Elsin viikkokirje 18.12.2020

Hyvää jouluntunnelmaista perjantaita,

Se on siinä, CAP-siirtymäkauden asetus on valmis! Euroopan parlamentin täysistunto sinetöi tällä viikolla yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) siirtymäkauden lakipaketin. Vuoden mittainen työni asetuksen pääneuvottelijana on nyt tullut päätökseensä, ja laki astuu voimaan jo vuodenvaihteessa. Lopullinen ratkaisu sai 653 mepin tuen äänestyksessä. Vuosi on pitänyt sisällään mielenkiintoisia vaiheita ja tiukkojakin neuvotteluhetkiä. Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen saavutettuun lopputulokseen, joka tuo vakautta viljelijöille ja jossa onnistuimme puolustamaan Suomellekin tärkeitä tukia.

Suomi saa lisää maataloustukea. Vuosina 2021 ja 2022 Suomi vastaanottaa EU:n maatalousrahoitusta 1,8 miljardia euroa, mikä tarkoittaa kuuden prosentin korotusta maataloustukiin. Lisäksi saamme maatalouden elvytysrahaa 200 miljoonaa euroa, ja myös tälle rahankäytölle siirtymäasetus antaa säännöt. Elvytyksen painotukset ovat ilmasto- ja ympäristötoimissa sekä investoinneissa digitaalisuuteen, kestävään maatalouteen ja nuoriin viljelijöihin. Lue tiedotteeni äänestyksestä ja siirtymäkauden lakipaketin hyväksymisestä täältä.

EU:n budjetti pakettiin. Täysistunto sinetöi EU:n pitkän aikavälin budjetin vuosille 2021–2027. Parlamentti onnistui neuvottelemaan lisää määrärahoja muun muassa Horisontti-tutkimusohjelmalle. Olen tyytyväinen, että maatalouden, biotalouden ja luonnonvarojen tutkimusvarat nousivat lopulta lähes 9 miljardiin euroon.

Samalla hyväksyimme oikeusvaltion kytkemisen EU-budjettiin, jonka puolesta parlamentti on taistellut jo vuosia. Uudistuksen myötä EU-maat voivat menettää tukirahoja, mikäli oikeusvaltioperiaatetta ei kunnioiteta.

Taksonomia vesittämässä EU:n ilmastotavoitteet. Osallistuimme tänään kollegojeni Mauri Pekkarisen ja Nils Torvaldsin kanssa EU-komission julkiseen konsultaatioon taksonomiasta, jonka avulla komissio on asettamassa uusia kriteerejä kestävälle rahoitukselle. Lähetimme myös kirjeen talous- ja finanssiasioista vastaaville komissaareille Valdis Dombrovskiselle ja Mairead McGuinnessille. Säädösluonnos on erittäin ongelmallinen eikä se ole linjassa nykyisen EU-lainsäädännön kanssa. Se aiheuttaisi hallaa erityisesti maa- ja metsätaloudelle sekä energiasektorille, jotka ovat ratkaisevia toimialoja ilmastotavoitteisiin pääsemiseksi. Voit lukea yhteisen tiedotteemme täältä. Julkisen kuulemisen jälkeen komissiolla on noin kuukausi aikaa päivittää säädösluonnos, minkä jälkeen se tulee lainsäätäjien eli Euroopan parlamentin ja EU:n neuvoston käsittelyyn.

Tiimalasin hiekka käy vähiin brexit neuvotteluissa. Euroopan parlamentti lähtee joulutauolle jännittävissä tunnelmissa, kauppaneuvottelujen Ison-Britannian ja EU:n välillä ollen yhä kesken. Sopu pitäisi syntyä sunnuntaihin mennessä, jotta Euroopan parlamentti ehtisi 700-sivuisen sopimustekstin perata ja hyväksyä vielä ennen siirtymäajan loppumista vuoden vaihteessa. Meppilaitos on varautunut tarvittaessa kokoontumaan vielä ylimääräiseen täysistuntoon joulun jälkeen, mikäli kauppasopu syntyy.

Brexit on jo nyt ruuhkauttanut Englannin kanaalin välisen liikenteen, kun brittiyritykset hamstraavat tuotteita EU:n puolelta varastoon vuoden vaihteessa nousevan tullimuurin takia. Myös Suomessa on tärkeää varautua toimitusviivästyksiin ja uusiin rajamuodollisuuksiin. Tuli kauppasopimusta tänä vuonna tai ei, poistuu Iso-Britannia joka tapauksessa tulliliitosta ja yhteisiltä sisämarkkinoilta joulukuun loputtua.

Keskustan K-studiossa puhuimme tulevaisuudesta. Keskiviikkona olin puimassa EU ajankohtaisuuksia keskustan virtuaalisessa K-studiossayhdessä puolueen varapuheenjohtajan Riikka Pakarisen sekä meppikollega Mauri Pekkarisen kanssa. Keskustelua virisi mm. unionin tulevaisuudesta. Iso kysymys tulee jatkossa olemaan, mikä on EU:n ja kansallisvaltioiden tasapainoinen suhde ja miten toimivalta eri päätöksissä jakautuu. Unioni tarjoaa meille paljon hyvää, mutta edunvalvontaa suomalaisesta näkökulmasta tarvitaan edelleen. Koko lähetyksen voit katsoa tallenteena jälkikäteen tästä.

Haluan näillä kuulumisilla kiittää yhteisestä matkasta kanssanne tänä vuonna ja toivottaa jokaiselle viikkokirjeeni lukijalle oikein antoisaa ja rauhallista joulun aikaa sekä parempaa ensi vuotta. Viikkokirjeeni jää nyt pienelle joulutauolle, palataan taas EU-aiheiden parissa vuonna 2021!

Mukavaa joulunodotusta kaikille toivottaen,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]