Elsin viikkokirje 13.3.2020

Tervehdys Brysselistä!

Talvisodan päättymisestä 80 vuotta. Tänään meillä on syytä syvään kiitollisuuteen, kun saamme muistaa veteraanejamme ja itsenäisyytemme eteen tehtyjä uhrauksia. Tähänkin tärkeään päivään liittyvät juhlallisuudet on koronan takia peruttu, mutta voimme toki juhlistaa päivää yksityisemmin.

Työviikko on ollut poikkeuksellinen. Euroopan parlamentti kokoontui täysistuntoon tällä viikolla poikkeuksellisesti vain tiistaipäiväksi. Syynä on koronaviruksen korkea leviämisriski Euroopan parlamentin kaltaisissa instituutioissa, joissa tuhansia ihmisiä kokoontuu viikoittain yhteen 27 maasta. Täysistunnossa puimme vain akuuteimmat aiheet; EU:n toimista koronavirustilanteessa, EU:n monivuotisesta budjetista sekä pakolaistilanteesta Turkin ja Kreikan rajalla. Myös ensi viikon valiokuntakokoukset on peruttu, ja koko parlamentin väki tekee etätöitä.

EU-toimia koronan vuoksi. Koronavirustartuntojen määrä kasvaa nopeasti, minkä vuoksi komission puheenjohtajan Ursula von der Leyen johdolla on perustettu uusi työryhmä, joka koordinoi jäsenmaiden tiedonjakoa, arvioi tarpeita uusille toimille ja varmistaa, että koronavirukseen vastataan johdonmukaisesti koko EU:n alueella. Heikentyneeseen talouskasvuun vastatakseen komissio julkistaa tänään hätäpaketin, joka sisältää toimia investointien lisäämiseksi ja EU:n budjettikurisäännösten höllentämiseksi.

EU:n maatalouspolitiikasta Tšekin ministerin kanssa. Täysistunnon lomassa tapasin myös Tšekin maatalousministeri Miroslav Tomania. Jaoimme huolen komission esittämän ympäristövaatimusten ja rahoituksen tason epäsuhdasta tulevan rahoituskauden valossa. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen ytimessä tulee olla edelleen ruoantuotanto ja viljelijöiden elintason turvaaminen.

Keskustelua saamelaisten asemasta. Vaikka työviikko jäi Brysselissä lyhyeksi, ehdin tavata parlamentissa vierailleet Yle Sápmin toimittajat Sara Wesslinin ja Inger-Elle Suonisen. Keskustelimme saamelaisten erityisestä asemasta EU:n ainoana alkuperäiskansana, kulttuurin ja kielen säilyttämisestä sekä arktisen alueen merkityksestä EU-politiikassa.

Turvallista eloa ja terveyttä kaikille!

Ystävällisin terveisin,

Elsi