Elsin viikkokirje 19.12.2019

Tervehdys Strasbourgista!

Vuoden viimeinen täysistunto. Euroopan parlamentti kokoontui tällä viikolla viimeiseen täysistuntoon ennen joulutaukoa. Mm. eläinten kuljetusolosuhteet, maatalouden siirtymälainsäädäntö ja uuden oikeusasiamiehen valinta ovat olleet asialistalla. Videotervehdyksessä pohdin kulunutta vuotta ja kurkotan ajatuksia jo hieman alkavaan vuoteen. Voit katsoa tervehdyksen täältä.

Eläinten kuljetusolosuhteet otettava EU:ssa vakavasti. Tiistai-iltana keskustelimme täysistunnossa kuljetusolosuhteiden merkityksestä eläinten kohtelussa ja hyvinvoinnissa. Taustalla vaikutti marraskuussa Romaniassa tapahtunut onnettomuus, jossa lampaita kuljettanut laiva kaatui ja tuhansia lampaita menehtyi. Tarpeeton stressi ja vaaratilanteet ovat lainsäädännöllä ja yleisellä asennemuutoksella korjattavissa olevia asioita, jos siihen on tahtoa. Eläinten hyvinvoinnin pitäisi olla kuljetusten tärkein tavoite. Laatu on määrää tärkeämpi; kaksikin tuntia kuljetusta huonoissa olosuhteissa on eläimelle rankempi kun neljä tuntia hyvissä kuljetusolosuhteissa. Eläinten hyvinvoinnissa pitää myös noudattaa samoja standardeja alkuperämaasta riippumatta tilalta ja kuljetuksesta aina teurastamolle saakka. Meillä EU:n alueella olisi kaikki mahdollisuus tehdä vastuullisista kuljetuksista vahva kilpailuvaltti maailman ruokamarkkinoilla. Voit katsoa täysistunnossa pitämäni puheenvuoron täältä.

Siirtymälainsäädäntö. Viikkoon on mahtunut myös lukuisia tapaamisia yhteisen maatalouspolitiikan siirtymälainsäädännön tiimoilta. Parlamentin pääneuvottelijana tavoitteenani on ollut tavata vielä ennen joulua kaikkien poliittisten ryhmien vastuuneuvottelijat ja saada kokonaiskuva eri ryhmien linjoista. On ollut rohkaisevaa nähdä, että useat kollegat eri maista ovat yhtä mieltä siitä, että viljelijöille on luotava vakautta, minkä vuoksi siirtymäkauden lainsäädännön tulee perustua nykyisiin sääntöihin.

Meppistudiossa asiaa tasa-arvosta. Kommentoin Suomenmaan meppistudiossa tasa-arvoon liittyviä asenteita Viron sisäministerin puheista syntyneen keskustelun myötä. Tasa-ar­von ajatellaan liian usein olevan vain nais­ten asia ja asiasta usein kysytäänkin nimenomaan naisilta. Viime aikojen keskustelu on jälleen osoittanut, että tasa-arvon eteen on vielä tehtävää. Myös poi­kien ja nuor­ten mies­ten pa­hoin­voin­ti täy­tyy ot­taa va­ka­vas­ti.

Euroopan oikeusasiamiehen valinta. Parlamentti valitsi keskiviikkona irlantilaisen toimittajan Emily O`Reillyn jatkamaan Euroopan oikeusasiamiehenä seuraavan viisivuotiskauden. EU:n oikeusasiamiehen tehtävä on tutkia EU-instituutioiden ja – virastojen hallinnossa ilmenneitä väärinkäytöksiä. Tuin äänestyksessä O’Reillya, joka on kuluneella kaudella peräänkuuluttanut EU-instituutioiden avoimuutta ja puuttunut rohkeasti vääriin menettelyihin tärkeiden EU-virkojen täyttämisessä.

Viikkokirjeeni jää nyt pienelle joulutauolle. Palaan ajankohtaisten EU-asioiden äärelle tiimini kanssa jälleen tiistaina 7.1.2020.

Näillä ajatuksilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille Hyvää ja Rauhallista Joulua sekä Onnellista Uutta Vuotta!

Ystävällisin terveisin,
Elsi