Elsin viikkokirje 24.9.2021

Rentouttavaa syksyistä perjantaita kaikille,

Mepit kotimaassa. Parlamentissa on vietetty vihreää viikkoa, mikä tarkoittaa mepeille kotimaan tilaisuuksia ja tapahtumia. Kävin puhumassa maa- ja metsätalousministeriön virkamiehille ajankohtaisista EU-asioista ja siitä, miten EU-parlamentin kanssa kannattaa toimia. Tilaisuus oli osa ministeriön EU-vaikuttamiskoulutusta. Kokoustimme myös Metsäteollisuus ry:n kanssa liittyen LULUCF-asetukseen, joka koskee maankäyttöä, maankäytön muutosta ja metsätaloussektoria. Vuonna 2018 sinetöity asetus tullaan avaamaan syksyn aikana, komission esitettyä lainsäädännön uudelleen tarkastelua varten. Tiistaina kuvasimme videota eurooppalaisen ammatillisen koulutuksen seminaariin lokakuussa ja sain ammattitaitoisista opiskelijoista koostuvan seitsemänhenkisen kuvaustiimiin kotiini päiväksi!

Mieluisia uutisia maatalousvaliokunnasta. Minut nimitettiin ryhmäni Renew Europen neuvottelijaksi Suomelle tärkeään LULUCF-asetukseen maatalousvaliokunnassa. Lähden työssäni siitä, että LULUCF-asetus on ennen muuta laskentatyökalu, ja hiilinielujen kasvattamista koskevien tavoitteiden tulee heijastaa EU:n ilmastolakia. Pidän komission Suomelle asettamaa -17,8 megatonnin hiilinielutavoitetta kunnianhimoisena, mutta realistisena saavuttaa sillä edellytyksellä, että kestävän metsätalouden harjoittamisen edellytykset säilyvät ja laskentatapa perustuu raportoituihin nieluihin eli siihen, mitä metsissä todella tapahtuu. Tältä osin komission esityksessä on otettu merkittäviä edistysaskeleita. Raportin valmistelijana toimii EPP-ryhmästä saksalainen kollegani Norbert Lins, joka toimii myös maatalousvaliokunnan puheenjohtajana. Fit for 55 –ilmastopaketin käsittely parlamentissa ottaa askelia eteenpäin ja pian pääsemmekin lainsäädäntötyön ääreen.

Sekoittaako Saksan vaalit EU-parlamentin pakkaa? Saksassa äänestetään sunnuntaina liittopäivävaaleissa, joissa valitaan maalle uudet päättäjät ja seuraaja liittokansleri Angela Merkelille. Saksan vaaleilla on merkittävä vaikutus Euroopan unioniin, sillä Saksa on EU:n suurin kansantalous ja poliittinen suunnannäyttäjä. Vaikutus näkyy myös parlamentin sisällä siinä, kuinka saksalaismepit asemoituvat jatkossa ja millä europuolueilla on Saksan hallituksen tuki takanaan. Mielipidemittausten perusteella vallanvaihto on tapahtumassa. Sosiaalidemokraatit ovatOlaf Scholz johdolla 25 prosentin kannatuksessa, oikeistopuolue CDU:n kannatuksen ollessa 21 prosenttia. Scholz toimii nykyhallituksen valtiovarainministerinä ja varakanslerinaVerrattuna edellisiin vuoden 2016 vaaleihin kannatusta näyttää nostattavan erityisesti vihreät, jotka Scholz on linjannut ottavansa mukaan mahdolliseen hallitukseensa. Edellisten lisäksi enemmistöhallitukseen tarvitaan kolmas puolue, jolloin meidän europuolueeseemme kuuluva keskusta-oikeistolainen liberaalipuolue FDP on vahvoilla. Paljon voi kuitenkin vielä tapahtua. Huolestuttavaa on Saksan SDP:n ja vihreiden tavoitteet EU:n talousyhteistyön syventämisestä velkaunioniksi, minkä Scholz on kuitenkin viimeaikaisissa puheissaan perunut. Saksan linjaukset EU:n finanssipolitiikkaan ovat merkittäviä, sillä Saksalla on paljon sanavaltaa EU:n suurimpana nettomaksajana ja talousmahtina. Mitä vain voi kuitenkin vielä tapahtua ja sunnuntaina tiedämme paremmin.

