Elsin viikkokirje 5.12.2019

Tervehdys Brysselistä, valiokuntaviikolta!

Työviikko on vierähtänyt Brysselissä valiokuntien kokouksissa. Valiokunnissa olemme käsitelleet mm. EU:n ja Vietnamin välistä kauppasopimusta, yhteisen maatalouspolitiikan uudistusta sekä eläinten hyvinvointia.

Asiantuntijoiden kuuleminen maatalouspolitiikan uudistamisesta. Maatalous- ja ympäristövaliokunnan mepit kokoontuivat yhteen kuulemaan eri puolilta Eurooppaa saapuneiden asiantuntijoiden näkemyksiä CAP-uudistuksesta. Keskustelussa erityisesti niin asiantuntijoita kuin meitä edustajia huolestutti se, mitä ovat uuden komission lupaamaan “vihreä sopimuksen” vaikutukset maataloudelle. Toinen edelleen edustajia huolestuttava asia oli maataloustuottajien hankala taloudellinen tilanne ja varsinkin komission esittämät leikkaukset tulevaan monivuotiseen rahoituskehykseen.

Tapasin Elävä Itämeri säätiön ja Soilwood Oy:n Saara Kankaanrinnan ennen CAP-kuulemista, jossa hän vieraili asiantuntijana. Olimme yhtä mieltä siitä, että syyllistämisen sijaan ruokakeskustelussa viljelijät pitää nähdä ratkaisijoina. Saara yhdessä miehensä Ilkka Herlinin kanssa ovat uranuurtajia mm. hiiliviljelyssä ja ravinteiden kierrättämisessä. Hankkeita riittää Itämeren suojeluun keskittyvästä säätiöstä kokeilu- ja tutkimusmaatilaan sekä biometaanista uusiutuvaa energiaa valmistavaan laitokseen.

Eläinten hyvinvointi ja kauppasopimukset. Kävin pitämässä puheenvuoron MTK:n järjestämässä seminaarissa, jossa pohdittiin, mikä rooli maa- ja metsätaloudella on ympäristön, eläinten ja kasvien terveydessä. Nostin esille EU:n mahdollisuudet edistää korkeita eläinten terveyttä ja hyvinvointia koskevia normeja kauppakumppaneidensa suuntaan kauppasopimusten avulla. Nyt kun työn alla on sopimuksia Mercosurin, Australian ja Uuden-Seelannin kaltaisten suurten lihantuottajamaiden kanssa, on varmistettava, että eurooppalaisia standardeja ei heikennetä kauppasopimusten myötä.

Kansainvälisen kaupan valiokunnassa puitiin jälleen EU:n ja Vietnamin välistä kauppasopimusta. Tarkoituksena on äänestää ensi vuoden puolella siitä, hyväksymmekö sopimuksen voimaantulon. Sopimukselle löytyy paljon puolustajia, onhan Vietnamin talous Aasian nopeimmin kasvavia. Sopimus on herättänyt myös arvostelua. Voiko EU solmia kauppasopimuksen kommunistisen Vietnamin kanssa, jossa ihmisoikeudet toteutuvat heikosti ja kansalaisjärjestöt ovat ahtaalla yksipuoluejärjestelmän takia? Mielestäni voi ja pitää, sillä tämän sopimuksen avulla EU on Vietnamissa vahvemmin läsnä, tukien samalla maan demokratiakehitystä. Sopimus tarjoaa myös suomalaisille yrityksille merkittäviä uusia vientimahdollisuuksia.

Biotaloudesta. Viikon aikana sain kunnian olla kertomassa suomalaisesta biotaloudesta tuhatpäiselle yleisölle Bio-based Industries- sidosryhmäfoorumissa, joka kokosi yhteen alan vaikuttajia ympäri Eurooppaa. Biotalouden rooli tulee korostumaan EU:n työssä lähivuosina, kun uutta ilmasto- ja ympäristölainsäädäntöä aletaan laatia.

EU:n tulevasta “Vihreästä sopimuksesta” olen kirjoittanut myös tämän viikon Maaseudun Tulevaisuuden yliöpalstalle. Ursula von der Leyenin johtama komissio pääsi aloittamaan työnsä viimein tällä viikolla, ja nyt EU-vaikuttamiseen on panostettava, jotta biotalous- ja metsäasiat tulevat oikein kirjattua tulevaan lainsäädäntöön.

Pääministeri Rinteen ero kotimaassa. Kulunut viikko on ollut kotimaan politiikassa historiallinen ja vaikea. EU:n puheenjohtajamaan pääministerin eroa on pitänyt kommentoida täällä Brysselissäkin kohtaamisissa kansainvälisten kollegoiden kanssa. Sekaannukset valtion omistajaohjauksessa johtivat lopulta tilanteeseen, jossa Keskustan luottamus pääministeriin horjui ja vei erokirjeeseen presidentille. Nyt on kuitenkin katsottava tulevaisuuteen – tärkeintä on palauttaa hallituksen toimintakyky. Keskustan on varmistettava se, että keväällä neuvoteltu Keskustalle hyvä hallitusohjelma laitetaan toimeen täysimääräisesti tämän vaalikauden aikana.

Huomenna juhlitaan 102-vuotiasta Suomea. Minulle Suomen itsenäisyys on kallisarvoinen ja jakamaton itseisarvo, jota meidän kaikkien sopii juhlistaa. Maassamme on tänä päivänä aivan liikaa kansaa jakavia asioita. Maamme itsenäisyys olkoon se, joka meitä kaikkia suomalaisia yhdistää. Suomalaisena, evakon tyttärenä, haluan kiittää sotiemme veteraaneja ja kotirintamalla taistelleita.

Näillä ajatuksilla toivotan viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua ja rauhallista itsenäisyyspäivää!

Ystävällisin terveisin,

Elsi