Elsin viikkokirje 28.8.2020

Lämmintä elokuun loppua,

Parlamentin syksy käyntiin. Euroopan parlamentin kesätauko päättyi tällä viikolla. Kalenteri täyttyikin nopeaa kotimaan tapahtumista ja tapaamisista ja loma-aikanakin menoa riitti. Vaikka koronatilanne jatkuu ja toinen aalto tulee rajoittamaan montaa asiaa matkustelusta fyysisiin kokouksiin, varaudumme tiimini kanssa työntäyteiseen syksyyn. Intoa ja vireyttä on kesälomilla saatu ladattua ja hihat kääritään.

MTK-Vieremän kevätkokouksessa. Viikko alkoi MTK-Vieremän kevätkokouksessa ajankohtaisten maa- ja metsätalousasioiden parissa. Isoja asioita tapahtuu parhaillaan EU:ssa niin rahoituksen kuin maatalouspolitiikan siirtymäkauden osalta. Parlamentissa tulemme käsittelemään piakkoin EU-maiden johtajien kesällä saavuttamaa neuvottelutulosta elpymispaketista ja monivuotisesta budjetista. Ne tulevat määrittelemään seuraavaksi seitsemäksi vuodeksi muun muassa maatalouden ja harvaan asuttujen maakuntien rahoituksen.

Kauppakomissaari yllättäen vaihtoon. Saimme lukea tällä viikolla eurooppalaisittain suuria ja yllättäviäkin uutisia, kun irlantilainen kauppakomissaari Phil Hogan ilmoitti eroavansa tehtävästään kotimaassaan syntyneen kohun seurauksena. Komissaari oli osallistunut maan koronarajoituksia rikkoneeseen illallistilaisuuteen. Koronarajoitusten ja ohjeiden rikkominen on merkittävä virhearvio ja sääntöjen on koskettava kaikkia tehtävästä ja työstä huolimatta. Hoganin menetys kauppakomissaarin paikalta on kuitenkin Euroopalle merkittävä tappio. Hän on hoitanut komissaarina tehtävänsä erinomaisesti ja toimi myös esimerkillisesti aiemmin maatalouskomissaarina puolustaen maatalouden tukia komission sisällä. Komissaarin erotessa täytyy hänen tilalleen myös valita uusi ja pätevä eurooppalaisen kauppapolitiikan edistäjä.

Turun Eurooppa-foorumissa. Torstaina osallistuin Turun Eurooppa-Foorumiin. Vuosittain järjestettävän tapahtuman tarkoituksena on edistää avointa keskustelua Euroopan tulevaisuudesta kansalaisten ja päättäjien kesken. Olin mukana maatalousaiheisessa paneelissa: ”Pellolta pöytään osana Green Dealia”. Toin keskustelussa esille, kuinka Pellolta pöytään -strategian tarkoitus on vahvistamaan viljelijän asemaa, ja tähän meidän tulee niin eurooppalaisella kuin kansallisella tasolla pyrkiä.

Turusta matka jatkui Saloon keskustelemaan paikallisten tuottajayhdistysten koollekutsumana luonnon monimuotoisuudesta, maatalouden rahoituksesta sekä elvytyspaketista. Keskusteluissa herää voimakkaasti huoli siitä, miten eurooppalaiset kestävän kehityksen tavoitteet, esimerkiksi kestävien maataloustuotantoratkaisujen lisävaatimukset ja antibiootin käytön vähentämistavoitteet, aiotaan viedä maakohtaisesti läpi. Samojen prosentuaalisten tavoitteiden asettaminen esimerkiksi puolalaiselle ja suomalaiselle viljelijälle ei pidä olla mahdollista vaan kunkin maan lähtötaso tulee huomioida.

Kesäisiä kohtaamisia. Parlamentin istuntotauon aikana kiersin eri tapahtumissa Suomessa, mutta ymmärrettävästi normaalia vähemmän, sääntöjä noudattaen. Viime viikkoina olen saanut vierailla mm. Kivennavan metsäiltamissa Muuruvedellä sekä Kurikassa ja Kalajoella, joissa tapasin kaupunkien edustajia ja alkutuottajaväkeä sekä paikallista markkinaväkeä. Kalajoella olimme puhtaasti perunana äärellä Hilman lähiruokatorilla lähiruokatapahtumassa ja -paneelissa.

Tervetuloa Kuopion Keskustan iltatorille! Tänään illasta osallistun Kuopion Keskustan järjestämälle iltatorille Kuopion satamatorilla. Tilaisuus alkaa klo 17, koko perheen tapahtumassa paikalla mm. Mikko Alatalo viihdyttämässä ja klo 19 mielenkiintoinen keskustan puheenjohtajatentti. Tavataan satamassa!

Ensi viikolla luvassa on työntäyteinen viikko, kun maatalous- ja liikennevaliokunnat kokoontuvat.

Syyskauden aloitusterveisin,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
elsi.katainen@europarl.europa.eu