Elsi Kataisen puhe puoluekokouksessa 4.-5.9.2020

Arvoisa puheenjohtaja, hyvä puoluekokousväki, rakkaat keskustalaiset

Minulla on ilo tuoda keskustan meppiryhmän lyhyt tervehdys tähän puoluekokoukseen.


EU:ssa runsas vuosi sitten käytyjen vaalien jälkeen on eletty mullistavia aikoja; komission ensimmäisen naispuheenjohtajan johdolla noussut vihreä aalto, Grean Deal, tähtää hiilineutraaliin Eurooppaan kolmenkymmenen vuoden päästä. Tämä todella kova tavoite tulee haastamaan, mutta myös antamaan mahdollisuuksia mm. meidän maa- ja metsätaloudellemme.


Mullistus oli myös brittien lähtö Unionista, vaikka puolet kansasta sitä vastusti. Nyt brittien ja EUn väliset neuvottelut tulevista suhteista ovat jumissa… edessä häämöttää kova sopimukseton Brexit. Se on kaikille osapuolille huono diili.


Mantereemme taloutta kurittaa paitsi Brexit, niin myös maailmanlaajuinen pandemia elpymispaketteineen sekä kansainvälisen kaupan kiristynyt tilanne. Kaikki nämä haasteet ovat viivästyttäneet myös päätöksentekoa Parlamentissa, vaikka yllättävän notkeaksi tuo jäykkä jättiläinen on etätöiden myötä osoittautunutkin.


Ystävät, kysymys EUn yhtenäisyydestä on tänään ajankohtaisempi kuin ehkä koskaan. Olen sitä mieltä, että EUn pitää jatkaa kansallisvaltioiden vahvana yhteenliittymänä, mutta liittovaltioon ei pidä koronakriisinkään varjolla mennä. Emme voi käpertyä sisäänpäin, kaikki jäsenmaat tarvitsevat toisiaan. Onneksi sentään maataloustukineuvotteluissa pärjäsimme, sillä rahoituksen taso nousi kuutisen prosenttia aiempaan verrattuna.


Ystävät kalliit, muutama sana puolueesta ja tästä kokouksesta,
Me mepit emme ole mikään erillinen, kaukana oleva uloke jossain Brysselin humussa. Elämme tiukasti tätä kotimaan arkea ja myös keskustan asia on sydämessä. Toivonkin, että huomenna voimme uuden puheenjohtajistomme johdolla, yksissä tuumin, lähteä hakemaan uutta yhtenäisyyttä ja nousua. Valovoimaisempi ja vahvempi keskusta ei ole vain valittavan johdon vastuulla, vaan meidän jokaisen vallassa.


Iloisia ja jännittäviä kokouspäiviä teille kaikille! Ja eritoten, hyvää suomalaisen ruuan päivää meille kaikille!