Elsin viikkokirje 17.12.2021

Euroopan viikkoa on värittänyt täysistunnon lisäksi valtionpäämiesten huippukokoukset, joissa molemmissa erityisesti Ukrainan kärjistyvä kriisi on ollut pääaiheena. Sodan uhka alueella on aito, ja se kiristää EU:n ja Venäjän välejä sekä turvallisuuspoliittista tilannetta. Hyväksyimme täysistunnossa päätöslauselman, jossa tuomitsimme Venäjän toiminnan ja vaadimme Venäjän joukkojen vetämistä pois rajalta. Parlamentti linjasi myös, että hyökkäyksellä Ukrainaa vastaan tulee olla vakavat seuraamukset ja EU on valmiudessa talouspakotteisiin Putinia, hänen lähipiiriään ja armeijan päällystöä kohtaan. Parlamentti myönsi myös vuoden 2021 mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon Venäjän oppositiojohtajalle ja korruption vastaiselle aktivistille Aleksei Navalnyille.

LULUCF –asetuksen neuvotteluiden ensiaskel otettu. Kokoonnuimme torstaina ensimmäiseen neuvonpitoon maatalousvaliokunnan neuvottelijoiden kesken pohtimaan EU:n hiilinielulaskentaa. Korostin tapaamisessa EU:n hiilinielutavoitteen kohtuullisuuden merkitystä sekä biotalouden tuotteiden mukaan ottamista hiilinielulaskentoihin. Maatalousvaliokunnan raportoija Norbert Lins julkaisee pohjaraportin vielä ennen joulua. Tulevia neuvotteluja pohjustamaan järjestämme aiheesta englanninkielisen webinaarin 12.01.2022 yhdessä meppikollegoiden Martin Hojsíkin ja Ivars Ijabsin kanssa klo 16-18 Suomen aikaa. Webinaarissa on asiantuntijoita ympäri Eurooppaa ja Suomesta paneelikeskusteluihin osallistuvat Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Asikainen sekä Puro Earth –hiilimarkkinapaikan toimitusjohtaja Antti Vihavainen. Tilaisuus on avoin ja sitä voi seurata livenä. Lisää tietoja sekä linkin webinaarin seuraamiseen löydät täältä. Tervetuloa linjoille!

Komissio julkaisi paketin uusia aloitteita. EU:n komissio julkaisi tällä viikolla toisen erän 55-ilmastopakettiaan sisältäen uusia aloitteita ja lainsäädäntöehdotuksia liikenteen, maakaasun, metaanin, rakennusten energiatehokkuuden sekä hiilensidonnan osalta. Uusi hiiliviljelyaloite, jolla lisätään hiilen varastoitumista maaperään, voi parhaassa tapauksessa tuoda metsänomistajille ja viljelijöille uusia tuloja. Onkin vaikutettava siihen, että rahoitus hiilensidontaan ei tule ruuantuotantoon tarkoitetuista CAP-tuista vaan ennemminkin markkinoilta ja uusista tulonlähteistä. Aloitteessa esitetään tavoitteeksi sitoa hiiltä 42 MtCO2 vuoteen 2030 mennessä sekä uutta raportointi ja laskentajärjestelmää. Komissio aikoo myös esittää ensi vuoden lopulla hiilensidonnalle EU:n laajuista sertifiointikehikkoa, joka tulee kattamaan niin luonnon kuin teknologian eri keinot.

EU-vuoden päätöskokous. EU johtajat kokoontuivat tällä viikolla huippukokoukseen, jossa Saksan uunituore liittokansleri Olaf Scholz pääsi edustamaan maataan ensi kertaa EU-areenalla. Vuoden viimeisen huippukokouksen agendalla oli käsittelyssä mm. Venäjän ja Ukrainan jännitteet. Ulostulona EU ilmoitti olevansa valmis ottamaan käyttöön sellaisia pakotteita, joiden hinta olisi Venäjälle ”massiivinen” ja EU tulisi tekemään yhteistyötä NATOn ja Yhdysvaltojen kanssa, mikäli Venäjä käyttää aggressiota Ukrainaa kohtaan. Ensisijassa haetaan kuitenkin diplomaattisia ratkaisuja.

Kokouksessa käsiteltiin myös mm. keinoja laskea korkealle noussutta energian hintaa nyt kylmän talven keskellä. Energian hinta nousee keskustelujen ytimeen myös energia- ja ilmastopaketin eri lakien käsittelyn yhteydessä. Oletettavissa on, että lainsäätäjät kiinnittävät komissiota enemmän huomiota päästövähennystoimenpiteiden kustannustehokkuuteen, sillä asuntojen lämmittämisen ja liikkumisen kustannukset eivät saa nousta kohtuuttomaksi. Asia puhututtaa erityisesti vaaleja käyvässä EU-puheenjohtajuuteen valmistautuvassa Ranskassa.  

Ruokaradion ensimmäinen jakso julkaistaan lauantaina! Puhutaan ruuasta MEP Elsi Kataisen kanssa radio-ohjelmani ensimmäinen jakso on kuunneltavissa huomenna lauantaina klo 10.30 Järviradion, Radio Pookin ja Radio Sandelsin taajuuksilta sekä PodPlaystä, Spotifysta ja nettisivuiltani. Ruokaradiossa luodaan katsaus vierailijoiden kanssa siihen miltä maatalouden tulevaisuus näyttää, mitä kuluttajat joulupöydältä odottavat, miten voisimme vähentää ruokahävikkiä ja millaisia kuluttajia tämän päivän lapsista kasvaa. Vierailijoina ruokaradiossa esiintyy mm. yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumin puheenjohtaja, vuorineuvos Reijo Karhinen, Lautturin k-kauppias Timo Ojala ja Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpää sekä muita ruokalan ammattilaisia. Loput jaksoista julkaistaan 22.12. ja 27.12. Tarkemmat tiedot löydät nettisivuiltani. Tule kuulolle!

Haluan näillä kuulumisilla kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa jokaiselle viikkokirjeeni lukijalle rauhallista joulun aikaa sekä onnellista uutta vuotta. Viikkokirjeeni jää lyhyelle joulutauolle, joten palataan taas EU-aiheiden pariin vuonna 2022!

Rentouttavaa joulunodotusta kaikille toivottaen,

Elsi

image003.png

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]