Elsin viikkokirje 11.9.2020

Hyvää perjantaita kaikille,

Kulunut viikko on ollut tapahtumarikas.

Keskustelu elvytyspaketista kiihtyy. Euroopan parlamentin poliittiset ryhmät ovat viikon aikana kokoontuneet keskustelemaan EU:n monivuotisesta budjetista ja elvytyspaketista. Edessä on syksyn isoin poliittinen päätös, sillä parlamentti äänestää hyväksyykö vai hylkääkö se kesällä jäsenmaiden neuvotteleman rahoituspaketin. Vaikka parlamentissa näkemyseroja riittää, moni on yhtä mieltä siitä, että oikeusvaltioperiaatetta koskevia kirjauksia pitää vielä vahvistaa. Parlamentti on vuosia pitänyt ääntä Unkarin ja Puolan heikentyneestä demokratian ja sananvapauden tilasta. EU:lle onkin luotava vahvat keinot puuttua rikkomuksiin. Tämä on mahdollista, jos tuen saannin ehtona on EU-arvojen noudattaminen.

Maatalouskomissaarilla halua elvyttää. Kävimme maatalousvaliokunnassa rakentavan keskustelun komissaari Wojciechowskin kanssa pandemian seurauksista maatalous- ja ruoka-alalle. Komissaari oli kanssani samaa mieltä siitä, että maataloudelle luvatut elvytysrahat tulee saada liikkeelle heti tulevan vuoden alusta, sillä kysyntä ruokamarkkinoilla on heilahdellut ja koko ruokaketju on kärsinyt koronan aiheuttamasta epävarmuudesta. Huolta herätti myös matkailualan ahdinko, sillä Suomellekin tärkeä maatilamatkailu on vaikeuksissa ja tilanne matkustusrajoitusten takia sama ympäri Eurooppaa. Suomen hallituksen uudet linjaukset, joissa rajoitukset perustuvat tulevaisuudessa enemmän testaamiseen kuin karanteeniin, on tärkeä, niin matkailulle kuin työntekijöiden liikkuvuudelle.

Metsästrategia läpi maatalousvaliokunnassa. Parlamentin kanta EU:n metsäpolitiikkaan alkaa muotoutua, kun maatalousvaliokunta hyväksyi selvällä enemmistöllä mietinnön EU:n metsästrategiasta. Olen tyytyväinen, että valtaosa raportoijana toimivan Petri Sarvamaan kanssa tekemistämme ehdotuksista saatiin mietintöön läpi. Biotalous, kestävä metsänhoito ja puurakentaminen ovat nyt vahvasti sisällä tekstissä. Ratkaisevan tärkeää on, että mietinnössä metsäpolitiikan katsotaan kuuluvan jäsenmaille. Päätöksenteon seuraava askel on täysistuntoäänestys lokakuussa. Metsäasioiden käsittely jatkuu osaltani tänä syksynä, kun toimin luonnon monimuotoisuutta käsittelevän strategian neuvottelutiimissä maatalousvaliokunnassa.

Valko-Venäjän tilanteessa ei paranemisen merkkejä. Vilpillisistä presidentinvaaleista kuukausi sitten vyörymään lähtenyt kansannousu jatkuu Minskin kaduilla yhä. Tällä viikolla on kuultu lisää huolestuttavia uutisia rauhallisiin mielenosoittajiin kohdistuneesta väkivallasta, vangitsemisista ja oppositiojohtajien muilutuksesta. Samaan aikaan kansainvälinen painostus Venäjän hallintoa kohtaan kasvaa, sillä oppositiojohtajan myrkytystapauksesta ei olla saatu mitään selkoa. Venäjän ja Lukashenkon liittouma on vahva, eikä tapahtumia voi katsoa täysin irrallisina. Kokoonnuimme viikolla parlamentin Venäjän ja Valko-Venäjän valtuuskuntien yhteiseen tapaamiseen kuullaksemme asiantuntijoiden ja aktivistien näkemyksiä tapahtumista. Kansainvälisen yhteisön tuki ja rooli ovat nyt tärkeää Valko-Venäjän tilanteen vakauttamiseksi. Venäjää kohtaan painostusta on jatkettava, jotta murhayrityksen tekijät saadaan vastuuseen.

Brexit-neuvottelujen viimeiset kierrokset. EU:n ja Iso-Britannian välistä kauppasopimusta pitäisi laatia nyt täyttä höyryä, sillä aikaa lopulliseen eroon on jäljellä enää muutama kuukausi. Tahmeasti edenneiden kauppaneuvottelujen tielle asettui tällä viikolla uusi este, kun britit ilmoittivat laativansa lainsäädäntöä Pohjois-Irlannin rajalle, jonka tiedetään rikkovan EU:n ja Iso-Britannian välistä erosopimusta. Johnsonin hallinnon temppu rikkoo kansainvälistä oikeutta ja syö luottamusta EU-maihin. EU on vaatinut lakiesityksen perumista tai edessä on käräjät. Kaiken kaikkiaan, on hyvä muistaa, että vaikka kauppasopimus syntyy, kaupan esteitä on joka tapauksessa edessä. Vuoden vaihteessa Iso-Britannia poistuu EU:n sisämarkkinoilta ja myös tulliunionin piiristä, mikä aiheuttaa merkittäviä muutoksia tulevaan suhteeseen sopimuksesta riippumatta.

Mairead McGuinness Irlannin uudeksi komissaariksi. Irlanti ja EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esittävät uudeksi komissaariksi Euroopan parlamentin varapuhemies Mairead McGuinnessia, vastikään eronneen kauppakomissaari Phil Hoganin tilalle. McGuinnessin valinta on itselleni mieluinen hänen ollessa ennestään tuttu kollega. Toimimme molemmat neuvottelijoina EU:n epäreiluja kauppatapoja ruokaketjussa ehkäisevässä direktiivissä viime kaudella. Luvassa on myös salkkujen vaihto, kun komission varapuheenjohtaja latvialainen Valdis Dombrovskis ottaa kauppakomissaarin tehtävät hoitaakseen. McGuinness saa vastuulleen talouden hoitoon ja taloudellisiin palveluihin liittyvän salkun.

Ensi viikolla lisää EU-kuulumisia täysistuntoviikolta, joka järjestetään Strasbourgin sijaan Brysselissä Ranskan korkeiden tautitilastojen vuoksi. Omalta osaltani istunto hoituu etänä kotimaasta käsin. 

Syysterveisin,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]