Elsin viikkokirje 1.7.2022

Hyvää perjantaita!

Nato-jäsenyysneuvottelut etenevät nytkähdellen, askelia on otettu eteen ja taas taakse. Tällä viikolla Naton huippukokouksessa Madridissa edistyttiin, kun Suomi ja Turkki allekirjoittivat yhteisymmärrysasiakirjan ja myös Ruotsi pääsi sopuun kiistanalaisista kysymyksistä Turkin kanssa. Keskiviikkona Nato ilmoitti kutsuvansa Suomen ja Ruotsin jäsenikseen ja ensi tiistaina liittymispöytäkirjan allekirjoittamisen jälkeen Suomesta tulee Naton tarkkailijajäsen. Tämän jälkeen lopullinen jäsenyys vaatii vielä kaikkien muiden Nato-maiden ratifioinnin. On kuitenkin todennäköistä, että Turkki heittäytyy vielä hankalaksi vaatimalla Suomelta toimia esimerkiksi henkilöiden luovuttamiseksi ratifiointia vastaan. Suomi on tosin tehnyt selväksi, että se toimii jatkossakin omien lakiensa mukaan.

Polttoaineiden vihreä siirtymä. Lentoliikenteen päästöjen vähentämistä koskeva ReFuelEU Aviation -asetus äänestettiin liikennevaliokunnassa läpi vahvalla enemmistöllä. Raportoijana toiminut Renew-kollega Søren Gade sai mielestäni aikaan toimivan kompromissin. Olen tyytyväinen, että kestävien biopolttoaineiden raaka-ainepohjaa laajennettiin, vaikkakin vain vuoteen 2034 asti. Asetus siirtyy seuraavaksi parlamentin äänestettäväksi täysistuntoon ensi viikolle. Komission edustaja kävi esittelemässä REPowerEU-aloitteen vaikutuksia liikennesektoriin. Kysyin, kuinka komissio aikoo ottaa huomioon verkon ulkopuoliset biokaasuntuottajat, kun aloitteessa on tarkoitus tuplata biokaasun tuotanto vuoteen 2030 mennessä. Tähän en valitettavasti saanut selkeää vastausta, joten jatkan asian selvittämistä.

Komission viivyttelyyn vauhtia, jotta tuet eivät myöhästy. Yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) uudistus valmisteltiin Suomessa koko sektorin voimin hyvissä ajoin, mutta komissio panttaa kansallisten suunnitelmien hyväksymistä. Tämä on ajanut tuottajat tilanteeseen, jossa ensi vuoden tukirakenteesta ei ole tietoa ja näin ollen ei myöskään tiedetä, millaiset viljelysuunnitelmat pitäisi tehdä. Ala on jo valmiiksi kriisissä eikä komission pitäisi luoda tällaista lisäepävarmuutta. Jätin aiheesta kirjallisen kysymyksen, jossa vaadin komissiolta tietoa, miten se aikoo varmistaa kansallisten suunnitelmien nopean hyväksymisen, jotta jäsenvaltioilla on riittävästi aikaa toimeenpanoon ja jotta Euroopan ruokaturvalle ei aiheudu riskiä myöhästyneiden tukien takia. Maanviljelijät ovat kriittisessä tilanteessa tuotantopanosten hintojen noustessa kiihtyvästä inflaatiosta johtuen, ja on elintärkeää luoda alalle vakautta mahdollisimman pian. Komission on lopetettava viivyttely ja hyväksyttävä kansalliset suunnitelmat.

Puheenjohtajuus vaihtui. Ranskan puheenjohtajakausi päättyi eilen ja tänään EU:n puikkoihin neuvostossa astuu Tšekki. Ranska onnistui kuin onnistuikin solmimaan sovun jäsenmaiden välille lähes kaikkiin EU:n energia- ja ilmastopaketin lakiesityksiin – 12 esityksestä vain energiaverodirektiivi on vielä jäsenmaiden käsittelyssä kesken. Suomen kannalta hyviä tuloksia saatiin aikaan esimerkiksi päästökaupassa ja LULUCF-asetuksessa, joissa Suomelle tärkeät talvimerenkulku ja ilmastolain mukainen maltillinen nielutavoite saatiin läpi niin parlamentissa kuin neuvostossa. Haastavana pidän läpi mennyttä sosiaalista ilmastorahastoa, joka toisi Suomelle nettomaksajana lisäkustannuksia. Seuraavaksi energia- ja ilmastopaketin yksityiskohdista neuvotellaan jäsenmaiden välisissä trilogeissa, jotka jatkuvat tulevan syksyn ja todennäköisesti myös kevään ajan.

Tavataan lauantaina Mikkelissä. Viikonloppuna matkaan Farmari-maatalousnäyttelyyn Mikkeliin. Olen tavattavissa aamulla Keskustan osastolla klo 10 alkaen. Osallistun myös ProAgrian yrittäjä- ja yritysjäsenten tilaisuuteen. Saimaa-lavalle klo 12 voit tulla kuuntelemaan haastatteluani koskien Euroopan tason näkymiä huoltovarmuuteen ja kustannuskriisiin. Tämän jälkeen vierailen vielä MTK:n osastolla klo 13 alkaen, ja klo 14 olen LähiTapiolan Kesävieraana. Tavataan siis lauantaina Mikkelissä!

Ensi viikolla suuntaamme täysistuntoviikolle Strasbourgiin. Luvassa on taas vauhdikas viikko täynnä jännittäviä äänestyksiä!

Aurinkoista heinäkuun alkua!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
elsi.katainen@europarl.europa.eu