Elsin viikkokirje 22.11.2019

Tervehdys Brysselistä! 

Mitä Mercosur-kauppasopimus tarkoittaa ruokamarkkinoillemme? Maanantaina osallistuin mielenkiintoiseen kuulemiseen, jossa syvennyttiin tulevan Mercosur-kauppasopimuksen mahdollisiin vaikutuksiin eurooppalaisille ruokamarkkinoille. Kuulemisen aikana kävi selväksi, että monien eurooppalaisten maataloustuotteiden kannalta saavutettu neuvottelutulos on hankala. Esimerkiksi naudanlihan tuontikiintiö nousee merkittävästi, mikä voi laskea kotimaisen naudanlihan kysyntää. Toisaalta sopimus luo mahdollisuuksia esimerkiksi juomasektorille. Kilpailuasetelmaa hankaloittaa se, että tuotantovaatimukset EU:n ja Mercosur-alueiden välillä vaihtelevat ruuan jäljitettävyyden sekä ilmasto- ja ympäristövaatimusten osalta. EU:n onkin vaadittava vastavuoroisuutta uudelta kauppakumppaniltaan. Sopimus ei kuitenkaan astu voimaan ennen kuin vaikutustenarviointi on tehty ja kaikki jäsenmaat ja EU-parlamentti ovat sen hyväksyneet, mikä tulee kestämään vuosia.

Täysjyvän terveyshyödyt. Tiistaina järjestin yhdessä Euroopan Whole Grain Initiative -edustajien kanssa täysjyväteemaisen seminaarin, jossa asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa pohdittiin, miten täysjyvätuotteet saataisi osaksi yhä useamman ihmisen ruokaympyrää. Suomessa ollaan täysjyvätuotteiden käytössä sekä kehitys- ja tutkimustyössä ehdottomia edelläkävijöitä! Täysjyväteema jatkui myös keskiviikkona, kun pidin juhlapuheen Euroopan kaurajalostajia edustavan CEEREAL kattojärjestön vuosikokouksessa.

Ryhmäkokous. Ryhmässä valmistauduimme ensi viikon Strasbourgin täysistuntoon, jossa luvassa on tärkeä äänestys, kun parlamentti päättää hyväksyykö se uuden komission kokoonpanon. Jos Euroopan parlamentin enemmistö näyttää 27 komissaarin kollegiolle vihreää valoa, pääsee uusi komissio aloittamaan työnsä joulukuun alussa. Luvassa on jälleen tiukka äänestys, sillä komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen läpäisi parlamentin seulan vain 56 äänellä. Olen sitä mieltä, että uusi komissio pitää hyväksyä, koska kaikki komissaarit ovat läpäisseet valiokuntien kuulemiset ja ennen kaikkea siksi, että lainsäädäntötyö pääsee vihdoin käyntiin. Käsittelimme ryhmäkokouksessa myös vuoden 2020 budjettia sekä ryhmän linjapapereita kauppa-, ympäristö- ja maatalouspolitiikkaan.

Tapaamisia. Viikkoon on mahtunut myös paljon mielenkiintoisia tapaamisia, mm. Euroopan oikeusasiamieheksi uudelle kaudelle pyrkivä irlantilainen Emily O’Reilly, maa- ja metsätalousministeriön EU-erityisasiantuntijat sekä parikymmenhenkinen vierasryhmä kotimaasta.

Keskustan puoluevaltuusto. Tänään perjantaina matka jatkuu Brysselistä kohti Kalajokea Keskustan puoluevaltuustoon. Odotan innolla ja mielenkiinnolla viikonlopun keskustaväen kokoontumista, jonka aikana on tarkoitus myös rakentaa askelmerkkejä tuleviin kuntavaaleihin.

Näillä ajatuksilla toivotan viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua!

 

Elsi