Elsin viikkokirje 29.1.2021

Hyvää tammikuun viimeistä perjantaita,

Uusi liikennestrategia. Liikennevaliokunnassamme vieraili tällä viikolla EU:n liikennekomissaari, romanialainen Adina Vălean. Keskustelu kävi vilkkaana EU:n uudesta Älykkään ja kestävän liikenteen strategiasta, jonka komissio julkisti viime vuoden lopulla. Strategia on valtaisa paketti ja lupaus lähivuosina esitettävistä lakialoitteista. Mm. uusien autojen päästöstandardeja tullaan kiristämään ja sähköautojen käyttöönottoa vauhdittamaan infrapanostuksilla.

Yksi Suomelle keskeinen elementti strategiassa on uusiutuvien ja kestävien polttoaineiden käyttöönoton edistäminen. Nostin omassa puheenvuorossani esille kestävät biopolttoaineet, joihin komissiossa on kiinnitettävä enemmän huomiota, sillä sähköistäminen on haastava rasti esimerkiksi raskaissa liikennemuodoissa.

Polttomoottoreita ei kielletä. Liikennekomissaari vastasi myös meppien tiedusteluihin mahdollisesta polttomoottorin kieltämisestä EU:n alueella tulevaisuudessa. Tähän komissaarilta saatiin tiukka EI, ja hyvä niin. Kielto ei ole järkevä, sillä autokanta vaihtuu hitaasti ja myös polttomoottoriauto voi kulkea muilla kuin fossiilisilla.   

Portugalin kaudella kovat maatalouspanokset. Portugalin EU:n puheenjohtajuus on alkanut maan ministerien vierailuilla parlamentin valiokunnissa. Portugalinmaatalousministeri Maria do Céu Antunes ilmoitti odotetusti CAP-uudistuksen maaliin viemisen puheenjohtajamaan tärkeimmäksi maatalouspoliittiseksi tavoitteeksi.

Panokset ovat kovat, sillä käynnistymässä on koko ruokaketjua uudistavan Pellolta pöytään –strategianlakiprosessit. Olen tämän viikon valmistellut muutosehdotuksia parlamentin kantaan strategian sisällöstä. Minulle on tärkeää, että ruokaketjun kestävyyttä vahvistetaan koko ketjun osalta, eikä uusia vaatimuksia aseteta vain viljelijöille. Tuottajan asemaa ruokaketjussa on edelleen vahvistettava, alkuperä- ja pakkausmerkintöjä parannettava sekä elintarvikkeiden hinnanmuodostusta muutettava läpinäkyvämmäksi. Iso poliittinen kysymys tulee olemaan EU:n laajuiset ravintomerkinnät, joita erityisesti keskieurooppalaiset kollegat ajavat lakiin voimakkaasti. Minusta tämä on harkitsemisen arvoinen ajatus, kunhan Suomen omille Sydänmerkin kaltaisille merkinnöille jää edelleen paikkansa.

EU:n reaktiota Venäjä-kysymykseen odotellaan vielä. Venäjä on vahvasti uutisotsikoissa Aleksei Navalnyiin liittyvien tapahtumien ja laajojen mielenosoitusten johdosta. Pohdinta unionin vaihtoehdoista reagoida tapahtumiin on vielä käynnissä. Maanantain ulkoministerien kokouksesta ei tultu vielä ulos lisäpakotteilla. Ulkoasioista vastaava EU:n korkea edustaja Josep Borrell vierailee Moskovassa ensi viikolla. Tapaamiseen on ladattu paljon odotuksia.  

Puimme asiaa eilen Euroopan parlamentin Venäjä-suhteista vastaavassa valtuuskunnassa. Venäjän koventuneissa otteissa on paljon samaa kuin Valko-Venäjällä vuosi sitten. Tilannetta täytyy seurata tarkkaan, myös mahdollisten pakotteiden osalta. Jos lisäpakotteiden tielle lähdetään, täytyy rajoitukset kohdistua Putinin lähipiiriin. Kirjoitin Venäjän tapahtumista laajemmin Kainuun Sanomien kolumnissani, voit lukea jutun täältä.

Tänään sanomme myös kiitokset tiimimme harjoittelijalle Siiri Pekkariselle ja toivotamme onnea tuleviin haasteisiin! Siiri kuvailee puolen vuoden harjoittelujaksoa näin: ”Haikeus valtasi mielen, kun tulin tuomaan parlamentille avaimet. Syksyllä suurimmaksi osaksi ollaan tehty etätöitä, mutta silti takana on kokemusrikkaat kuukaudet ruudun takaa. Harjoittelijana Elsin toimistolla sain tutustua kiehtovaan ja hektiseen poliitikon arkeen, jossa käydään tärkeitä keskusteluja jokaisen meidän tulevaisuudesta. Into ja palo politiikkaa ja Euroopan unionia kohtaan on vain kasvanut syksyn edetessä, kun on saanut seurata neuvotteluja aiheista, jotka koskettavat ihan sitä arkipäivääkin.”

Mukavaa viikonloppua ja valoa talvipäiviin toivottaen,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]