Elsin viikkokirje 11.10.2019

Tervehdys Brysselistä!

Maatalouskomissaari voitti valiokunnan luottamuksen. Saimme tällä viikolla maatalousvaliokunnan kuulemisessa vakuuttavan esiintymisen ja ammattitaitoiset vastaukset Puolan komissaariehdokkaalta viime viikkoon verrattuna. Ero Janusz Wojciechowskin esiintymisessä oli kuin yöllä ja päivällä, nyt kun hän sai lisää valmistautumisaikaa ja vaihtoi englannin äidinkieleensä puolaan. Saimme nähdä ja kuulla ammattitaitoisen esiintymisen sekä hyvät vastaukset tiukkoihin kysymyksiin maa- ja metsätalouden sekä ruoantuotannon tulevaisuudesta. Päätimme antaa puolalaiselle tukemme edellyttäen vahvaa vuoropuhelua jatkossa parlamentin kanssa. Lähetin MTK:n Lapin, Keski-Suomen ja Pohjois-Suomen neuvottelupäiville videotervehdyksen ajankohtaisista maatalousasioita, jossa pohdin myös komissaarikuulemista. Löydät videon täältä.

Ranskan komissaariehdokas Sylvie Goulard hylättiin. Teollisuusvaliokunnan toisessa kuulemisessa Renew Europe ryhmäämme kuuluva ranskalainen Sylvie Goulard ei läpäissyt tenttiä. Goulardin kohtaloksi koitui lopulta menneen vaalikauden hallinnolliset epäselvyydet, joista hän on yhä tutkinnan alla ja joihin hän ei kyennyt esittämään riittäviä perusteluja. Ranskan komissaariehdokkaan hylkääminen tarkoittaa sitä, että maan presidentti Emmanuel Macron joutuu etsimään uuden ehdokkaan vaikutusvaltaiseen tehtävään, jossa yhdistyvät teollisuus, sisämarkkinat ja puolustusasiat. Myöskään Romania ei ole löytänyt uutta ehdokasta kuultavaksi parlamenttiin. Näin ollen uuden komission virkaanastuminen todennäköisesti viivästyy suunnitellusta marraskuun 1.päivästä. Tilannetta mutkistaa entisestään Romanian hallituksen kaatuminen eilen.

Parlamentti kokoontui kaksipäiväiseen täysistuntoon Brysselissä. Kokouksen aiheita olivat EU-johtajien tuleva huippukokous, vihreät investoinnit sekä vaalivaikuttamisen torjuminen. Lisäksi parlamentti otti kantaa EU:n monivuotiseen rahoitukseen sekä EU-budjetin tulopuolen uudistamiseen.

Parlamentti uusi kantansa EU:n monivuotiseen budjettikehykseen 2021-2027. Neuvottelut monivuotisen budjetin tasosta jatkuvat edelleen. Haasteena on ennen kaikkea Brexitin jättämä aukko. Äänestin parlamentin ehdotuksen puolesta, sillä siinä turvataan Suomelle tärkeiden maatalous- ja aluepolitiikan rahoitus sekä panostukset innovaatioon ja tutkimukseen. En kuitenkaan kannata parlamentin ehdottamaa jäsenmaksun nostoa 1,3 % BKT:stä, sillä tämä olisi liian suuri loikka jäsenmaiden taloudellinen tilanne huomioiden. On kuitenkin tärkeää, että uusi parlamentti antoi signaalin EU:n tulevaisuuden kannalta tärkeisiin rahoitusneuvotteluihin.

Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueille on tuomittava. Asia on järkyttänyt ja puhututtanut Euroopan parlamentissa. Trumpin selänkääntö ja Yhdysvaltojen vetäytyminen alueelta ei helpota Syyrian vaikeaa tilannetta. Presidentti Erdogan kertoi tavoittelevansa rauhaa, mutta en usko sen onnistuvan sodan keinoin. Huolta herättää myös se, että EU on turvannut pitkälti Turkkiin pakolaisvirtojen hallinnassa. EU:n pakolaispolitiikalta vaaditaan nyt yhtenäisyyttä.

Jäikö edellinen Yhteytesi Eurooppaan radiojakso kuulematta? Ei hätää! Ohjelmat ovat kuultavissa jälkikäteen Spotifyssa podcastina. Viime viikolla alkanut radio-ohjelmani jatkuu samaan aikaan lauantaina klo 11.45 Järviradion, Radio Kajauksen ja Radio Sandelsin taajuuksilla. Tämän viikon jaksossa pureudumme Euroopan parlamentin arkeen ja työhön. Olehan kuulolla!

Näillä ajatuksilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]