Elsin viikkokirje 25.02.2022

Parlamentti kotimaassa. Tällä viikolla parlamentin kalenterissa on ollut niin sanottu vihreä viikko, mikä tarkoittaa meppien kotimaan viikkoa. Tämä on tärkeä mahdollisuus tavata kotimaan sidosryhmiä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan järkytti koko Eurooppaa.  Synkkä ajanjakso Euroopan historiassa alkoi varhain torstaina, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin päätti hyökätä täydellä sotavoimalla Ukrainaan. Sotatoimet ja aggressio rikkovat kansainvälistä oikeutta ja Ukrainan suvereniteettia ja kääntävät Euroopassa uuden synkän lehden. Tätä kirjoittaessa Venäjän joukot lähestyvät Kiovaa, eikä vastaavan laajuista hyökkäystä ole nähty Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Teko on tuomittu lännen ja EU:n toimesta yksiselitteisesti.  Venäjällä hyökkäystä on Kremlin toimesta yritetty runoilla puolustustoimeksi, mutta kaikki eivät valtion johdon ratkaisua hyväksy ja propagandaa usko. Venäläiset, tavalliset kansalaiset, tuskin ovat sotaa halunneet ja ovat tilanteeseen syyttömiä. Kriisin keskellä on kaikkein tärkeintä osoittaa, että Venäjän toimet ovat hitsanneet Euroopan unionin maita ja länttä vahvempaan yksituumaisuuteen ja Venäjän tavoittelema Euroopan hajaannus on epäonnistunut.

Päämiehet linjasivat kovista pakotteista Venäjälle. Valtioiden päämiehet kokoontuivat torstaina linjaamaan uusista pakotteista. Pakotteet vaikuttavat laajasti eri talouden sektoreille ja Venäjän valtaapitäviin. Suurin osa venäläisestä pankkisektorista on suljettu Euroopan rahamarkkinoiden ulkopuolelle, kaupankäyntiä on rajoitettu ja venäläisiä poliitikkoja ja oligarkkeja on asetettu pakotteiden kohteiksi. Henkilökohtaisiin pakotteisiin kuuluvat matkustuskielto ja EU:ssa sijaitsevan omaisuuden jäädyttäminen. Teknologian vientiä rajoitetaan, ja siten pyritään heikentämään Venäjän valtion ja yritysten toimintaa. Tästä esimerkkinä lentokoneiden varaosat, joiden puute ennen pitkää romuttaa Venäjän lentoliikennettä. Vaikka pakotteet ovat laajuudeltaan ja kovuudeltaan merkittäviä, on kaikista raskain keino jätetty käyttämättä, jossa Venäjä olisi suljettu SWIFT-maksujärjestelmän ulkopuolelle. Taustalla oli Italian, Saksan ja Kroatian vastustus, joka voi johtua maiden riippuvaisuudesta Venäjältä virtaavasta kaasusta. Jos kovemmat pakotteet otettaisiin käyttöön se voisi romahduttaa Italian talouden, ja sitä myötä heijastua koko euroalueen taloudelliseen vakauteen. Toki kyse on siitäkin, että kiristysruuvi halutaan säilyttää, jos Venäjän toimet edelleen kovenevat. Lisäksi pakotteen vaikutukset saattaisivat osua kovemmin Eurooppaan kuin Venäjään, joka voisi vaihtaa maksuliikenteensä toiseen järjestelmään. Myöskään maakaasun ja öljyn tuontia Venäjältä ei pakotteissa estetä.

Ylimääräinen EU-parlamentin täysistunto koolle maanantaina. Olen pyytänyt puheaikaa EU-parlamentin Venäjä-valtuuskunnan varapuheenjohtajana maanantaina käytävään ylimääräiseen täysistuntoon, jossa keskustelemme EU:n komission johdon kanssa uusista pakotteista sekä Venäjän ja Ukrainan välisestä sodasta. Asia nousee epäilemättä pääaiheeksi myös ryhmäkokouksissa ja valiokunnissa. Oma ryhmäni Renew Europe otti torstaina tiukasti kantaa Ukrainan tilanteeseen tuomiten Venäjän teot korostaen EU:n yhtenäisyyden ja tuen merkitystä Ukrainalle. Kyse on iskusta koko EU:n turvallisuutta, sääntöperusteista järjestelmää, rauhaa ja demokratiaa vastaan – ”This is not only an attack on Ukraine, but on Europe’s security, the rules-based international order, peace and democracy”, kirjoitti ryhmämme puheenjohtaja Stephane Sejourne. Tiedotteen voi lukea täältä.

