa.

Elsi Kataisen kirjallinen kysymys Euroopan komissiolle on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.  EU:n sääntöjen mukaan maatalouskomissaari Hoganin on vastattava Kataiselle kirjallisesti neljän viikon kuluessa.

 

Lisätiedot:

MEP Elsi Katainen p. +358 50 5122362