Elsin viikkokirje 25.10.2019

Tervehdys Strasbourgista!

Strasbourgin täysistuntoviikko. Työviikon piti kiireisenä äänestys ensi vuoden budjetista, kestoteema Brexit, Turkin vastaiset toimet Pohjois-Syyrian hyökkäyksen vuoksi sekä kysymys Pohjois-Makedonian ja Albanian jäsenyysneuvottelujen avaamisesta.

Parlamentti äänesti vuoden 2020 EU–budjetista. Olen lopputulokseen tyytyväinen sen vuoksi, että Euroopan parlamentti ei lähtenyt leikkaamaan maataloudesta tässä budjetissa, joka on viimeinen ennen tulevaa EU:n rahoituskautta.

On pidettävä huolta siitä, ettei Brexit ja muut budjettipaineet kaadu yksin maatalouden ja ruuantuotannon kannettavaksi. Eurooppalaiset ansaitsevat lähellä tuotettua, turvallista ja laadukasta ruokaa myös tulevaisuudessa. Siksi viljelijöiden toimintaedellytyksistä on huolehdittava.

Mielestäni on rehellisesti arvioitava, voidaanko esimerkiksi jäsenmaiden maksuosuutta EU:n budjettiin maltillisesti nostaa tulevalla rahoituskaudella. Tämä olisi yksi keino välttyä komission ehdottamilta valitettavilta maatalouden leikkauksilta. Käytin täysistunnon budjettikeskustelussa aiheesta puheenvuoron, joka on katsottavissa täältä.

Suomi on edelleen pieni nettomaksaja. Tämä käy ilmi EU:n komission tuoreesta tilastosta. Huomionarvoista on, että tutkimusten mukaan EU-jäsenyys on hyödyttänyt Suomea monin eri tavoin, koska se on tukenut esimerkiksi talouskasvua synnyttämällä tuhansia uusia työpaikkoja.

Jäsenvaltioiden nettoasemat heijastavat jäsenvaltioiden varallisuuseroja. Suomi on kuulunut keskimääräistä vauraampana EU-maana unionin budjetin nettomaksajiin vuodesta 2001. Suomi on kuitenkin selvästi pienempi nettomaksaja kuin esimerkiksi Tanska, Saksa, Itävalta, Ruotsi, Hollanti ja Britannia, vaikka ne saavat huomattavia maksualennuksia.
Voiko kriisissä oleva EU laajentua? Yksi viikon kiihkeimmistä puheenaiheista on ollut Pohjois-Makedonian ja Albanian jäsenyysneuvottelujen torjuminen. Viikko sitten Ranskan presidentti Macron pisti Balkanin maiden EU-haaveet ainakin toistaiseksi jäihin käyttämällä veto-oikeuttaan jäsenmaiden neuvostossa. Tilanne on EU:lle herkkä, onhan samaan aikaan yksi suurimmista jäsenmaista eron partaalla. Pohdin aihetta tuoreessa Suomenmaan kolumnissa, joka on luettavissa täältä.

ALDE–puolueiden kokous Ateenassa. Torstaina matka jatkui Ranskanmaalta suoraan Kreikkaan, jossa loppuviikko vierähtää Keskustan eurooppalaisen kattopuolue ALDE:n puoluekokouksessa. Luvassa on mielenkiintoinen jälleennäkeminen käytyjen eurovaalien jälkeen!

Yhteytesi Eurooppaan radio-ohjelma jatkuu. Lähetys kuullaan huomenna lauantaina tuttuun aikaan klo 11.45 Järviradion, Radio Kajauksen ja Radio Sandelsin taajuuksilla. Tämän viikon jaksossa pureudumme Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnan työhön ja sen ajankohtaisiin asioihin. Olehan kuulolla!

Jäikö edellinen Yhteytesi Eurooppaan radiojakso kuulematta? Ohjelmat ovat kuultavissa Spotifyssa podcastina.

Käytätkö Instagramia? Päivitän valokuvia ja kuulumisiani Facebook-sivujeni ohella myös Instagramiin. Instagram seuraajakseni voit liittyä tästä: Instagram. Käythän myös tykkäämässä Facebook-sivuistani!

Näillä ajatuksilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]