Elsin viikkokirje 06.05.2022

Hyvää perjantaita!

Keväinen Strasbourg kutsui. Parlamenttia on tälläkin viikolla puhuttanut Ukrainan tilanne ja sen vaikutukset EU:lle. Täysistuntopuheenvuorossani vetosin eurooppalaisiin päättäjiin venäläisen energian tuonnin lopettamiseksi ja korostin huoltovarmuudesta huolehtimisen tärkeyttä. Tässä tilanteessa on tärkeää turvata energian ja ruoan tuottajien asema. Komission tällä viikolla julkaisema kuudes pakotepaketti sisältää tervetulleita lisäyksiä jo olemassa oleviin toimiin. Venäläisen öljyn tuonnin lopettaminen on vaikea, mutta välttämätön toimi. Kerroin terveisiä täysistunnosta videolla, jonka voit katsoa täältä.

Ukrainan naiset ja lapset on pelastettava. Viikon aikana on uutisoitu järkyttävän seksuaalisen väkivallan uhriksi joutuneiden ukrainalaisten naisten ja lasten tilanteesta. Tilannetta ei helpota se, että paetessaan Ukrainasta he päätyvät ensimmäiseksi naapurivaltioihin Puolaan, Slovakiaan ja Unkariin, joissa oikeutta aborttiin on kavennettu tai kielletty kokonaan. Parlamentti linjasi huolestuneena aiheesta täysistunnossaan todeten, että meidän on kyettävä suojelemaan paremmin kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Ukrainasta pakenevien naisten ja lasten tulevaisuus on turvattava ja heidän pääsynsä terveydenhoidon piiriin on taattava. Olen myös seurannut huolestuneena viikon aikana Yhdysvalloista kantautuneita uutisia, joiden mukaan maan korkein oikeus suunnittelee täysin hyväksymätöntä kajoamista naisten itsemääräämisoikeuteen kumoamalla Roe vs. Wade -päätöksen, mikä toteutuessaan mahdollistaisi abortin kieltämisen kokonaan osavaltioiden laissa.

Mihin suuntaan Eurooppaa kehitetään? Vuoden mittainen Euroopan tulevaisuuskonferenssin työ on tulossa päätökseensä. Parlamentti äänesti omasta tulevaisuuskonferenssin päätöslauselmastaan, ja lopulliset tulokset ja toimenpide-ehdotukset julkistetaan maanantaina 9. toukokuuta, Eurooppa-päivänä, järjestettävässä juhlakokouksessa. Eurooppalaisen yhteistyön syventäminen on ollut esillä keskusteluissa viikon aikana. Esimerkiksi puolustuspolitiikan ja tiedonvälityksen suhteen näen potentiaalia yhteistyön syventämisessä ja kehittämisessä. Sen sijaan yhteinen velanotto ei ole tie, jolle pitää nyt lähteä. Italian pääministeri Mario Draghi puhui täysistunnossa ja toi voimakkaasti esille haluaan syventää eurooppalaista integraatiota liittovaltion suuntaan. Tätä kehityssuuntaa emme voi hyväksyä. Meillä ei ole varaa loputtomaan velanottoon tulevien sukupolvien kustannuksella – millaisen viestin välittäisimme jälkipolvillemme tällaisilla toimilla? Euroopan turvallisuus ja toimivuus on taattava muilla keinoin. Jo kahden viikon päästä parlamentti äänestää päätöslauselmasta, johon Etelä-Euroopan edustajat ovat jo ehdottaneet uutta elvytyspaketin kaltaista mekanismia. Itse olen vastustanut näitä radikaalimpia ehdotuksia. Nyt on järkevää hyödyntää ensisijaisesti koronan jälkihoitoon osoitettuja varoja, sillä iso osa näistä rahoista on vielä käyttämättä. Nostin asian esille myös täysistuntopuheessani, jonka voit katsoa täältä.

Ensi maanantaina juhlimme Eurooppa-päivää. Sitä vietetään Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden sekä historiallisen, vuoden 1950 Schumanin julistuksen kunniaksi. Julistus toimi alkusysäyksenä Euroopan maiden välisen yhteistyön rakentumiselle siinä muodossaan, kuin nykyään tunnemme sen. Samana päivänä Venäjä juhlii Voitonpäivää, jolla on perinteisesti kunnioitettu toisen maailmansodan päättymistä. Tänä vuonna Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäyssota varjostaa päivää ja on selvää, että Venäjä suunnittelee jotain sen varalle. Siksi Eurooppa-päivän juhliminen korostuu tällä kertaa erityisen merkittävänä eurooppalaisille. Euroopan maiden välinen yhteistyö on edistynyt alkuajoistaan pitkälle ja kehittyy edelleen jatkuvasti, vaikkakin usein kriisien kautta. Etenkin tällaisina aikoina yhtenäisestä EU:sta on Suomelle ehdottomasti etua. Itse osallistun Eurooppa-päivänä Mondi Powerflute Oy:n tehtaan, entisen Savon Sellun, peruskiven muuraukseen Kuopion Sorsasalossa. Yhtiön laajennusrakennus on positiivinen signaali metsäsektorille. Ennen Eurooppa-päivän juhlallisuuksia rauhoitun kuitenkin läheisteni kanssa sunnuntaina äitienpäivän viettoon.

Toivotan kaikille ihanaa äitienpäivää sekä riemukasta Eurooppa-päivää!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
elsi.katainen@europarl.europa.eu