Elsin viikkokirje 28.5.2021

Aurinkoista perjantaita,

Valko-Venäjän konekaappaukseen vastattava tiukasti. Euroopan parlamentissa on tuomittu jyrkästi Valko-Venäjän toimet, kun maa pakotti EU:n sisäisellä reitillä olleen Ryanairin matkustajakoneen laskeutumaan Minskiin lennolla olleen oppositioaktivistin pidättämiseksi. Tapaus on ikävä jatkumo Luka¹enkan mielivaltaisen hallinnon pitkään jatkuneille sortotoimille, puhumattakaan ennennäkemättömästä rikkeestä kansainvälisiä sopimuksia kohtaan. EU-johtajien huippukokouksen suositukset välttää Valko-Venäjän ilmatilaa ja kieltää maan lentoyhtiön Belavian liikennöinti unionissa saivat täyden tuen myös liikennevaliokunnaltamme parlamentissa. Selkkaus on kiristänyt entisestään myös EU:n ja Venäjän välejä, kun Venäjä kielsi Austrian Airlinesin ja Air Francen koneiden saapumisen Moskovaan, koska nämä eivät käyttäneet Valko-Venäjän ilmatilaa. On oletettavaa, että parlamentti ottaa asiaan vahvasti kantaa viimeistään seuraavassa täysistunnossa kesäkuun toisella viikolla. 

Maatalouden maratonneuvottelujen maali häämöttää. Jo kolme vuotta kestänyt lainsäädäntöprosessi yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta huipentui tällä viikolla niin sanottuun supertrilogiin, jossa kolmen eri asetuksen neuvottelijatiimien kesken on haettu kokonaisratkaisua vuosien 2023-2027 EU:n maatalouden kehikkoon. Superneuvottelujen takia myös kaikki EU:n maatalousministerit ovat tällä viikolla kokoontuneet Brysselissä. Itse olen vaikuttanut taustalla aktiivisesti Suomelle tärkeiden kysymysten, kuten turvepeltojen järkevien tukiehtojen, syyskyntöjen sallimisen puolesta sekä meille tärkeiden maaseudun kehittämisen ja luonnonhaittakorvauksen puolesta. Tämän viikon neuvotteluilta odotettiin jo lopullista sinettiä, mutta tänään perjantaiaamuna saimme kuulla, että viimeisistä auki olleista asioista lainsäätäjät eivät ole löytäneet kompromissia. Neuvottelijat ovat päättäneet ottaa aikalisän ja palata neuvottelupöytään uudelleen kesäkuussa.

Turbulenssia myös Alpeilla – Swixit? Sveitsi on keskeyttänyt EU:n kanssa vuosia kestäneet neuvottelut uudesta kumppanuussopimuksesta. Ilman uutta sopimusta Sveitsin vapaa pääsy sen tärkeimmän kauppakumppanin markkinoille uhkaa loppua. Neuvottelujen keskeytys on isku myös Euroopan komissiolle, joka on vuosikaudet satsannut neuvotteluihin saadakseen uuden sopimuksen toimimaan. Osapuolten välejä hiertää monet kysymykset valtiontuista Sveitsissä asuvien EU-kansalaisten oikeuksiin. Brexitin ja koronapandemian jälkeisessä maailmassa olisi kuitenkin toivottavaa, että tärkeät kauppakumppanit löytäisivät tien takaisin yhteiseen neuvottelupöytään. 

Liikennelinjauksia. Kannanmuodostus EU:n uuteen liikennestrategiaan nytkähti parlamentissa eteenpäin, kun jätimme muutosehdotukset liikennevaliokunnan mietintöön tällä viikolla. Strategian ytimessä ovat liikenteen päästövähennykset. Nostin omissa kirjauksissani esille muun muassa tarpeen EU:n lentoliikenteen yhteiselle kestävien polttoaineiden sekoitevelvoitteelle. Tämän avulla voitaisi tehokkaasti ja nopeasti vähentää lentojen päästöjä ilman, että lippujen hinnat nousevat pilviin. Samalla Suomi kestävien biopolttoaineiden kehittämisen edelläkävijänä hyötyisi uudesta velvoitteesta. 

Esitin strategiaan myös kirjausta talvimerenkulusta yhdessä muiden poliittisen ryhmämme liikennemeppien kanssa. Kirjauksessa vaaditaan komissiota kiinnittämään huomiota pohjoisiin jääolosuhteisiin, kun EU:n päästökauppa ennakkotietojen mukaan laajentuu pian merenkulkuun. Jään läpi navigoidessa alus kuluttaa vääjäämättä enemmän polttoainetta ja olisi kilpailun kannalta epäreilua, jos päästökaupassa tästä syntyisi lisäkustannuksia suomalaisille toimijoille.

Viikonloppu on täynnä vaalivilinää. Tervetuloa tänään klo 20 seuraamaan Pielavesi-Kiuruvesi Instagram –livelähetystä, jonka järjestämme yhdessä keskustan kuntavaaliehdokkaiden Markku Siposen ja Pentti Virolaisen kanssa. Keskustelemme muun muassa siitä, mikä muu kuntia yhdistää paitsi ”surullisen kuuluisa” tie 561? Mikä on hyvin Pielavedellä, entä Kiuruvedellä ja missä voitaisi ottaa oppia toinen toisilta? Liity mukaan seuraamaan lähetystä ja kysymään kysymyksiä Instagram-tilini @elsikatainen kautta.

Huomenna lauantaina minut tavoittaa Siilinjärven torilta klo 9.30-10.30 sekä Kuopion torilta klo 11-13, jossa olemme kuntavaaliehdokkaiden kanssa jakamassa kuusentaimia. Sunnuntaina vietämme vielä Kuopion Keskustan Vaalijuhlaa klo 18 alkaen, jota juonnan yhdessä Markku Rossin kanssa. Tilaisuuden avaa Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko. Klikkaa tästä verkkotapahtumaan!

A-studioon. Maanantai-illaksi minut on kutsuttu keskustelemaan YLE:n A-studioon ympäristöministeri Krista Mikkosen kanssa maatalouden ilmastotavoitteista, päästöistä ja turvepelloista.

Mukavaa viikonloppua toivottaen,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
elsi.katainen@europarl.europa.eu