Elsin viikkokirje 13.12.2019

Tervehdys Brysselistä!

Brexit ja brittien vaalit. Olin aamulla MTV3:n Huomenta Suomessa sekä Yle Radio 1:n Ykkösaamussa kommentoimassa tuoreeltaan mm. brittivaalien tulosta ja sen vaikutusta Brexit-neuvotteluihin. Vaalitulos oli lopulta varsin selkeä, jonka myötä näyttää vahvasti siltä, että Brexit tulee etenemään. Iso-Britannian lähtö tulee olemaan iso menetys sekä EU:lle että Iso-Britannialle itselleen. Todennäköiseltä näyttävän eron jälkeen edessä ovat haastavat neuvottelut tulevasta kauppasuhteesta. Vaikka laaja kauppasopimus on kaikkien etu, EU:n on pidettävä puolensa, jottei Britannia yritä luoda itselleen epäreilua kilpailuetua tuotteiden ympäristö ja –turvallisuusnormeja heikentämällä. Voit katsoa Huomenta Suomi -lähetyksen täältä 24 minuutin kohdalta ja kuunnella Yle Radio 1:n ohjelman täältä 30 minuutin kohdalta.

Vihreä sopimus (Green deal) on julkaistu. Juuri työnsä aloittanut uusi komissio esitteli kunnianhimoisen Euroopan vihreän ohjelman keskiviikkona parlamentissa. Puheenjohtaja von der Leyen vertasi hetken historiallisuutta ensimmäiseen kuukävelyyn. Kyseessä on laaja-alainen ilmasto- ja ympäristöohjelma, joka ottaa koko yhteiskunnan mukaan ilmastotoimiin, liikkumisesta, energian käyttöön ja ruoantuotantoon. Mielestäni voimme olla ylpeitä EU:sta, joka reagoi nyt isosti ottamalla globaalin johtajan roolin ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ilmastokriisistä huolimatta sählätä ei pitäisi, vaan huolellinen valmistelu on tärkeää, sillä EU:n kilpailukyvyn vaarantuminen johtaisi päinvastaisiin tuloksiin. Huolena on, että ylisääntely kuristaa markkinat, päätöksenteon ja kauppapolitiikan. Lisäksi on tärkeää varmistaa, että luonnonvaroja, kuten metsiä voidaan käyttää jatkossakin kestävästi ja vastuullisesti. Maatalous on nähtävä osana ratkaisuja, ja ruokaketjun muutkin osapuolet on otettava talkoisiin. Nyt julkaistussa tiedonannossa on vielä petrattavaa näiltä osin.

Eurooppa-neuvosto kokoontui Brysselissä. EU-maiden johtajat kokoontuivat huippukokoukseen Brysselissä torstaina ja perjantaina. Suomea edusti uusi pääministeri Sanna Marin. Huippukokouksen tärkeimpiä aiheita oli EU:n sitoutuminen hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä. Lopputulos oli julistus yhteisestä tahtotilasta, jonka toteuttamiseen Puola esitti varauman. Kaikkien yhteisen sitoutumisen kannalta on pettymys, ettei Puolaa saatu mukaan. Julistus on silti osoitus siitä, että EU ottaa ilmastonmuutoksen tosissaan. Keskustelut jatkuvat ja Vihreän sopimukseen liittyviä lakiesityksiä alkaa pian tulla jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin käsittelyyn.

Budjettiväännöt jatkuvat. Huippukokouksessa käsiteltiin myös puheenjohtaja Suomen esitystä EU:n budjetiksi vuosille 2021-27. Kyseessä on seitsenvuotinen rahoituskehys, joka asettaa EU:n rahankäytölle raamit. Mielipiteet budjetin tasosta ja sisällöstä vaihtelevat huomattavasti. Suomi on esittänyt kompromissia, jossa kaikki jäsenmaat joutuvat joustamaan omista tavoitteistaan. Itse pidän tärkeänä, että Suomen esityksessä komission alun perin esittämiä rajuja leikkauksia maatalouteen lievennettiin. Vaikka Suomi esittikin budjetin kokonaistason pienentämistä, panostukset myös niin sanottuihin uusiin painopisteisiin, kuten tutkimukseen, digitalisaatioon ja rajavalvontaan kuitenkin nousevat nykytasoon verrattuna.

Vuoden viimeinen ryhmäviikko. Viikon aikana poliittiset ryhmät ovat valmistautuneet vuoden viimeiseen täysistuntoon, joka pidetään ensi viikolla Strasbourgissa. Pääaiheita ovat EU- huippukokouksen tulosten tarkastelu sekä Euroopan oikeusasiamiehen valinta. Ensi viikolla parlamentti juhlistaa myös 10-vuotista Lissabonin sopimusta ja tulee äänestämään arvonlisäveropetoksia torjuvasta laista. Esillä tulevat olemaan myös oikeusvaltion tila Maltalla, eläinten hyvinvointi kuljetuksissa sekä palkkatasa-arvo.

Lehmät valtasivat EU-parlamentin. Toin Berliinin Grüne Wochella alkuvuodesta avatun ja ympäri Suomea kiertäneen “Jos lehmät puhuisivat” -valokuvanäyttelyn EU-parlamenttiin. Mielestäni on tärkeää tuoda maataloutta esille positiivisessa valossa, kun niin usein viljelijöitä on lähdetty nykyisessä ilmastokeskustelussa syyllistämään. MTK Varsinais-Suomen koostama näyttely pohjautuu valokuvakilpailuun, johon karja-alan ammattilaiset, valokuva-alan ammattilaiset ja maallikot saivat osallistua valokuvaamalla lehmiä omasta näkökulmastaan. Tuloksena on vaikuttava näyttely lehmistä, niiden elinympäristöstä ja niitä hoitavista ihmisistä. Näyttelyn kuvat kertovat, että niin luonto, eläimet kuin maisema voivat hyvin. Voit lukea lisää avajaistilaisuudesta tiedotteestani.

Joulumarkkinat ja joulupuurot. Huomenna olen tavattavissa Iisalmen perinteisillä joulumarkkinoilla ja sieltä matka jatkuu Pielavedelle, jossa tarjoan joulupuurot Kahvikulmassa.

Näillä ajatuksilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,
Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]