Elsin viikkokirje 27.1.2023

Mukavaa perjantaita!

Vainojen uhrien muistopäivä. Parlamentti kokoontui torstaina muistohetkeen holokaustissa menehtyneiden vainojen uhrien kunniaksi. Vieraaksi istuntoon saimme Israelin presidentti Isaac Herzogin, joka piti osin omakohtaisenkin, vahvan ja koskettavan puheen. On tärkeää sekä muistaa että opettaa historiaa, jotta osaamme välttää menneisyyden virheiden toistamista. Auschwitzisin kaasukammiot eivät ilmestyneet tyhjästä, vaan niitä edelsi epäinhimillistäminen, demonisointi ja maalittaminen puheilla ja teoilla. Antisemitismin ja ääriliikkeiden nousu jälleen ympäri maailmaa on huolestuttavaa ja uhkaa demokraattisia arvoja, meillä Euroopassakin. Disinformaation nopea leviäminen etenkin sosiaalisen median kautta antaa alustan vihan leviämiselle ja lisää väkivallan uhkaa. Nämä ilmiöt on tuomittava ja niihin on puututtava lainsäädännön keinoin. Vihalle ei saa antaa sijaa yhteiskunnassa – historia näyttää, mihin se voi johtaa. Presidentti Herzogin puheen sekä holokaustin muistoksi koostetun parlamentin videon voi katsoa täältä. Kansainvälistä holokaustin uhrien muistopäivää, joka tunnetaan Suomessa vainojen uhrien muistopäivänä, vietetään vuosittain 27. tammikuuta.

Tietoa kestävän maatalouden käytännöistä ja ennallistamisesta. Järjestimme Renew-meppikollegoideni kanssa seminaarin kestävän maatalouden parhaista käytännöistä Euroopassa. Erilaisia toimia ja tutkimusta ilmastonmuutoksen torjumiseksi maataloudessa tehdään jo nyt tiloilla ympäri Eurooppaa. Tätä tietotaitoa on tärkeää saada jakoon niin viljelijöille, tutkijoille kuin meille päättäjillekin. Suomesta tilaisuudessa oli puhumassa Baltic Sea Action Groupin kouluttaja, hiiliviljelijä Juuso Joona. Hän kertoi alustuksessaan mm. siitä, miten tiloilla voidaan kehittää hiilensidontaa ja vahvistaa ruokaturvaa. Seminaarin tallenne on katsottavissa täältä. Pidin myös kommenttipuheenvuoron Luonnonvarakeskuksen ennallistamiswebinaarissa. Webinaarin tallenne on katsottavissa täältä.

Liikennepolitiikan tulevaisuudennäkymät. Tapasin Euroopan komission liikenteen ja liikkumisen pääosaston virolaisen pääjohtajan Henrik Hololein. Kävimme erinomaisen keskustelun komission liikennepolitiikan painopisteistä ja tulevasta liikenteen lainsäädännöstä. Muistutin myös pääjohtajaa Suomelle tärkeistä liikenneteemoista, kuten talvimerenkulusta, jättirekoista sekä Suomen satamien asemasta Euroopan laajuisessa TEN-T-liikenneverkossa. Saavutettavuus on Suomen viennin ja huoltovarmuuden elinehto. Komissiolta on tulossa monia mielenkiintoisia liikennealoitteita, kuten raskaan liikenteen päästöstandardit, mitta- ja massadirektiivin uudelleentarkastelu sekä ajokorttidirektiivin uudistus. Kestävän ja älykkään liikennesektorin kehittäminen on ja pysyy liikenneyksikön läpileikkaavana teemana.

Kansainvälinen Kuopio. EU-töiden lomassa hoituvat myös edustehtävät kotikuntaan Kuopioon. Minulla oli ilo kertoa Kuopion kaupungin kansainvälisyystyöryhmälle terveisiä parlamentista ja näkemyksiä Kuopion alueen mahdollisuuksista ja asemasta EU:n näkökulmasta. Alueella on jo vahvoja kv-yhteyksiä ja osaamista, joita mm. vihreä siirtymä ja muuttunut turvallisuusympäristö vain vahvistavat. Vientituotteita ovat jo mm. vahvat terveys- ja vesiklusterit. Myös tällä viikolla julkaistut väestötiedot kertovat alueelle hyvää, sillä kansainvälinen muuttovoitto alueella on kasvanut merkittävästi. Se kertoo, että oikeita asioita on onnistuttu tekemään.

Monipuolisia sidosryhmätapaamisia. Tällä viikolla Brysselin-toimistoni ovi on käynyt vieraiden toimesta tiuhaa tahtia. Keskustelin Kemin Digipoliksen edustajien kanssa EU:n hankerahoituksesta ja kuulin heidän mielenkiintoisista Likiruoka- ja Koulukyyti-pilottihankkeistaan. Tapasin myös Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemen, ja MTK:n ja SLC:n edustajien kanssa käänsimme katseet jo tulevaan maatalouspolitiikan ohjelmakauteen ja sen uudistamiseen vuodesta 2028 eteenpäin.

Sarkamessuilla ja Karstulassa. Osallistuin perjantaina Sarkamessuilla Seinäjoella Maaseudun Tulevaisuuden paneeliin, jossa aiheena oli maatalouden rahat ja yrittäjätulo. Mielenkiintoiseen paneeliin osallistuivat lisäksi maanviljelijä Kaisa Rantasalo, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila, kansanedustaja Janne Sankelo (kok.) sekä näyttelijä ja viljelijä Jussi Vatanen. Erinomaisen paneelin juonsi MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen. Seinäjoelta suuntasin illaksi Karstulaan Keskustan kunnallisjärjestön tilaisuuteen viemään ajankohtaisia EU-terveisiä.

Keskustan eduskuntavaalistartti. Keskusta julkisti tänään eduskuntavaaliohjelmansa ja käynnisti kampanjat virallisen vaalistartin merkeissä. Kirjoitin Suomenmaan kolumniin ajatuksiani vaaliohjelmasta EU-näkökulmasta katsottuna. Kolumnin voi lukea täältä.

Mukavaa vaalistarttiristeilyä sinne suuntaaville, ja rentouttavaa viikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
elsi.katainen@europarl.europa.eu