Elsin viikkokirje 28.6.2019

Tervehdys Brysselistä!

Uuteen parlamenttikauteen valmistautumista. Puolueryhmät jatkoivat kokouksiaan Brysselissä tällä viikolla valmistautuen ensi viikolla starttaavaan uuteen parlamenttikauteen. Päällimmäisiksi puheenaiheiksi nousivat EU:n huippuvirkojen täyttö, Mercosur-kauppasopimuksen ratkaisunhetket sekä Suomen puheenjohtajuuskauden juuri julkistettu ohjelma.

Nimityspeli vielä täysin auki. Sopua henkilöistä EU:n johtaviin virkoihin ei löydetty juhannuksen huippukokouksessa. Varsinkin Ranskan presidentti Macron käyttää taitavasti hyväkseen uutta tilannetta, jossa hän pystyy vaikuttamaan johtajavalintoihin sekä jäsenmaita edustavan neuvoston että parlamentissa valtaa kasvattaneen puolueryhmämme Renew Europen kautta. Macronin vastustuksen johdosta ennakkosuosikkina vielä vaalien alla pidetyn EPP:n saksalaisen kärkiehdokkaan Manfred Weberin nousu komission puheenjohtajaksi on epätodennäköistä.

Ryhmäkokouksemme perusteella jäi toivoa, että Renew Europen omalla ehdokkaalla, tanskalaisella Margrethe Vestagerilla, voisi olla vielä sauma nousta komission puikkoihin, sillä hän on pätevyyden, sukupuolen ja myös maantieteen osalta kaikki kriteerit täyttävä ehdokas. Macronin vastustus muiden puolueiden kärkiehdokkaita kohtaan vaikeuttaa kuitenkin myös Vestagerin mahdollisuuksia.

Suomella pelintekijän paikka. Sunnuntain ylimääräisessä huippukokouksessasopua virkanimityksistä yritetään uudelleen. EU:n komission puheenjohtajaksi tarvitaan henkilö, joka kelpaa niin parlamentille kuin valtion päämiehille. EU-puheenjohtajuuden kynnyksellä seisovalla Suomella onkin pelintekijän paikka. Tekemällä rakentavan esityksen Suomella on mahdollisuus edistää omien erinomaisten ehdokkaidemme Olli Rehnin ja Erkki Liikasen mahdollisuuksia Euroopan keskuspankin pääjohtajan paikalle.

Kauppasopimus Mercosur-maiden kanssa loppumetreillä- miten käy ruokaturvan? Brysselissä toivotaan, että Brasilian, Argentiinan, Uruguayn ja Paraguayn eli ns. Mercosur-maiden kanssa kohta 20 vuotta kestäneet kauppaneuvottelut saataisi viimein tällä viikolla päätökseen. Seurauksena syntyisi maailman suurin kauppa-alue. Loppumetreillä neuvotteluja hiertää kuitenkin kysymykset maataloudesta ja ruokaturvasta. Mielestäni maatalouskauppaa ei voi vapauttaa elleivät standardit tuonnille ole yhtäläiset. Ruokaturvaa ei saa myydä. Hygieniatasosta on pidettävä kiinni ja meidän on sanottava ei antibioottien ja hormonien pumppaamiselle ja lihan pintadesinfioinnille. Parlamentin pitää luoda nyt painetta neuvotteluihin. On kuitenkin tärkeää nähdä, että kokonaisuutena kauppasopimus on hyödyllinen Suomen viennille terveysteknologiasta metsäteollisuuteen.

Suomella edessä haastava pj-kausi. Tällä viikolla maan hallitus julkisti kansallisen puolivuotiskauden ohjelmansa. Suomi astuu EU:n puikkoihin ensi maanantaina haastavaan ja tärkeään aikaan. Paineita aiheuttaa Brexit sekä käynnissä oleva EU:n nimityspeli, jossa pitää saada tuloksia aikaan. Tehtävää riittää myös budjetti-, ilmasto-kuin turvallisuuskysymyksissä. Hienoa on se, että Suomi on puheenjohtajan roolissa sitoutunut kokoamaan jäsenmaiden maatalouskannat yhteen vuoden loppuun mennessä. Tämä on ensiarvoisen tärkeää, jotta viljelijät saavat uuden lainsäädännön ajallaan.

Matkaamme ensi viikolla Strasbourgiin uuden kauden järjestäytymisistuntoon, jossa valitsemme uudelle parlamentille puhemiehen ja 14 varapuhemiestä. Tuolloin ratkeavat myös jokaisen edustajan omat valiokuntapaikat.

Näillä ajatuksilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,
Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]