Elsin viikkokirje 10.9.2021

Mukavaa perjantaita kaikille,

EU-pöhinää PariisissaViikko aloitettiin ryhmäni Renew Europen järjestämällä kolmen päivän seminaarilla Pariisissa. Tapasin Ranskan presidentti Emmanuel Macronin, jolle halusin kertoa erityisesti EU:n pohjoisen ulottuvuuden merkityksestä sekä ihailuni ranskalaisia kohtaan heidän tavastaan puolustaa ja arvostaa oman maansa viljelijöitä ja ruoantuotantoa. Macronin olemus oli välitön ja arvostan sitä, että hän oli ottanut aikaa tavatakseen eri maista tulevia ryhmämme meppejä. 

Pariisin kokouksen pääaihe oli lähestyvä vaalikauden puolivälitarkastelu sekä EU:n tulevaisuus, josta on nyt käynnissä laajempi tulevaisuuskonferenssi. Oikeusvaltiomekanismin tukeminen, kestävä kasvu, innovaatiot, Euroopan suvereniteetti ja demokratia sekä myös yhteinen puolustus herättivät paljon keskustelua. Ryhmäkokouspäivien jälkeen oli aikaa myös epävirallisemmille keskusteluille meppikollegoiden kesken, mitkä tulivat tarpeeseen pitkän koronaetäilyn jälkeen. Pääsimme tutustumaan aurinkoiseen Pariisiin ja vierailemaan Louvressa Ranskan kulttuuriministeri Roselyne Bachelot-Narquin johdolla. 

cid:image001.jpg@01D7A5BA.5F7F7E50
cid:image002.jpg@01D7A5BA.5F7F7E50

Kaikki liikenteen akut saatava akkuasetukseen. Jätin asiasta muutosehdotuksia liikennevaliokunnan neuvottelijana, sillä uusi akkuasetus on Suomelle valtava mahdollisuus ja sitä on hyödynnettävä täysimääräisesti. Komission julkaiseman akkuasetuksen tavoitteena on mm. edistää kiertotalouden mukaista akkumateriaalitaloutta sekä vastata akkujen kysynnän voimakkaan kasvun synnyttämiin haasteisiin. Nykyinen komission ehdotus ei pidä sisällään kevyen liikenteen, kuten sähköpotkulautojen ja sähköpyörien, akkuja. Siksi esitin uuden kategorian luomista asetukseen kevyen liikenteen akuille, jotta ne saadaan tehokkaasti kierrätystavoitteiden piiriin. Mielestäni mitä kunnianhimoisemman ja selkeämmän lainsäädännön luomme Eurooppaan, sitä enemmän meillä on mahdollisuuksia saada Vaasan investoinnin kaltaisia vastuullisia menestystarinoita Suomeen, jotka tuovat meille työpaikkoja ja hyvinvointia. Kaikkien akkujen kierrätys on paras ratkaisu myös ympäristölle. Lue tiedotteeni asiasta täältä.

Pellolta pöytään –strategia ja CAP etenevät. Äänestimme maatalousvaliokunnassa Pellolta pöytään –strategiasta sekä kesällä saadun yhteisen maatalouspolitiikan neuvottelujen tuloksesta. Kumpikin menivät läpi ja täysistunto tulee hyväksymään neuvottelusovun myöhemmin syksyllä. Pellolta pöytään –strategian osalta parlamentin ympäristö- ja maatalousvaliokunnat neuvottelivat yhdessä tekstikokonaisuudesta, ja mielestäni saavutettu teksti on tasapainoinen. Kaikilta osin en voi täysin tyytyväinen olla, mutta saimme tekstiin hyviä ehdotuksia mm. hiiliviljelyn ja eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi sekä ruokaväärennösten ehkäisemiseksi. Komissio julkaisi strategian keväällä 2020 ja ensimmäisiä lakialoitteita sen alta odotetaan tänä syksynä. Näistä merkille pantava on erityisesti hiiliviljelyaloite, Carbon Farming Inititiative, joka voisi parhaassa tapauksessa tuoda viljelijöille uusia mahdollisuuksia ansaita tuloja.

Susihuolia Euroopassa. Lähetin videotervehdyksen kansainväliseen susiseminaariin. Suomessa kasvava susikanta on herättänyt syystä huolta. Kannan huolellista ja paikallista hoitoa tarvitaan niin petojen hallitsemiseksi kuin myös pelotevaikutteena eläimille. Myös sosiaalinen näkökulma tulee huomioida, eikä kenenkään tulisi joutua pelkäämään sutta. Kannanhoidollinen metsästys ehkäisee myös susien laitonta tappamista. Seminaarissa jaettiin ajatus siitä, että susikannan herättämistä huolista pitää keskustella Euroopan tasolla, sillä esimerkiksi Suomi ei ole ongelman kanssa yksin. Kannanhoidolliset päätökset on tehtävä räätälöidysti kuhunkin maahan sopivalla tavalla. Puheeni pääset kuuntelemaan tästä linkistä.

Tiimin muutokset vol 2Tiimissämme harjoittelijat ovat vaihtaneet kapulaa, kun kevään ja kesän harjoittelijammeMilja Liinanotko siirtyi tiimimme viestintävastaavaksi ja uusi harjoittelijamme Miro Marjamäki aloitti tehtävässään. Lue hänen terveisensä Facebook-sivultani. Tervetuloa mukaan porukkaan Miro! 

Mukavaa viikonloppua toivottaen,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
elsi.katainen@europarl.europa.eu