Elsin viikkokirje 19.7.2019

Tervehdys Strasbourgista!

Von der Leyen nousee komission johtoon. Euroopan parlamentissa rikottiin lasikattoja myöhään tiistai-iltana, kun parlamentti antoi tukensa Ursula von der Leyenille, josta tulee nyt EU-komission ensimmäinen naispuheenjohtaja kautta aikojen. Saksalaisen valinta varmistui täpärässä äänestyksessä 383-327. Parlamentin kolme suurinta ryhmää, EPP, S&D ja oma ryhmäni Renew Europe seisoivat ehdokkaan takana. Vihreät ja Vasemmisto äänestivät ehdokasta vastaan, mikä oli jopa hieman yllättävää, olihan kyseessä vahvasti tasa-arvoa ja ilmastonmuutoksen torjuntaa painottava ehdokas. Kevään parlamenttivaalien tuloksen jälkeen EU-parlamentista tuli aiempaa hajanaisempi, joten tukea tarvittiin laajasti eri puolueryhmiltä. Tässä mielessä vahvistunut keskiryhmä Renew Europe ja sen tuki oli ratkaisevassa asemassa puheenjohtajaäänestyksessä.

Von der Leyenin prioriteetteja tasa-arvo, ilmasto ja digitaalisuus. Ennen valintaa tenttasimme puheenjohtajaehdokasta yli kolmetuntiseksi venyneessä kuulemisessa. Koska von der Leyen on ilmaissut haluavansa kiristää EU:n ilmastotavoitteita, kysyin puheenjohtajaehdokkaalta, miten hän huolehtisi siitä, että kasvavien metsävarojen Euroopassa puunkäyttö nähtäisiin ratkaisuna eikä ongelmana ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kysymystulvan keskellä von der Leyen ei ehtinyt vastata kysymykseeni, mutta nosti omassa puheessaan ilmastonmuutoksen aiheuttamat ongelmat esille suomalaisen viljelijän näkökulmasta. Voit katsoa koko puheenvuoroni täysistunnosta täältä.

Pääministeri Antti Rinne parlamentin kuultava. Pääministeri Rinne ja Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen vierailivat täysistunnossa keskiviikko-aamuna esittelemässä Suomen juuri alkaneen EU-puheenjohtajuuskauden painopisteet. Suomen prioriteetteja ovat EU:n yhteisten arvojen, kilpailukyvyn ja sosiaalisen eheyden vahvistaminen sekä EU:n aseman vahvistaminen globaalina ilmastojohtajana.

Jäin kaipaamaan Suomen kovin yleiseksi jääneisiin teemoihin konkreettisempia esimerkkejä varsinkin EU:n ilmastojohtajuuden osalta. Suomella on puheenjohtajamaana ihan poikkeukselliset näytöt ja paljon annettavaa siinä, kuinka metsistä ja pelloilta löytyy ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan, ilman että niitä tarvitsee museoida. Näitä suomalaisia ratkaisuja kannattaisi viedä EU:n päättäviin pöytiin nyt, kun ilmastopolitiikan toteuttamiseen etsitään keinoja. Voit katsoa koko puheeni Rinteelle täältä.

Viikonloppuna olen kotikulmilla hoitamassa Lepikkosäätiön asioita, sillä toimin säätiön hallituksen puheenjohtajana. Ensi viikolla on vuorossa vielä viimeisen valiokuntaviikon Brysselissä ennen kuin EU-parlamentti jää kesätauolle. Näillä ajatuksilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua!

Kesäisin terveisin,
Elsi