Kuvituskuva. Elsi Katainen lukemassa lehteä keittiönpöydän ääressä.

Elsin viikkokirje 19.2.2021

Hyvää helmikuista perjantaita,

Vihreän viikon käänteitä. Toisin kuin eduskunnassa,Euroopan parlamentissa kokonaiset viikot pyhitetään eri työtehtäville; vuorotellen valiokunnille, ryhmäkokouksille ja täysistunnolle. Tällä viikolla on kuitenkin vietetty niin sanottua ”vihreää viikkoa” eli parlamentin istunnoista vapaata viikkoa, jonka tarkoituksena on mahdollistaa mepeille enemmän aikaa keskittyä kotimaan asioihin ja yhteydenpitoon. Kotimaan viikkoni vierähti tällä kertaa muun muassa Helsingissä tapaamisten ja podcast-nauhoitusten parissa.

Mitä EU voi tehdä Venäjän hajota ja hallitse politiikalle? EU:n ja Venäjän suhteet ovat aallonpohjassa EU:n ulkopoliittisen edustajan Moskovan vierailun jälkeen. Keskustelimme Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen, East Officen vanhemman analyytikon Sinikka Parviaisen sekä toimittaja Tapio Nurmisen kanssa Eurooppa edellä –podcastissa Venäjästä ja EU:n ulkopolitiikasta. Pitäisikö Borrelin erota heikon Moskovan esiintymisen jälkeen? Pitäisikö jalkapallon EM-kisat siirtää pois Venäjältä? Voit kuunnella jakson tästä.

Metsäasiat pinnalla. Tapasimme Helsingissä metsäasioiden tiimoilta maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän ja meppikollega Nils Torvaldsin kanssa. Kävimme läpi Suomen metsiin vaikuttavaa LULUCF-hiilinielulaskennan tilannetta sekä yleisesti EU:n energia- ja ilmastolainsäädännön kehikkoa, joiden uudistaminen alkaa pian.

LULUCF:n osalta saimmekin jo heti seuraavana päivänä hyviä uutisia, kun ministeri Leppä onnistui saamaan yksimielisen tuen muilta jäsenmailta esitykselle, jossa Suomi saisi käyttöönsä sille luvatun metsäisen maan erillisjouston. Komission joulun alla antama ehdotus ei huomioinut asetustekstiin aikanaan neuvoteltua Suomen poikkeusta, jossa metsäisenä maana saisimme kymmenen miljoonan hiilidioksiditonnin erillisjouston. Se mahdollistaa paremmin suomalaisen metsävarannon hyödyntämisen ja laadukkaan hoitamisen sekä toimii tärkeänä välineenä muiden laskennallisten päästöjen kompensoinnissa.

Esitys palautuu nyt takaisin komission valmisteluun ja odotus onkin, että sovituista neuvottelutuloksista pidetään jatkossa kiinni. Mielestäni tämä on hyvä muistutus komissiolle siitä, että yksivaltaisesti ei päätöksiä voi tehdä.

Vastauksia komissaareilta. Laadimme joulukuussa yhdessä Nils Torvaldsin ja Mauri Pekkarisen kanssa komissiolle kirjelmän kestävän rahoituksen kriteereihin eli ns. taksonomiaan liittyvistä riskeistä. Saimme nyt EU:n rahoitus- ja talousasioista vastaavilta komissaareilta Valdis Dombrovskisilta ja Mairead McGuinnessilta vastauksen. Vastaus oli ymmärtäväinen ja komissaarit vakuuttivat huomioivansa palautteen. Meille on tärkeää, ettei taksonomialla vesitetä EU:n ilmastotavoitteita ja aiheuteta hallaa maa- ja metsätaloudelle sekä energiasektorille niin, että ympäristö- ja ilmastomyönteisten liiketoimintamuotojen rahoitusedellytykset vaikeutuisivat. Lue tiedotteemme aiheesta tästä.

Suomalainen ruokaturva on aarre. Vierailin myös Aalto-yliopiston Ratkaisujen tarpeessa -podcastissa keskustelemassa ruoasta ja ruoantuotannosta yhdessä tutkija Matti Kummun kanssa. Pohdimme, miten ruokaa syödään ja tuotetaan polkematta kenenkään oikeuksia ja puntaroimme ruoan eettisyyttä ja ekologisuutta. Totesin muun muassa, että suomalainen ruokaturva on aarre, jota ei saa ottaa itsestäänselvyytenä, vaan siitä on pidettävä tietoisesti huolta. Voit kuunnella jakson tästä.

Harjoittelijahaku auki! Haen harjoittelijaa toimistooni ajalle 12.4.-31.7.2021, tai sopimuksen mukaan. Harjoittelu tehdään pääosin etänä Brysselistä tai kotimaasta käsin. Hae rohkeasti mukaan tai vinkkaa tutulle hausta! Lisätietoa löydät Facebook-sivuiltani.

Mukavaa viikonloppua,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]