Elsin viikkokirje 16.12.2022

Mukavaa perjantaita!

Lahjontaskandaali kuohuttaa parlamenttia. Joulu kolkuttelee jo ovella ja Strasbourg sai vuoden viimeisen täysistunnon aikana ylleen puhtaan valkean lumipeitteen, mutta parlamentissa on eletty synkkiä päiviä. Suurta kuohuntaa käytävillä aiheutti viime viikonloppuna julkisuuteen tullut tieto vakavasta lahjontaepäilystä parlamentissa, kun Belgian poliisi teki lukuisia pidätyksiä esitutkinnan jälkeen. Tapauksen keskiössä on yksi parlamentin 14:sta varapuheenjohtajasta, kreikkalainen sosiaalidemokraattien ryhmän Eva Kaili. Puheenjohtajiston esityksestä parlamentti erotti Kailin varapuheenjohtajan tehtävästä ja hän on tällä hetkellä tutkintavankeudessa. Tapaukseen liittyy myös ainakin italialainen ex-europarlamentaarikko sekä muita Brysselissä toimivia henkilöitä. Esitetyt syytökset ovat vakavia ja toivoa sopii, ettei parlamentin uskottavuus ole tässä pysyvästi vahingoittunut. Voit katsoa täysistuntoterveiseni täältä.

Otimme täysistunnossa kantaa korruptiotutkintaan päätöslauselmalla, vaadimme uudistuksia avoimuuden lisäämiseksi. Ulkoisen vaikuttamisen ja korruption takana epäillään olevan Qatar ja sen osalta vaadimme mm. kaikkien Qatariin liittyvien asioiden käsittelyn keskeyttämistä ja maan edunvalvojien pääsyn epäämistä parlamenttiin. Esitämme myös kolmansien maiden lahjoituksien puolueille ja mepeillä kieltämistä kokonaan EU:n tasolla sekä kolmansien maiden korruption tutkintavaliokunnan ja avoimuuden erityisvaliokunnan perustamista. On kuitenkin muistettava, että nyt käynnissä on rikostutkinta, joka on vasta aluillaan. Sitä ei saa missään nimessä vaarantaa hätiköidyillä toimilla. On mahdollista, etteivät kaikki osalliset ole vielä selvillä ja juttu tulee vielä paisumaan, kuten viikon aikana tehdyt uudet kiinniotot ja tutkintalinjat ovat osoittaneet. Parlamentin normaalia työtä skandaali ei kuitenkaan pysäyttänyt.

Euroopan riippuvuuden vähentäminen fossiilisista energialähteistä. Tämänkin viikon aikana äänestimme monista tärkeistä päätöksistä. Parlamentti äänesti kannastaan RePowerEU-lakiehdotukseen, missä toimin maatalousvaliokunnan raportoijana. RePowerEU-aloitteella tarkistettiin neuvottelun alla olevia, kesällä 2021 annettuja lainsäädäntöjä, uusiutuvan energian direktiiviä, rakennusten energiatehokkuuden direktiiviä sekä energiatehokkuusdirektiiviä. Teollisuusvaliokunnan vetovastuulla olevan lainsäädännön osalta parlamentti kannattaa uusiutuvien energialaitosten lupamenettelyn nopeuttamista, jotta uusiutuvaa energiaa saadaan käyttöön nopeammin ja näin vauhditetaan energiasiirtymää. Tämä sisältää myös biomassalaitokset, jotka komissio oli sulkenut nopeutetun prosessin ulkopuolelle. Lisäksi parlamentti suosittaa jäsenmaille kannusteita aurinkopaneelien asentamiseksi rakennusten katoille. Yleisesti parlamentin hyväksymä kanta on tasapainoinen ja tulevaisuuteen katsova, mikä kannustaa uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottoon, jotta EU irtautuu fossiilisesta ja erityisesti Venäjältä tuotavasta energiasta. Voit katsoa pitämäni täysistuntopuheenvuoron täältä.

EU:n pitkän aikavälin maaseutuvisio. Äänestimme oma-aloitemietinnöstä EU:n pitkän aikavälin maaseutuvisiosta, jota valmisteltiin maatalousvaliokunnan vetovastuussa. Komissio esitteli vision noin vuosi sitten ja parlamentti antoikin komissiolle positiivista näkökulmaa, että tärkeitä asioita on otettu huomioon. Euroopan unionin pinta-alasta 83 prosenttia on maaseutualuetta, joilla asuu noin 30 prosenttia väestöstä. Raportti huomauttaa, että maaseutualueiden elinvoima ei ole vain maatalouden tuomaa, vaan monilla alueilta löytyy aktiivisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Näihin on myös jatkossa panostettava mm. investoimalla laajakaistayhteyksiin, jotta yhteydet kaikkialla Euroopassa ovat kunnossa.