Härskiä vilppiä ja vapaita vaaleja ympäri maailmaa. Viime viikonloppuna järjestettiin Venäjän duuman vaalit, jotka voitti odotetusti Vladimir Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä. Vaaleja varjosti syytökset massiivisesta vaalivilpistä sekä opposition tukahduttamisesta, mikä tuskin tulee yllätyksenä kenellekään. Tulemme varmasti keskustelemaan parlamentissa Venäjän vaaleista lisää, sillä EU ei hyväksy toimia demokratian heikentämiseksi. Samaan aikaan Kanadassa mentiin uurnille reiluissa ja vapaissa vaaleissa. Istuva pääministeri, liberaalipuolueenJustin Trudeau, järjesti ennenaikaiset vaalit vain kaksi vuotta edellisten jälkeen tavoitellen itselleen enemmistöhallitusta. Kannatusbarometrien ennusteista huolimatta, liberaalit onnistuivat saamaan vain yhden lisäpaikan. Mahdolliset muutokset Ottawassa vaikuttavat myös Eurooppaan, sillä vakaa liberaalipuolue on pedannut Kanadasta hyvän kumppanin Atlantin toiselta puolelta Euroopalle muun muassa kauppa-, ilmasto- teknologia- ja ihmisoikeusasioissa. EU on myös Kanadan kolmanneksi suurin kauppakumppani ja vapaakauppasopimus sinetöitiin vuonna 2017.

Dominovaikutus sukellusveneistä kauppasopimukseen? Viime viikkojen suuri keskustelun aihe EU-areenoilla on ollut Ranskan kaatunut hankintasopimus Australian kanssa sukellusveneistä, Australian, Yhdysvaltojen sekä Britannian ilmoitettua Tyynenmeren puolustusyhteistyö-ohjelmasta AUKUS:tista. Ulkoministerit keskustelivat aiheesta tiistaina kokouksessaan Brysselissä. Australian vetäytyminen kaupasta Ranskan kanssa voi enteillä hankalia jatkoneuvotteluja tulevaan EU:n ja Australian sekä Uuden-Seelannin vapaakauppasopimukseen. Kauppasopimusta on neuvoteltu vuodesta 2018 asti. Ranskalla on varmasti halu syynätä sopimuksen maatalousosiot entistä tarkemmin viimeisimpien käänteiden seurauksena. Maatalous on jo ennestään arvioitu sopimuksen koetinkiveksi ja muuttunut asetelma tuskin tekee asiaa ainakaan helpommaksi. Nähtäväksi jää, kuinka neuvottelut jatkuvat.

Nähdään lauantaina! Huomenna lauantaina klo 11.00 minut löytää Kuopion torilta kaupunginvaltuutettujen ja luottamushenkilöiden kanssa kuntavaalien kiitoskahvien merkeissä. Tule sinäkin paikalle vaihtamaan kuulumisia ja antamaan evästystä uudelle kaudelle. Ensi viikolla matkustan Sloveniaan, jonne minut on kutsuttu puhumaan ”Älykkäät kylät”  -paneeliin, jossa keskustelemme Euroopan maaseutualueiden digitalisaatiosta. Paneeliin osallistuu lisäkseni muun muassa Slovenian maatalous-, metsä ja ruokaministeri JoŸe Podgor¹ek, kehitys- ja koheesioministeri Zvone Èernaè sekä työ-, perhe-, sosiaali- ja tasa-arvoasioiden ministeri Janez Cigler Kralj sekä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n pääjohtaja Qu Dongyu. Kovan tason keskustelua luvassa siis! Englannin kielistä tilaisuutta voi ilmoittautua seuraamaan tästä linkistä.

Mukavaa viikonloppua toivottaen,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]