Kuvituskuva. Elsi Katainen lukemassa lehteä keittiönpöydän ääressä.

Elsin viikkokirje 10.06.2022

Mukavaa perjantaita!

Jännittävä viikko takanapäin. Euroopan parlamentti kokoontui täysistuntoon Strasbourgiin. Viikon aikana äänestettiin useista Fit for 55 -ilmastopaketin esityksistä, ja yllättäviä käänteitä riitti.

Päästökauppa palautuu valmisteluu, ympäristövaliokunta vähemmistössä. Päästökauppauudistusta koskevan ETS-asetuksen äänestyksessä väännettiin muun muassa päästökaupan laajenemisesta rakennuksiin ja tieliikenteeseen. Parlamentin enemmistö oli asettumassa teollisuusvaliokunnan käytännönläheisen kannan taakse muun muassa hiilirajamekanismin aikataulun ja teollisuuden viennin aseman turvaamisen kohdalla. Dramaattisten vaiheiden jälkeen esitys kuitenkin kaatui loppuäänestyksessä äänin 65 puolesta, 340 vastaan ja 34 tyhjää. Esitys palautuu valiokunnan uusintakäsittelyyn. Myös päästökaupan kanssa linkissä olevat hiilirajamekanismin (CBAM) sekä sosiaalisen ilmastorahaston käsittely päätettiin siirtää myöhemmäksi.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja sekä oman Renew-ryhmäni jäsen Pascal Canfin esitti uusintaäänestystä käytäväksi jo kahden viikon päästä järjestettävässä minitäysistunnossa. Seuraavien kahden viikon aikana nähdäänkin, onko ympäristövaliokunta ottanut opikseen ja valmis kuuntelemaan muiden kantoja aiempaa laajemmin. Mikäli näin on, voimme äänestää jo juhannusviikolla, mutta mielestäni on myös tärkeää ottaa tarvittava aika näin suuren lakikokonaisuuden käsittelyyn. Suomen kannalta välttämätön talvimerenkulun kompensaatio on saatava mukaan jatkoesitykseenkin, ja vaikuttamistyö sen osalta jatkuu vahvana. Voit katsoa Strasbourgin videoterveiseni täältä.

Hiilinielutavoitteiden kohdalla työvoitto. Parlamentti äänesti myös maankäytön päästöjä ja hiilinieluja määrittävästä LULUCF-asetuksesta. Siinä vastakkain olivat ympäristövaliokunnan esittämä 360 megatonnin tavoite hiilinielujen kasvattamisesta vuonna 2030 ja ilmastolain mukainen 310 megatonnin tavoite, johon Suomikin on jo aiemmin sitoutunut. Kova vaikuttamistyö palkittiin, kun parlamentin enemmistö äänesti kannaksi realistisen 310 megatonnin tavoitteen. Jokainen viime kuukausina pidetty puhe, soitto ja tapaaminen kannatti, sillä enemmistö linjallemme löytyi vain 32 äänellä. LULUCF-asetus toimii ilmastotilinpidon laskentatyökaluna, jolla voidaan seurata luonnossa tapahtuvaa kehitystä ajantasaisesti. Ilmastolain mukainen tavoite perustuu tarkkaan vaikutusarvioon ja se mahdollistaa kestävän metsätalouden. Parlamentti kannattaa myös biotuotteiden ja erilaisten hiilivarastojen huomioimista laskennassa. Fossiilisia raaka-aineita voidaan korvata puupohjaisilla materiaaleilla aina tekstiileistä rakennusmateriaaleihin. Tämä tietää hyviä uutisia suomalaiselle, kestävälle maa- ja metsätaloudelle. Seuraavaksi LULUCF-asetus etenee komission, parlamentin ja jäsenmaiden kolmikantaneuvotteluihin. Voit lukea tiedotteeni LULUCF-asetuksesta täältä.

Polttomoottoriautoilun rajoittaminen. Autojen päästöstandardeja koskevan asetuksen äänestyksessä vastakkain olivat polttomoottoriautojen myynnin täyskielto 2035 ja 90-prosenttinen kielto. Äänestin 90-prosenttisen kiellon puolesta, joka oli myös edustamani liikennevaliokunnan linja. Parlamentin enemmistö äänesti kuitenkin täyskiellon puolesta, mikä tarkoittaa, että vuodesta 2035 eteenpäin uusia polttomoottoriautoja ei enää valmisteta, vaikka niitä pysyykin kierrossa markkinoilla elinkaarensa loppuun. Nykyisessä autokannassa on myös suuri potentiaali polttomoottoriautojen konversioon fossiilisista polttoaineista biopohjaisiin polttoaineisiin. Tähän liittyen komission viimeaikaiset ulostulot biokaasun tuotannon lisäämisestä ovat erittäin tervetulleita.

Yhtenäisyyttäkin löytyi. Täysistunto käsitteli myös Turkin ja Puolan ajankohtaista tilannetta. Turkin jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa ovat käytännössä jäissä, sillä maan harjoittama aggressiivinen ulkopolitiikka ja ihmisoikeusloukkaukset estävät niiden etenemisen. Parlamentti toivoi Turkin ryhtyvän toimiin paremman yhteistyön saavuttamiseksi maan ja EU:n välillä, sekä muistutti tämän asemasta Natossa. Puola nousi otsikoihin, kun komissio hyväksyi maan suunnitelman elvytysrahojen käytöstä. Viivästys johtui siitä, ettei Puola täytä yhteisesti sovittuja kriteereitä, kuten oikeusvaltioperiaatetta. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vakuutti, ettei senttiäkään elvytysrahoja makseta, ennen kuin maa on tehnyt vaadittavat muutokset. Puola on tehnyt valtavan työn koko Euroopan hyväksi vastaanottamalla valtavan määrän ukrainalaisia pakolaisia, mutta EU:n rahanjaon kriteereistä ja perusarvoista on pidettävä kiinni.

Median huomio Strasbourgissa. Osallistuin viikon aikana meppikollegoideni Miapetra Kumpula-Natrin ja Laura Huhtasaaren kanssa Ylen Politiikkaradioon puimaan muun muassa äänestyksien jälkitunnelmia sekä Suomen ja Ruotsin Nato-tilannetta. Jakson voit kuunnella jälkikäteen Areenasta. Perjantaiaamuna, juuri Strasbourgista palanneena, vierailin MTV Uutisaamussa keskustelemassa kollega Ville Niinistön kanssa viikon tapahtumista ja EU:n ilmastotoimista sekä niiden vaikutuksesta Suomen metsienkäytön tulevaisuuteen. Lähetyksen voi katsoa jälkikäteen täältä.

Kohti Lappeenrantaa. Jännittävän viikon huipennukseksi suuntaamme keskustaväellä puoluekokoukseen Lappeenrantaan. Odotan innolla uusien ja vanhojen tuttujen tapaamista. Toivon puoluekokoukselta ennen kaikkea väkevää aatteen paloa, innostavia puheenvuoroja ja herätteleviä keskusteluja. Puoluekokous toimii lähtölaukauksena ensi vuonna käytäville eduskuntavaaleille. Pohdiskelin aihepiiriä myös Suomenmaan kolumnissani. Nähdään Lappeenrannassa vapaan maailman suurimmassa puoluekokouksessa! 

Aurinkoista viikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]