Elsin viikkokirje 08.04.2022

Hyvää perjantaita,

Viikko vierähti Ranskan Strasbourgissa täysistunnossa. Ukrainan sota ja Venäjän yhä julmemmiksi käyvät hirmuteot olivat jokaisen keskustelun pääaihe. Päivittäin paljastuu uusia sotarikoksia, joita venäläisjoukot ovat miehittämillään alueilla tehneet.  Butsan verilöylyn kaltaisen raakalaismaiset teot siviilejä vastaan ovat nostattaneet lännen voimakkaaseen vastarintaan ja uuden tiukemman pakotepaketin valmisteluun. Kommentoin tilannetta Lännen medialle.

Parlamentti vihelsi pilliin energiatuonnin lopettamisen osalta.  Viime aikoina on käynyt selväksi, että tuomalla energiaa Venäjältä EU käytännössä rahoittaa Venäjän sotakonetta lähes miljoonalla eurolla päivässä. Olen ylpeä siitä, että parlamentti lähetti tällä viikolla selvän viestin öljyn, sähkön, kivihiilen ja kaasun tuonnin välittömästä lopettamisesta. Jonkun on vihellettävä pilliin, kun rikokset ihmisyyttä vastaan toteutuvat Ukrainassa venäläisten toimesta päivittäin ja siviilejä teurastetaan. Maanantaina allekirjoitimme Guy Verhofstadtin alullepaneman yli 200 meppikollegan kanssa vaatimuksen tiukemmista pakotteista, muun muassa öljyn, kaasun ja hiilen tuontikiellosta, satamien sulkemisesta venäläisiltä laivoilta ja tavaroilta sekä viimeistenkin venäläisten pankkien poissulkuun SWIFT-maksujärjestelmästä. Prosessi johti torstain äänestykseen, jossa 513 meppiä äänesti tällaisen päätöslauselman puolesta sekä vain 22 tyhjää ja 19 vastaan. Viesti on selvä maailman suurimmalta kansainväliseltä demokraattisesti valitulta parlamentilta. Uskon, että äänestyksellä tulee olemaan vaikutuksia komission ja jäsenmaiden tuleviin pakotelinjauksiin. Huomiota herätti se, että hollantilaiset ja saksalaiset kollegat äänestivät tyhjää välittömän energiatuonnin kieltämisen kohdalla. Saksalaisten huolena on se, että energia ei omassa maassa riitä. Toisaalta Ukrainassa kyse on siviilien elämästä ja kuolemasta ja kokonaisten kaupunkien tuhoamisesta. Sekin vaihtoehto on olemassa, että Putin sulkee kaasuhanan itse, kuten Viron entinen pääministeri Andrus Ansip ryhmämme keskustelussa totesi, joten Euroopan on nyt keskityttävä ennen muuta varautumiseen erityisesti huoltovarmuuden kannalta.

Yhtä selvään viestiin eivät jäsenmaat ja komissio ole valitettavasti vielä pystyneet. Viime yönä EU-maat pääsivät sopuun viidennestä pakotepaketista, jossa on paljon hyvää, mutta kaikkein voimakkaimmat toimet jäivät uupumaan. Pakotteita asetettiin venäläisiä oligarkkeja, propagandatoimijoita, asevoimien edustajia sekä Ukrainan sotaan linkitettyjä huipputeknologian toimijoita vastaan. Energiamuodoista tuontikielto asetettiin kivihiilelle, mutta ei öljylle tai kaasulle. Päätös näyttää heikolta, sillä kivihiilestä ollaan vauhdilla luopumassa joka tapauksessa. Lisäksi useiden venäläispankkien varoja jäädytetään, Venäjän lipun alla seilaavien laivojen pääsy satamiin kielletään ja pakotteiden listalle lisättiin asevientikielto. Pahoin pelkään, että pakotteet eivät yllä tavoitteeseensa riittävästä Venäjälle kohdistetusta paineesta sodan pysäyttämiseksi. Tuemme edelleen energiaostoilla noin miljardin päivävauhtia Venäjän sotakoneistoa, jolle täytyy saada loppu. Katso lisää viikon kuulumisia videoterveisistäni!