Ukrainan kansalle Saharov-palkinto. Vuoden 2022 mielipiteenvapauden Saharov-palkinto myönnettiin Ukrainan rohkealle kansalle. Strasbourgissa pidetyssä koskettavassa palkintoseremoniassa pidimme hiljaisen hetken sodassa kuolleiden ukrainalaisten muistoksi ja kuulimme presidentti Volodymyr Zelenskyin puheen, jossa hän muistutti, että vapauden, ihmisoikeuksien ja muiden yhteisten arvojen suojelemiseksi meidän on toimittava nyt tekijöiden saattamiseksi vastuuseen ja uusien hyökkäyksien estämiseksi, eikä odotettava sodan loppua. Paikalla seremoniassa oli myös Oleksandra Matvijtšuk, joka on yksi vuoden 2022 Nobelin rauhanpalkinnon saajista, ihmisoikeusjuristi ja Center for Civil Liberties -ihmisoikeusjärjestön perustaja. Äänestimme myös Neuvostoliiton Ukrainassa vuosina 1932–1933 aiheuttaman holodomor-nälänhädän julistamisesta kansanmurhaksi.

Euroopan neuvosto kokoontuu Brysselissä. Myös neuvoston puolella kokoonnutaan vuoden viimeisiin kokouksiin. Alkuviikosta ylimääräisessä energianeuvoston kokouksessa sorvattiin kaasulle eurooppalaista hintakattoa, mutta sopua ei saatu aikaan. Neuvottelut jatkuvat jouluviikon energianeuvostossa. Tällä viikolla kokoontuu myös EU-maiden neuvosto, jossa puhuttaa etenkin Ukrainan tukipaketin hyväksyminen. Unkarin annettua periksi, vastarannankiiskiksi ryhtyi yllättäen Puola.

Yhteytesi Eurooppaan –radiosarjan vuoden viimeinen jakso 17.12.: EU haasteiden edessä – mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Yhteytesi Eurooppaan –radiosarjan tämän vuoden viimeinen jakso kuullaan lauantaina Radio Sandelsin aalloilla klo 10:45 ja Järviradion taajuudella klo 11:45. Viimeisessä jaksossa keskustellaan EU:n tulevaisuudesta. Tulehan kuulolle taas lauantaina radiotaajuuksille ajankohtaisen EU-politiikan äärelle. Mikäli jokin jakso on jäänyt kuuntelematta, löydät kaikki jaksot Spotifysta tai nettisivuiltani.

Avustajavaihdoksia tiimissäni Brysselissä. Tiimini pitkäaikainen avustaja Matias Kallio siirtyi uusiin tehtäviin. Toivotimme hänelle onnea tuleviin koitoksiin! Hänen tilallaan aloitti Brysselissä joulukuun alussa Jenni Linna. Jenni vastaa jatkossa muun muassa energia-, ilmasto- ja ympäristöasioista sekä tapaamisista Brysselissä. Jennin terveiset: ”On ollut mahtavaa hypätä Elsin ja hänen tiiminsä mukaan vauhdikkaaseen parlamentin maailmaan. Olen kovin kiitollinen tästä mahdollisuudesta saada työskennellä Elsin tiimissä EU-politiikan parissa. Olin syksyllä 2019 Elsin toimistossa harjoittelijana ja Brysseliin onkin ollut jo ikävä. Opintotaustanani on valtio-oppi ja pääaineenani kansainvälinen politiikka. Olen kotoisin Lappeenrannasta ja opintojen myötä myös Turusta ja sen saaristosta on tullut kotini. Kansainvälisen politiikan ohella kaikki luontoon ja ympäristöön liittyvät asiat ovat hyvin lähellä sydäntäni. Elsi tekee mahtavaa työtä Suomen ja suomalaisten hyväksi. Odotan innolla mitä kaikkea yhteiset työskentelyhetket Elsin ja tiimin kanssa tuovat tullessaan täällä EU-politiikan ytimessä!”

Tapaamassa presidenttiä ja nuoria. Tapasimme perjantaina tasavallan presidentti Sauli Niinistön Mäntyniemessä suomalaismeppien kanssa. Keskustelimme Natosta, Ukrainasta ja laajemmin ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta maailmalla. Osallistuin perjantaina myös Renew4Youth-tilaisuuteen yhdessä kollegoideni Mauri Pekkarisen ja Nils Torvaldsin kanssa. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Keskustanuorten ja RKP-nuorten kanssa. Oli hienoa keskustella nuorten kanssa heidän kansainvälistymismahdollisuuksistaan ja kuulla heidän näkemyksiään EU:sta ja vastata kysymyksiin mepin työstä!

Parlamentti jää nyt joulutauolle, kuten myös viikkokirjeeni. Palaamme päätöksenteon ääreen taas tammikuussa. Toivotan kaikille tunnelmallista joulunaikaa ja onnea uudelle vuodelle 2023!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]