Elsin viikkokirje 18.6.2020

Hyvää juhannusviikkoa,

Neuvotteluihin Brysseliin. Alkuviikosta matkasin jälleen Brysseliin kolmikantaneuvotteluihin eli ”trilogiin” parlamentin, komission ja jäsenmaiden neuvoston välillä. Tiistaina koko päivän kestäneissä neuvotteluissa kävimme läpi EU:n maatalouspolitiikan siirtymäkauden sisältöä ja kestoa. Olen tyytyväinen, että trilogit etenevät hyvällä tahdilla ja tälläkin kertaa päästiin monesta tärkeästä seikasta alustavaan sopuun. Paljon toki riittää vielä käsiteltävää, mutta olen toiveikas, että pääsemme järkevään lopputulokseen siirtymäkauden sisältöjen osalta. Neuvottelut jatkuvat vielä lähiviikkojen aikana, jotta ehdimme saada puolen vuoden päästä alkavan siirtymäkauden kokonaisuuden ajoissa maaliin.

Meppien pressitapaamisessa ruodittiin elpymispakettia. Tänään suomalaisten toimittajien ja meppien pressikahveilla keskustelua herätti EU:n elpymispaketti ja monivuotinen budjetti, joita EU:n päämiehet kokoontuvat juhannusaaton huippukokoukseen pohtimaan. On selvää, ettei komission alkuperäinen ehdotus 750 miljardin paketista mene sellaisenaan läpi, vaan toimii neuvotteluiden pohjana. Näkemyserot jäsenmaiden välillä ovat kuitenkin osin merkittäviä liittyen paketin suuruuteen ja annetun tuen ehtoihin sekä sen lainapainotteisuuteen. Koska elpymispaketti on sidoksissa monivuotiseen rahoituskehykseen, eli EU:n budjettiin, on myös rahoituskehyksestä päätettävä samalla. Sitä osaltaan vaikeaksi tekee myös Iso-Britannian poisjäännin jättämä aukko rahoitukseen. On selvää, että tukea tarvitaan koronakriisin aiheuttaman talouskriisin ratkaisemiseksi, mutta tuella täytyy olla tarkat ehdot ja sitä tulee ohjata taloutta kehittäviin toimiin.

Täysistunto. Loppuviikosta olemme viettäneet parlamentin etätäysistuntoa, ja äänestyksetkin on hoidettu jo tutuksi tulleella tavalla kotoa käsin. Istunto alkoi minuutin hiljaisuudella edesmenneen amerikkalaisen George Floydin ja muiden väkivallan ja syrjinnän uhrien muistolle. Täysistunnon aikana äänestimme muun muassa kestävistä investoinneista ja matkailusektorin elvyttämisestä, hyväksyimme päätöslauselmia mm. rasismin vastaisuudesta sekä linjasimme EU:n ja Britannian välisten kauppa- ja kumppanuusneuvottelujen tavoitteista.

Sisäänpäin kääntyvä maailma. Kirjoitin tällä viikolla Kainuun Sanomien kolumnissani brexitistä, nousevasta protektionismista ja eristäytymisestä. Korona on aiheuttanut rajoituksia ja kaupan tahmeutta maailmanlaajuisesti, mutta vaikea taloustilanne uhkaa myös pitkittyä, mikäli valtiot ryhtyvät kääntymään sisäänpäin ja suojelemaan omaa tuotantoaan ulkopuoliselta kilpailulta. Tämänkaltainen protektionismi on uhka erityisesti vientivetoisen Suomen elpymiselle tulevaisuudessa. Lue koko kolumni täältä.

Nyt on kuitenkin aika rauhoittua juhannuksen ja keskikesän juhlaan. Oikein lämmintä ja turvallista juhannusta kaikille!

Elsi