Elsin viikkokirje 30.4.2020

Aurinkoinen tervehdys!

Valiokunta hyväksyi esitykseni CAP-siirtymäkaudesta yksimielisesti. Tiistaina parlamentin maatalousvaliokunta hyväksyi yksimielisesti (äänin 48-0) neuvottelemani kannan yhteisen maatalouspolitiikan siirtymäkaudeksi. Maatalousvaliokunta tyrmää maatalouden rahoitusleikkaukset ja esittää nykysäännöillä jatkamista vuosina 2021-2022, mikä antaisi maataloustuottajille ja jäsenmaille riittävästi aikaa ja resursseja valmistautua uuteen ohjelmakauteen. Siirtymäkausi on välttämätön nyt, kun unionin maatalouspolitiikan uudistus lykkääntyy. Olen erityisen tyytyväinen valiokunnan vahvaan tukeen Etelä-Suomen (141-tuen) ja muiden kansallisten tukien jatkolle, jotka EU:n komissio jätti pois asetusehdotuksestaan. Kansallisten tukitoimien tärkeys korostuu erityisesti nyt, kun huoltovarmuus ja ruokaturva ovat koronaoloissa kotimaisen tuotannon varassa.

Neuvottelut siirtymäkauden paketista käytiin poikkeusolojen keskellä etäyhteyksin. Tärkeä äänestyskin saatiin toteutettua etänä ensimmäistä kertaa maatalousvaliokunnan historiassa. Seuraavaksi siirtymäkauden asetusta käsitellään EU-parlamentin täysistunnossa 13.-14. toukokuuta. Tämän jälkeen alkavat kolmikantaneuvottelut jäsenmaiden neuvoston sekä EU-komission kanssa, joissa edustan Euroopan parlamenttia. Vastuu on merkittävä, sillä noin kolmasosa EU:n budjetista käytetään maatalouspolitiikkaan. Voit lukea tiedotteeni aiheesta kokonaisuudessaan täältä!

Kysyin maatalouskomissaarilta epäreiluista kauppatavoista. Tänään maatalousvaliokunnan kokouksessa komissaari Janusz Wojciechowski esitteli maatalous- ja ruokasektoria tukevia toimenpiteitä koronavirustilanteessa. Kysyin komissaarilta, miten komissio aikoo varmistaa, että eri ruokasektorin toimijat kunnioittavat epäreilujen kauppatapojen direktiiviä ja miten komissio aikoo toimia, mikäli väärinkäytöksiä ilmenee. Tässä tilanteessa tulee varmistaa, ettei koronakriisi johda häiriöihin ruokaketjussa eikä tuottajien asema pääse heikkenemään!

Liikenteen komissaari kuultavana valiokunnassa. Liikennevaliokunnassa kuultiin liikennekomissaari Adina Văleania muun muassa lentoyhtiöiden hyvitysseteleistä ja koronakriisin exit-strategiasta. Komissaari puolusti nykysääntöjä, joiden mukaan matkustajan on saatava peruuntuneesta lennostaan rahat takaisin niin halutessaan. Valeanin mielestä hyvitysseteleiden käyttöön pitää kuitenkin kannustaa ja niiden houkuttelevuutta parantaa, sillä tämä helpottaisi lentoyhtiöiden pahenevaa kassavajetta. Eilen jäsenmaiden liikenneministereiden kokouksessa joukko ministereitä kuitenkin vaati tilanteeseen lentoyhtiöille väliaikaista mahdollisuutta palauttaa matkan hinta hyvityssetelillä. Komissio joutuneekin pohtimaan tilannetta uudelleen.

Liikennevaliokunnassa käytiin lisäksi keskustelu ns. liikkuvuuspaketista. Liikkuvuuspaketin tavoitteena on yhtenäistää Euroopan unionin kaupallisen tavara- ja henkilöliikenteen sääntelyä ja parantaa valvonnan edellytyksiä. Haastavaa lakikokonaisuutta on neuvoteltu jo vuosia ja sen hyväksyntä alkaa olla viime metreillä. Kannatan ehdottomasti uutta lainsäädäntöä, joka tuo Suomenkin kuljetussektorille pitkään kaivattua joustoa ajo- ja lepoaikoihin.

Koronasovellus helpottamaan taudin jäljittämistä? Tällä viikolla ryhmämme kokouksissa on puitu koronaviruksen jäljittämissovellusta. Sovellus voi auttaa tartuntaketjujen jäljittämisessä, kun Eurooppa alkaa hiljalleen purkaa liikkumisrajoituksia. Sovelluksen kehittämisessä on ennen kaikkea varmistettava yksityisyyden suoja ja se, että se toimii myös eri maiden välillä liikuttaessa. Monessa maassa,  kuten Suomessakin, on jo aloitettu oman sovelluksen kehittämistyö.

Taipuiko EU Kiinan painostuksesta? Tällä viikolla on luettu huolestuttavia uutisia, joiden mukaan EU:n ulkosuhdehallinnon yksikkö olisi Kiinan painostuksen jälkeen muokannut raportistaan Kiinaa arvostelevia kohtia. Kyseisen yksikön tehtävänä on nimenomaan seurata valtioiden ja valtiollisten toimijoiden levittämää väärää ja tahallisesti harhaanjohtavaa koronaepidemiaan liittyvää informaatiota. Valitettavasti myös kiinalaiset toimijat ovat levittäneet perättömiä huhuja mm. koronaviruksen alkuperästä. Kiinan vaikutusyritysten estämiseksi tarvitaan nyt jämäkkää ja yhtenäistä otetta EU-maiden kesken. Kiinalle edullisinta on eripurainen EU, johon se myös aktiivisesti pyrkii. Jos jäsenmaat tuomitsevat propagandan ja disinformaation levittämisen yhdessä ja yksituumaisina, ei Kiinan taloudellinen painostus pure. Nyt käsillä olevan EU:n ulkosuhdehallinnon yksikön tapahtumista on tehtävä perinpohjainen selvitys ja kaikenlainen itsesensuuri on tuomittava.

Virtuaalisissa lähetyksissä mukana! Osallistun tänään vappuaaton torstaina klo 16.00 alkavaan Pohjois-Savon Keskustan Vappukimara -livelähetykseen Facebookissa. Tule mukaan seuraamaan lähetystä täältä. Sunnuntaina 3.5. osallistun Isonkyrön Keskustan järjestämään virtuaalitupailtaan klo 18.00 alkaen. Käsittelyssä on Euroopan unioni ja sillanrakennus koronakriisin yli. Lisätietoa virtuaalitupaillasta löydät täältä.

Vappua vietetään tänä vuonna hieman erilaisissa tunnelmissa kuin tavallisesti. Nautitaan siitä kuitenkin ulkoillen, munkkeja ja simaa nauttien sekä ilahduttamalla lähipiiriä puhelimitse ja videoin!

Riemukasta vapun aikaa toivottaen,

Elsi