Dialogi maatalouskomissaarin kanssa. Viikon aikana maatalousvaliokunta kokoontui vuosittaiseen niin sanottuun kyselytuntiin puolalaisen maatalouskomissaarin Janusz Wojciechowskin kanssa. Komissaari kertoi kansallisten CAP-suunnitelmien hyväksyntäprosessista ja painotti vahvasti ympäristötoimien tärkeyttä. Komission on lähettänyt 19 jäsenmaalle, Suomi mukaan luettuna, kirjalliset kommentit kansalliseen suunnitelmaan. Komissaari myös listasi muut merkittävät toimet maatalouden sektorilla vastata Ukrainan kriisin aiheuttamiin vaikeuksiin. Positiivista oli, että komissaari tunnusti biotalouden ja uusien biokaasujen tärkeyden myös EU:n energiaomavaraisuudessa. Huolestuttavaa komissaarin puheessa oli, että siitä välittyi tunnelma, että ainoastaan ympäristötoimien lisäämisellä pystymme parantamaan huoltovarmuutta. Kollegoiden kanssa muistutimme komissaaria Pellolta pöytään- ja luonnonmonimuotoisuusstrategioiden vaikutustenarvioinnin kasvaneesta tärkeydestä. Ympäristötoimien tärkeys tunnistetaan myös parlamentissa, mutta niiden toteutus tulee tapahtua järkevästi ja ilman, että EU:n ruoantuotantokyky siitä kärsii. Muistettava on, että vain kannattavalla tilalla on valmiuksia vastata kiristyviin ympäristötoimiin.

Merkittäviä vaaleja Euroopassa. Viime viikonloppuna Unkarissa itsevaltainen johtaja Viktor Orban uusi itsensä ja puolueensa aseman maan johtajana. Samalla voitonpuheissaan Orban uhkui päättäväisyyttään unionia vastaan. Vastakkainasettelullaan hän löi yhä vahvemmin kiilaa Unkarin ja muun unionin välille. Tulevana viikonloppuna puolestaan seuraamme mielenkiinnolla Ranskan presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta. Istuva presidentti Emmanuel Macron on onnistunut pysymään galluppien johdossa, mutta äärioikeistolainen Marin Le Pen on viime päivinä kuronut eroa kiinni. Ranska sattuu vielä samaan aikaan olemaan EU:n puheenjohtajamaa, jonka vuoksi EU-kriittisten voimien voitto johtaisi Ranskan osalta melkoiseen asennemuutokseen unionin tahtipuikon heiluttajana. Jäämme seuraamaan ensimmäisen kierroksen tuloksia mielenkiinnolla. Omassa parlamenttiryhmässämme, joissa lähes neljäsosa kollegoista on ranskalaisia, tulevia vaaleja on seuratta erityisen tarkasti ja valinnan osuessa Macroniin myös ministerin paikkoja kärkytään.

Tapaamisia. Sain viikolla tavata Strasbourgissa monia eri toimijoita hyvin laajalta tehtäväkentältä. Euroopan neuvoston Suomen pysyvän edustajan ja suomalaisten meppikollegoiden kanssa kävimme läpi ihmisoikeus- ja oikeusvaltiokysymyksiä. Verkkoalusta Woltin edustajan kanssa puhuimme alustatyödirektiivistä, musiikintuottajien edustajan kanssa kulttuurialan tilasta sekä alan asiantuntijan kanssa ydinvoiman tilasta muuttuneessa toimintaympäristössä.

Puoluevaltuusto. Tulevana viikonloppuna keskustan kenttäväki kokoontuu eripuolilta Suomea Vaasaan keskustelemaan muun muassa puolueen linjasta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä Natoon. Kokousta ja sen keskustelua voit seurata puolueen sivujen kautta. Itse pidän meppidelegaatiomme katsauksen parlamentin työskentelystä kokouksen aikana.

Tervetuloa. Järjestän sunnuntaina 10.4. Vaasan Tervajoen Toukolan nuorisoseurantalolla keskustelutilaisuuden, jonka aiheena maatalouspolitiikka, ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä muut ajankohtaiset kotimaa- ja EU-aiheet. Tilaisuudessa myös ministeri Antti Kurvinen ja kansanedustaja Petri Honkonen. Kahvit klo 13.15 alkaen, tervetuloa mukaan keskustelemaan!

Mukavaa viikonloppua,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]