Elsin viikkokirje 21.5.2021

Aurinkoista perjantaina, 

Tervettä EU-kritiikkiä tarvitaan. Eduskunta hyväksyi tiistaina EU:n elpymispaketin pitkällisten keskustelujen jälkeen. Elvytyspaketti oli meille kaikille vaikea päätös. Keskustelu osoitti kuitenkin selkeästi sen, kuinka vahvasti EU ja kansallinen politiikka nivoutuvat yhteen. ”Me täällä ja ne siellä” -ajattelu on harhaa siinä missä keisarin uudet vaatteetkin. 

Meidän on nähtävä entistä selvemmin politiikan tekemisen ja vaikuttamisen kokonaisuus. EU:ta kehitetään jatkuvasti kritiikillä, keskustelulla ja osallistumisella. Vaikean elpymispaketin jälkeen toivonkin kaikille työrauhaa ja yhteistyötä Suomen edun ajamiseksi. Tulossa on mm. päästökaupan uudistus ja metsien hiilinielulaskelmat, joissa on haasteita ja mahdollisuuksia. Tärkeintä on kuitenkin se, että olemme aktiivisesti ja rakentavasti mukana vaikuttamassa näihin päätöksiin. Lisää ajatuksia aiheesta voit lukea Suomenmaan tämän päivän kolumnistani

Valoa koronatunnelin päässä – sopu koronatodistuksista löytyi. Parlamentin, neuvoston ja komission neuvottelijat pääsivät eilen illalla sopimukseen  yhteisestä digitaalisesta koronatodistuksesta, jonka avulla pyritään helpottamaan ja mahdollistamaan turvallista liikkuvuutta Euroopassa vielä tänä kesänä. Neuvottelujen lopputulos on perattava tarkkaan läpi. On tärkeää, että koronatestien kohtuuhintaisuutta edistetään ja todistusten haltijoille ei aseteta enää karanteenirajoituksia ilman perustavia syitä. 

Patenttioikeudet kuohuttaa tunteita. Koronarokotteiden tultua markkinoille, Intia ja Etelä-Afrikka tekivät ehdotuksen patenttioikeuksien luopumisesta, jota Yhdysvallat ilmoittivat vastikään tukevansa. Syynä on keskustelu rokotteiden saatavuudesta. Patenttioikeuksien purkamisesta vastaa Maailmankauppajärjestö WTO. Jos patentit purettaisiin, voisi mikä tahansa maa valmistaa rokotetta ilman sen kehittäneen yhtiön lupaa. Rokotteiden saatavuuden ongelma on kuitenkin monimutkainen ja patenttien purkamista vastaan argumentoineet ovat huomauttaneet, että ongelma johtuu pikemminkin rajoitetusta tuotantokapasiteetista ja laatustandardeista kuin patenttisuojakysymyksistä. Parlamentin puolueryhmät jakautuvat vahvasti asian ympärillä, samoin kuin jäsenmaat EU:n sisällä. Itse näen patenttien rajatun purkamisen kannatettava ajatuksena, jos sillä todella voidaan edistää rokotteiden saatavuutta kolmansissa maissa.

Täysistunnon muita aiheitaolivat mm. uusien vaihto-opiskelu Erasmus+ ja Luova Eurooppa -rahoitusohjelmien hyväksyminen vuosille 2021–2027. Samoin lopullisen hyväksynnän sai Euroopan oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (Just Transition Fund), jonka varat tullaan Suomessa ohjaamaan turvealan kohtaaman siirtymän ja vaikean tilanteen lieventämiseen. 

Kuntavaalilive Pohjois-Savossa. Huomenna lauantaina kuntavaalit polkaistaan todenteolla käyntiin! Olen juontamassa Pohjois-Savon keskustan piirin puheenjohtajan Antti Kivelän kanssa yhdessä  virtuaalitilaisuutta huomenna klo 13 lähtien. Livelähetyksessä kartoitamme pohjoissavolaisten ehdokkaiden kanssa vaalitunnelmia ympäri maakuntaa ja kuulemme eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvisen sekä puolueen varapuheenjohtaja Riikka Pakarisen tilannekatsauksen. Liveä voit seurata Pohjois-Savon keskustan Facebookista, tämän linkin takaa. Tervetuloa linjoille!  

Mukavaa viikonloppua toivottaen, 

Elsi 

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
elsi.katainen@europarl.europa.eu