Elsin viikkokirje 4.12.2020

Hyvää joulukuun alkua,

Biodiversiteettistrategian käsittely nytkähti eteenpäin. Pian pääsen töissä uuden äärelle, kun neuvottelut EU:n luonnon monimuotoisuus -strategiasta alkavat. Valiokuntien puheenjohtajat saivat viimein torstaina valmiiksi päätöksen siitä, miten vastuut parlamentissa jaetaan maatalous-, ympäristö- ja kansainvälisen kaupan valiokunnan kesken. Asiasta on väännetty kuukausia, sillä strategiaa kohtaan on suurta kiinnostusta. Hyvää on se, että maatalousvaliokunnassa saamme vastuullemme metsätaloutta koskevat osuudet. Sen sijaan metsien suojelu jää ympäristövaliokunnalle. Pölyttäjiä, maisemanhoitoa, maaperää sekä torjunta-aineita ja lannoitteita koskevia kysymyksiä valiokunnat käsittelevät pääosin yhteistyössä. Pääsemme tekemään muutosehdotuksia parlamentin kantaan tammikuussa, jonka jälkeen varsinaiset neuvottelut nytkähtävät käyntiin. Minulle neuvottelijana on tärkeää, että strategiassa huomioidaan ekologisuuden lisäksi maa- ja metsätalouden sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys. 

Kahden vuoden vakaus ja elvytys maataloudelle sovittu! Työviikko pyörähti käyntiin maatalousvaliokunnan kokouksella, jossa esittelin kollegoille 2-vuotisen siirtymäkauden ja 8 miljardin euron elvytysrahojen neuvottelusopua. Viikko sitten perjantaina sorvasimme siirtymäkauden lakipaketin viimeiset yksityiskohdat yhdessä maatalouskomissaari Wojciechowskin ja Saksan puheenjohtaman neuvoston maatalousneuvottelijan Alais Bauerin kanssa. Neuvottelut venyivät iltamyöhään, mutta sopu löytyi lopulta iltayhdeksän jälkeen. Voit lukea tiedotteeni neuvottelutuloksesta tästä.

Maatalousvaliokunta hyväksyi paketin tiistaina vankalla enemmistöllä 40 puolesta ja 3 vastaan. Diili hyväksyttiin maanantaina myös maatalouden erityiskomiteassa eli kaikkien EU-maiden maatalousministeriöiden suurlähettiläskokouksessa. Nyt viljelijät saavat varmuuden seuraavasta kahdesta vuodesta, mikä tarkoittaa jatkamista nykysäännöin sekä Suomelle tärkeiden maaseudun kehittämisohjelmien jatkumista kahdella vuodella. Näin hallinnoille ja viljelijöille jää riittävästi aikaa valmistautua uuden ohjelmakauden tuomiin muutoksiin, ja toisaalta päättäjille riittävästi aikaa viimeistellä vuonna 2023 voimaan astuva yhteisen maatalouspolitiikan uudistus.

Tänään perjantaina sain kunnian toimia Keski-Pohjanmaan ProAgrian vuosikokouksen pääpuhujana ja kertoa maatalouspolitiikan uudistuksen etenemisestä. Oli ilahduttava nähdä iso joukko kokousosallistujia, vaikkakin tiukentuneiden koronarajoitusten vuoksi valtaosin verkon välityksellä.

Lennetäänkö jatkossa kestävästi suomalaisella biopolttoaineella? Liikennevaliokunnassa puimme läpi komission aloitetta Euroopan yhtenäisen ilmatilan (Single European Sky) kehittämiseksi. Euroopan ilmatila on normaalioloissa monin paikoin ruuhkainen ja tämä viivästyttää lentoja ja kuluttaa turhaan polttoainetta. Tähän voidaan puuttua vähentämällä ilmatilan pirstoutuneisuutta.

Lentoliikenteen tulevaisuutta pohdittiin myös eurooppalaisen verkkolehti EURACTIV:in ja Nesteen järjestämässä webinaarissa. Toin puheenvuorossani esille kestävät biopolttoaineet, jotka ovat nopea ja kustannustehokas keino ilmailun päästöjen vähentämiseen. Asia tulee piakkoin myös virallisesti päätöksentekoon, kun EU-komissio tekee ilmailun kestävistä polttoaineista lakialoitteen. Suomen näkökulmasta aloite on tärkeä, sillä meiltä löytyy osaamista biopolttoaineiden tuotannon, innovaatioiden ja jalostuksen saralla.

Liika kiltteys ei sovi EU-pöytiin. Kirjoitin Savon Sanomiin Suomen roolista EU:n ”mallimaana”, jota syystäkin usein kritisoidaan. Toki voimme olla ylpeitä hyvästä ja aktiivisesta toiminnan tasosta, johon monet muut jäsenmaat vasta pyrkivät, kuten eläinten hyvinvoinnista ja maailman laadukkaimmasta ruuasta. On kuitenkin muistettava käytännön realismi; ilmastotyössä liian kova vauhti voi kostautua, jos emme pidä täysin puoliamme, kun esimerkiksi hiilinielulaskentaa päivitetään Euroopassa. Myös turpeen energiakäytön alasajossa maltti on valttia. Liika vauhti on jo nyt ajanut kotimaassa tilanteeseen, jossa energialaitokset joutuvat etsimään korvaavaa polttoainetta ulkomailta mm. hakkeen muodossa. Siirtymää on syytä hakea hallitusti hyödyntäen EU:n tarjoamia tukimahdollisuuksia. Voit lukea koko kolumnin tästä.

Huomenna radiossa EU:n itäsuhteista. Lauantaina ilmestyy seuraava ja viimeinen syyskauden radiojaksoni. Tällä kertaa pureudumme EU:n ulkopolitiikkaan ja Euroopan unionin suhteisiin Venäjän, Valko-Venäjän ja Kiinan kanssa. Tavataan Järviradion ja Radio Sandelsin taajuuksilla lauantaina klo 11.45. Aiemmat jaksot löydät myös nettisivuiltani. Antoisia kuunteluhetkiä!

Rauhallista viikonloppua ja itsenäisyyspäivän viettoa toivottaen,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]