Kirjallinen kysymys Ukrainan kriisin vaikutuksista EU:n huoltovarmuudelle ja ruokamarkkinoille. Eurooppalaisen ruoantuotannon näkökulmasta Ukrainalla on merkittävä asema Euroopan viljamarkkinoilla. On puhuttu Euroopan vilja-aitasta. Ukrainasta tuodaan myös paljon raaka-aineita Eurooppaan mm ruokaöljyjen valmistukseen. Raaka-aineiden lisäksi huomattava osa Euroopan maatalouden kausityöntekijöistä on tullut Ukrainasta. Tein komissiolle kiireellisen kirjallisen kysymyksen aiheesta kysyen, onko komissio valmistautunut Ukrainan sodan seurauksiin, esimerkiksi mahdolliseen pulaan raakaviljan ja muiden rehun raaka-aineiden osalta. Lisäksi tiedustelin, mistä korvaavia tuotteita tuodaan, miten eurooppalaiset tuotantokriteerit varmistetaan ja mitä toimenpiteitä ollaan valmiit tekemään kausityövoiman saamiseksi eurooppalaisille tiloille. Aiheesta keskustellaan myös ensi viikolla maatalousvaliokunnassa.

Kuopiolaista osaamista. Maanantaina vierailin Savonia-ammattikorkeakoulun Microkadun kampuksella. Ammattikorkeakoulun toimintaa minulle esitteli rehtori Mervi Vidgrén. Keskustelimme koulutuskentän ajankohtaisista kuulumisista. Tapasin myös viikon aikana Itä-Suomen ProAgrian johtajan Katri Kostamon ja Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtajan Marjatta Pikkaraisen. Meitä kaikkia lähellä oleva aihe, maaseudun kehittäminen oli voimakkaasti keskusteluissa mukana. Haasteita, joihin myös EU:n tasolta on syytä pureutua, riittää kannattavuuskysymyksen, huoltovarmuuden sekä Ukrainan kriisin tuomien sivuvaikutusten osalta. Neuvontajärjestöiden rooli tulee vihreän siirtymän aikana entisestään korostumaan viljelijän arjessa ja neuvontapalveluiden saatavuus tulee olla taattua. Tapasin myös Metsäliiton osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Jussi Linnanrannan, jonka kanssa puimme EU:n päätöksentekopöydillä olevia suomalaisiin metsiin vaikuttavia lainsäädäntöesityksiä. Laaja kokonaisuus tarkoittaa esimerkiksi metsäkatoesitystä, LULUCF-asetusta, metsästrategiaa ja taksonomiaa. Näissä linjavedot tulevat olemaan tasapainossa niin taloudellisesti, ekologisesti kuin sosiaalisesti. Vain silloin metsänhoito on kokonaiskestävää.

Maatalouden ahdinko. Keskustan K-studion aiheena tällä viikolla oli maatalouden ahdinko. Osallistuin MTK:n johtokunnan jäsenen Susanna Valtosen kanssa keskusteluun. Pitkään on ollut jo arkipäivää tuottajalle, että tuottajahinnat eivät vastaa tuotantopanosten kustannuksia. Tilanteeseen on löydettävä ratkaisu ja viljelijän on saatava parempi hinta markkinoilta. Pallo on nyt heitetty kuluttajille, jotka lopullisen ostopäätöksen tekevät. On hyvä, että myös media Suomessa on nostanut aihetta ja toivottavasti se saa myös kuluttajat pohtimaan valintoja kaupoissa. Voit katsoa keskustelun jälkikäteen täältä.

Rauhallista viikonloppua,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]