Elsin viikkokirje 12.6.2020

Aurinkoinen tervehdys!

Liikkuvuuspaketti. Kesä on päässyt vihdoin kunnolla vauhtiin ja lämpöäkin piisaa. Maanantaina mepin työviikko käynnistyi liikennevaliokunnan kokouksella. Äänestimme tärkeästä maanteiden tavaraliikenteen pelisääntöjä uudistavasta ns. liikkuvuuspaketista, jonka yksityiskohtia on neuvoteltu EU-pöydissä jo vuodesta 2017. Varsinkin itäeurooppalaisten työolosuhteet ovat usein hälyttäviä, ja moni kuljettaja käytännössä asuu rekassaan. Voimaantullessaan lakipaketti tuo kuljetussektorille reilummat ja turvallisemmat pelisäännöt koko unionin alueella. Suomeen paketti taas tuo kaivattua joustoa kuljettajien ajo- ja lepoaikoihin. Nyt hyväksytty liikkuvuuspaketti etenee seuraavaksi täysistuntoon.

Brexit pääneuvottelija toi tilannekatsauksen ryhmään. Unionin Brexit pääneuvottelija Michel Barnier oli ryhmäkokouksessamme vieraana kertomassa kauppaneuvottelujen tilanteesta. Hyviä uutisia ei valitettavasti kuultu. Barnier vahvisti, ettei Iso-Britannia ole pyytämässä jatkoaikaa neuvotteluille, vaikka aika uhkaa loppua kesken. Barnier on valtavan urakan edessä, sillä neuvotteluissa ei ole ratkaistu vielä mitään keskeisiä kiistakapuloita kalastusoikeuksista valtiontukiin. Iso-Britannian puolelta valmiutta kompromisseihin ei ole toistaiseksi nähty. Neuvottelutahtia aiotaan kiristää, ja tahto unionin puolelta on saada sopimus aikaan ennen kuin siirtymäkausi päättyy vuoden lopussa. Sopimuksettoman kovan Brexitin uhka on edelleen ilmoilla.

Pellolta pöytään -strategia puhututti maatalousvaliokunnassa. Torstaiaamuna maatalousvaliokunnan kokouksen keskusteluumme Pellolta pöytään -strategiasta osallistui komission maatalouspääosaston sekä terveys- ja elintarviketurvallisuuden pääosastojen edustajat vastaamaan meppien kysymyksiin. Pidän hyvänä, että komission on sitoutunut tarkastelemaan uudelleen strategiaa ja sen tulevia 27 toimenpidettä vuonna 2023. Komission on valmis muuttamaan ehdotuksiaan tarvittavin osin, vaikutustenarvioinnin ollessa olennainen osa työskentelyä. Samalla kuitenkin tulee muistaa, että luonto ja monimuotoisuus eivät palaudu yhdessä yössä ja tarkastelussa pitää olla kriittinen ja ottaa huomioon jo tehdyt toimet.

Maaseudun Tulevaisuuden EU-paneelissa keskustelua elvytyksestä ja unionin yhtenäisyydestä. Olin eilen torstaina mukana MTK:n ja Maaseudun Tulevaisuuden järjestämässä paneelissa, jossa meppikollegojen kanssa keskustelimme Euroopan elvytyksestä, vihreästä kehityksestä ja unionin yhtenäisyydestä. Totesin paneelissa, ettei komission elvytyspakettia voi sellaisenaan hyväksyä, vaan tuen pitää olla lainapainotteisempaa. Euroopan alueen talous nojaa jäsenmaidensa vahvoihin talouksiin, joten jokaisen jäsenmaan on hoidettava talouttaan vastuullisesti. Elvytysrahaa tulee myös kohdistaa kestäviin ratkaisuihin, digitalisaatioon ja ympäristöön. Toin myös esille, että maatalouteen on esitetty iloksemme lisää varoja. Paneelin jälkilähetyksen löydät täältä.

Kallista elpymistä. Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin väistyminen valtiovarainministerin paikalta viime viikolla oli vaikea ja suoraselkäinen päätös. Edes sen välttämättömyys ei vähentänyt sen kohtuuttomuutta. Katastrofaalisista tunnelmista puhkesivat kuitenkin viisaat valinnat, kun valtiovarainministerin tehtävään valittiin kokenut, talousasiat ja EU-politiikan syvyydet hyvin tunteva Matti Vanhanen.

Kokemus tulee tarpeeseen. Valtiovarainministerillä on edessään hallitusohjelman päivittämisen sekä koronan vuoksi velkaantuvan valtiontalouden tasapainottamisen lisäksi EU:n elpymispaketti. Tuo suuri ja moniulotteinen paketti edellyttää vielä monia tiukkoja neuvotteluja Euroopassa kuin myös eduskunnan käsittelyä kotimaassa. Kirjoitin tuntojani unionin elpymispaketista Suomenmaahan, voit lukea koko kolumnin täältä.

Puoluevaltuusto. Huomenna lauantaina osallistun keskustan sääntömääräiseen puoluevaltuuston kokoukseen, vieden samalla virallisen tervehdyksen meppidelegaation puolesta. Puoluevaltuuston rooli on tärkeä puoluekokousten välillä omine valiokuntineen ja sääntömääräisine asioineen. Kokousta voit seurata keskustan sivuilta nettilähetyksenä.

Mukavaa kesäistä viikonloppua,

Elsi