Elsin viikkokirje 09.10.2020

Hyvää perjantaita,

Erävoitto kestävälle metsätaloudelle! Euroopan parlamentti hyväksyi kantansa EU:n metsästrategiaan selvällä enemmistöllä äänin 462 – 176. Äänestyksen alla Vihreät ja vasemmistoryhmä yrittivät vesittää maatalous- ja ympäristövaliokuntien välillä syntyneen yhteisymmärryksen, mutta se kaatui, kun näiden ryhmien vaihtoehtoinen ja huomattavasti yksipuolisempi esitys hylättiin äänestyksessä, sekin selvällä yli 400 äänen enemmistöllä.

Parlamentti tunnustaa nyt suomalaisen kestävän metsänhoidon tärkeyden ja puun monipuolisen käytön ilmastohyödyt. Tulos luo uskoa siihen, että myös tulevissa metsäväännöissä järkilinja voittaa. Myöskään komissio ei voi sivuuttaa parlamentin näkemystä, kun se tulevana keväänä julkaisee päivitetyn metsästrategian, mikä toimii ohjenuorana tulevien metsiin vaikuttavien lakien valmistelussa. Voit lukea tiedotteeni aiheesta tästä.

Ilmastolaissa pelissä Suomen hiilinielut. Parlamentti päätyi kiristämään EU:n päästövähennystavoitetta nykyisestä 40 prosentista 60 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä EU:n ilmastolakia koskeneessa äänestyksessä. Tärkeä erävoitto Suomen metsille tuli, kun kansalliset sitovat tavoitteet menivät läpi äänestyksessä. Se tarkoittaa, että kaikkien jäsenmaiden on kannettava kortensa kekoon, eikä muiden maiden päästöjä voi tasata esimerkiksi Suomen kasvavalla hiilinielulla. Suomen metsätaloudelle on kohtalonkysymys, että tämä näkemys pitää pintansa pian alkavissa kolmikantaneuvotteluissa, jossa ilmastolain lopullinen muoto lyödään lukkoon. 

EU:n on todistettava päättäväisyytensä oikeusvaltion suojelussa. Puhetta on riittänyt myös oikeusvaltioperiaatteesta, jota Puola ja Unkari ovat horjuttaneet pitkään vastoin EU-jäsenyyden ehtoja. Oikeusvaltiossa on kyse ihmisten perusoikeuksista ja mm. toimittajien ja tuomareiden riippumattomuudesta. Ylen Politiikkaradiossa puimme aihetta kollegojen Petri Sarvamaa (kok.) ja Alviina Alametsä (vihr.) kanssa keskiviikkona. Podcast-lähetyksen pääset kuulemaan tästä

Parlamentti vetopelaajan paikalla. Tänä syksynä päätetään, millä tavalla EU-rahoitus ehdollistetaan oikeusvaltion noudattamiseen. Parlamentti vaatii, että EU-maksut pitäisi jäädyttää valtiolta, joka ei noudata yhteisiä pelisääntöjä. Tämä olisi tehokas keino saada suuret nettosaajat Puola ja Unkari takaisin demokratian tielle. Valtaenemmistön muodostavien ryhmien EPP:n, sosialistien, keskustan edustaman Renew Europen ja Vihreiden puheenjohtajat ovat ilmoittaneet, että monivuotista rahoituskehystä ei hyväksytä, jos oikeusvaltioperiaatteesta ei saada tiukkaa kirjausta. Kirjoitin aiheesta myös Suomenmaan verkkoon, löydät jutun täältä.

Turvallinen verkko tytöille. Sunnuntaina vietämme Kansainvälistä tyttöjen päivää. Se on päivä, jolloin tuodaan esille tyttöjen voimaa ja mahdollisuuksia, mutta ennen kaikkea tyttöjen yhdenvertaisia oikeuksia. Tänä vuonna teemana on netissä lisääntynyt häirintä nuoria kohtaan, joka on este tasa-arvolle. Internet on entistä tärkeämpi kanava mielipiteiden ilmaisuun ja sosiaaliseen kanssakäymiseen, ja on tärkeää, että digitaalinen ympäristö on turvallinen myös tytöille.

Rauhallista viikonloppua toivottaen,

Elsi