Elsin viikkokirje 13.05.2022

Hyvää perjantaita!

Viikko alkoi vauhdikkaasti Eurooppa-päivän juhlinnalla. Osallistuin Mondi Powerflute Oy:n tehtaan, entisen Savon Sellun, peruskiven muuraukseen Kuopion Sorsasalossa. Yhtiön tekemä 125 miljoonan euron laajennusinvestointi on erinomainen positiivinen signaali niin alueen elinkeinoelämälle kuin koko metsäsektorille. Savon Sanomien tilaisuudesta kirjoittaman jutun (tilaajille) voi lukea täältä.

Kohti jäsenneuvotteluja. Tasavallan presidentin ja pääministerin yhteislausunto Suomen Nato-jäsenyydestä vahvisti odotetun ja oikean päätöksen: Suomen on haettava Naton jäseneksi ripeästi. Olen valtiojohdon kanssa samaa mieltä ja yhdyn heidän kantaansa, että tarpeelliset kansalliset toimet tämän askeleen ottamiseksi tehdään mahdollisimman nopealla aikataululla. Jäsenneuvottelut on aloitettava viivyttelemättä. Suomi ei ole yksin, nyt eikä huomenna. Muut Euroopan maat ovat tukenamme, ja Iso-Britannia on ilmaissut vahvan tukensa maallemme neuvottelujen ajaksi. Ruotsi on ennakkotietojen mukaan jättämässä oman jäsenhakemuksensa maanantaina, ja mikäli Suomi jättää omansa samaan aikaan, olisi siinä historiallista symboliikkaa. Alkuviikosta on siis tiedossa vähintäänkin jännittävä! Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili europarlamentin ulkoasiainvaliokunnan kokouksessa kertomassa Nato-jäsenyyden etenemisestä ja maamme turvallisuustilanteesta. Kaikki keskusteluun osallistuneet Nato-maiden edustajat toivottivat Suomen avosylin liittouman jäseneksi ja ilmaisivat huolensa Venäjän vaikuttamisyrityksistä sekä arktisen alueen turvallisuudesta. Moni vertasi myös Ukrainan joutumista Venäjän hyökkäyksen kohteeksi talvisodan tapahtumiin. Useat ruotsalaismepit toivoivat maansa seuraavan Suomen jalanjälkiä, vaikka soraääniäkin kuului.

Maatilojen määrä ja eläintaudit. Maatalousvaliokunnassa käsittelimme tutkimusta maatilojen määrän kehityksestä. Tilanne on huolestuttava, sillä jopa kaksi kolmasosaa yrityksistä on vaarassa kadota tulevina vuosikymmeninä. EU-tasolla on panostettava entistä enemmän tulevaisuuden maatiloihin ja sukupolvenvaihdoksia on vauhditettava. Kysymys on myös huoltovarmuudesta. Toinen aihe tiistain kokouksessa oli afrikkalainen sikarutto ja lintuinfluenssa. Molempien tautien osalta uusia tapauksia on löytynyt Euroopasta. Ulkokananmunien tuotanto on vaarassa, koska tautiriskin takia kanoja ei voida pitää ulkona. Nykyinen sääntely rajaa tuotannon osalta, että lintuja saa pitää maksimissaan 16 viikkoa vuodessa sisällä. Haastavaksi tilanteen tekee kuluttajien kysyntä erityisesti vapaiden- ja ulkokananmunien osalta. Sääntelyä on syytä tarkastella uudelleen ja huomiota on kiinnitettävä siihen, kuinka voimme ehkäistä uusia lintuinfluenssatapauksia.

Meriliikenteen asiaa luotsaamassa. Keskiviikkona osallistuin liikennevaliokunnan järjestämälle vierailulle Rotterdamin satamaan. Oli hienoa kuulla satamien suunnitelmista koskien päästövähennyksiä, digitalisaatiota sekä vaihtoehtoisia polttoaineita. Kysyessäni sataman toimitusjohtajalta Allard Casteleinilta biopolttoaineiden roolista hän ilokseni vastasi, että Rotterdamissa niitä käytetään jo laajalti ja käytetään myös tulevaisuudessa. FuelEU Maritime -meriliikenneasetuksen neuvottelut polkaistiin myös käyntiin ensimmäisellä varjokokouksella. Tarkoitukseni on ajaa kunnianhimoisia, mutta myös realistisia päästövähennystavoitteita, talvimerenkulun kompensaatiota sekä uusien innovaatioiden tukemista.

Ilmastopanokset kovenevat. Ensi viikolla ympäristövaliokunta äänestää EU:n hiilinielulaskennasta ja uusiutuvan energian direktiivistä. Ympäristövaliokunta ei ole täysin kuullut muiden valiokuntien mielipidettä, ja kesäkuun täysistunnoissa nähdään varmasti aitoja keskusteluja isoista kysymyksistä sekä tiukkoja äänestyksiä. Jo tällä viikolla näimme henkilöautojen päästövähennystä koskevassa äänestyksessä, että ympäristövaliokunnassa enemmistö oli poikkeuksellisen pieni (46-40). Kyse on siitä, että hollantilainen raportoija Jan Huitema ajaa ryminällä polttomoottoriautojen kieltoa vuoteen 2030 mennessä, mikä sulkisi pois mm. Suomelle tärkeät biokaasuautot. Monen maan edustajat kuitenkin vastustavat tätä linjaa. Itse olen vastustanut polttomoottorien täyskieltoa ja painottanut autojen päästöjen elinkaaritarkastelun merkitystä.

Ensimmäinen vierasryhmä Brysselissä kahteen vuoteen. Lions Club Iisalmi/Porovesi saapui vierailulle Brysseliin tutustumaan Euroopan parlamentin toimintaan. Kerroin heille myös työstäni parlamentaarikkona. Oli ilo saada pitkästä aikaa vieraita Suomesta ja keskustella ajankohtaisista EU-politiikan aiheista, etenkin maa- ja metsätaloussektorin päivänpolttavista puheenaiheista. Samalla vierasryhmän vastaanottaminen konkretisoi paluun normaalimpaan arkeen parlamentin työskentelyssä korona-ajan jälkeen. Vierasryhmä toi mukanaan myös kotimaan avustajani, joten saimme pitkästä aikaa koko tiimini kokoon Brysselissä.

Tänään perjantaina annan haastattelun Suomen Nato-jäsenyyteen liittyen Sky News -uutisten suoraan lähetykseen noin kello 16.45 Suomen aikaa. Lähetystä pystyy seuraamaan täältä. Lauantaina osallistun Keskustan Pohjois-Savon piirin vuosikokoukseen sekä ravien avaukseen Kuopion Sorsasalossa.

Aurinkoista kevätviikonloppua!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]