Elsin viikkokirje 01.04.2022

Keväistä huhtikuun alkua,

LULUCF-neuvotteluissa hyviä tuloksia Suomelle. Olen viimeiset viikot neuvotellut EU:n hiilinielulaskennan sääntöjä. Eilen yksi etappi tuli valmiiksi, kun äänestimme maatalous- ja liikennevaliokuntien lausunnoista. Äänestyksen tulos oli selvä viesti realistisen politiikan puolesta. Kannatimme vahvalla enemmistöllä  hiilinielutavoitteen pitämistä EU:n ilmastolaissa sovitulla 310 megatonnin tasolla, mikä on myös teollisuusvaliokunnan linja. Valiokunnista tuli vahva tuki myös metsien todellista kasvua seuraavalle laskentamallille sekä haluttiin sisällyttää hiilivarastona toimivat  puutuotteet ilmastolaskentoihin. Haluamme pitää LULUCF-asetuksen hiilinielujen laskentatyökaluna. Ville Niinistön ideat asetuksen muuttamisesta maa- ja metsätalouden ehtoja määrittäväksi laiksi eivät saaneet kannatusta. Olen tyytyväinen neuvottelujen tulokseen.

Mitä seuraavaksi? Valiokuntien kannat ovat hyvä uutinen Suomelle ja antavat toivoa parlamentin jatkoprosessiin, missä ympäristövaliokunnan keskeneräiset neuvottelut herättävät huolta. Parlamentin raportoijana toimiva Ville Niinistö on ehdottanut hiilinielutavoitteeksi EU:n ilmastolaista poiketen 490 megatonnin tasoa, minkä toteutuminen merkitsisi hakkuiden merkittävää alasajoa ja ruoantuotannon toimintaedellytysten heikentymistä. Tällä olisi vakavat vaikutukset niin kansantalouteen kuin ruokaturvaankin.  Niinistön tavoite sai nyt täystyrmäyksen kaikilta lausuntovaliokunnilta. Nielutavoitteesta tullaan epäilemättä äänestämään täysistunnossa, jos Niinistö ei ota muiden valiokuntien ja EU:n ilmastolain linjauksia huomioon.  En usko parlamentin enemmistön hyväksyvän holtitonta hiilinielujen kasvattamista varsinkaan nyt, kun Ukrainan sodan myötä Euroopassa on ruoka-, energia- ja raaka-ainekriisi. Lue lisää aiheesta tiedotteestani.

Unkari äänestää. Sunnuntaina Unkarissa käydään parlamenttivaalit. EU:ssa oikeusvaltioperiaatteen rikkomusten vuoksi Eurooppa-koulun tarkkailuluokalle joutuneen itsevaltaisen Viktor Orbánin ja Fidesz-puolueen asema on vaaleissa uhattuna. Kuusi oppositiopuoluetta pyrkii syrjäyttämään 12 vuotta vallassa olleen johtajan asettumalla yhden pääministeriehdokkaan taakse. Kannatusmittauksissa Fidesz-puolue on ollut oppositiota niukasti edellä ja äänestyksestä on luvassa tiukka. Vaalijärjestelmä ja vaalipiirijako suosivat kuitenkin Fidesziä. Orbanin hallinnon kontrolloidessa valtaosaa mediasta voi opposition nousu jäädä näkemättä. Euroopassa seurataan sunnuntain tuloksia erityisen tarkkaan, sillä oppositio ajaa EU:n perusarvoja kunnioittavaa linjaa.  Vaalit vaikuttavat myös EU:n tulevaan suuntaan.  Unkari on viime aikoina liikkunut lähemmäksi muuta Eurooppaa ottaessaan runsaasti pakolaisia Ukrainasta ja pysyessään EU:n yhteisessä pakoterintamassa Venäjää vastaan. Jos Orban voittaa ja lehdistönvapautta ja demokratiaa koskevat rikkomukset jatkuvat, joudutaan Unkarin EU-tuet jäädyttämään oikeusvaltiomekanismin avulla, mikä voisi tuoda uusia säröjä EU:n rintamaan.

Ukraina. Ryhmämme Renew Europen kokouksissa pääpuheenaiheena oli Ukrainan tilanne ja Venäjän hyökkäyssota. Uusista pakotteista käydään Euroopassa jatkuvasti keskustelua ja valmistaudumme viidennen pakotepaketin käyttöönottoon, sillä sota ei näytä lientymisen merkkejä. Lähes raunioina olevassa Mariupolissa on arvioiden mukaan edelleen 160 000 ihmistä ja tilanne kestämätön. Venäjän ilmoittama Mariupolin tulitauko toivottavasti pitää ja humanitaariset käytävät kaupungista pois saadaan turvattua, jotta siviilejä päästäisiin evakuoimaan. Venäjän sotatoimet ovat paikoin, esimerkiksi Donbassin alueella, kiihtyneet ja toisaalta Venäjä on vetänyt joukkojaan taemmas Kiovan ympäristöstä huolto- ja täydennystoimiin. Maiden väliset neuvottelut ovat edenneet hieman ja seuraava neuvottelukierros käydään tänään. Sota näkyy voimakkaasti niin hyökkäävän kuin puolustavan maan taloudessa: Venäjän kansantalouden ennustetaan supistuvan 10 prosenttia ja Ukrainan 20 prosenttia tänä vuonna.

Keskusta valitsi uusia ministereitä. Osallistuin eilen Keskustan puoluejohdon, eduskuntaryhmän ja europarlamentaarikkojen kokoukseen, jossa valitsimme uudet ministerit puheenjohtaja Annika Saarikon esityksestä. Onnittelut Antti Kurviselle maa- ja metsätalousministerin sekä Petri Honkoselle tiede- ja kulttuuriministerin tehtävien hoitoon. He aloittavat tehtävissään kuukauden päästä. Pääsemme hyvässä yhteistyössä ratkomaan EU:n yhteisen maatalouspolitiikan haasteita ja mahdollisuuksia tässä ajassa, jossa ruokaturvan itsestäänselvyys on muisto vain ja viljelijöiden kannattavuusongelmat vain pahenevat. Valtava kiitos kuuluu vaativaa maa- ja metsätalousministerin tehtävää hoitaneelle pitkäaikaiselle kansanedustajakollegalleni Jari Lepälle arvokkaasta työstä maa- ja metsätalouden puolesta sekä erinomaisesti toimivasta yhteistyöstä, jota olemme saaneet vuosien varrella tehdä.

Mielenkiintoisia kohtaamisia. Osallistuin torstaina suomalaisen pakkausalan yrityksen, Huhtamäen, järjestämään kansainväliseen verkkokeskusteluun elintarvikepakkausten tulevaisuudesta. Keskustelimme pakkausten merkityksestä koko ruokaketjulle aina hävikin vähentämisestä hiilineutraaliuuteen ja vastuullisuuteen. Tapasin myös akkujärjestelmiä tuottavan Celltechin akkuasetuksen tiimoilta tanskalaisen Chr Hansenin biotekniikan ja mikrobien roolista maatalouspolitiikassa, Kokkolan kaupunkia ja satamaa TEN-T asetuksen merkeissä sekä SAK:ta ja STTK:ta edustavan FinUnions-järjestön johtoa EU:n agendalla olevasta työelämälainsäädännöstä. Ulkopoliittisen Instituutin varajohtaja Samu Paukkusen kanssa kävimme läpi Ukrainan sodan myötä kiristynyttä turvallisuustilannetta.

Oikein antoisaa viikonloppua kaikille!

Yt. Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]