Elsin viikkokirje 6.11.2020

Hyvää marraskuista perjantaita,

Heilahduksia maailmalla. Koronan toinen aalto sulki Brysselin maanantaina, kun järeät rajoitustoimenpiteet otettiin Belgiassa jälleen käyttöön. EU-parlamentin istuntoja jatketaan siis edelleen etänä. Viikko on vierähtänyt ulkomaan uutisia seuratessa. Yhdysvaltojen tiukka presidenttikisa näyttäisi kääntyvän demokraattihaastaja Bidenin voittoon, mutta ääntenlasku on yhä kesken. Lopputulos tulee ratkaisemaan sen, miltä Euroopan suhteet Yhdysvaltoihin näyttävät seuraavina vuosina.

Euroopassa turvatoimia ja ilmapiiriä ovat kiristäneet viime viikkojen terrori-iskut Ranskassa ja Itävallassa. Raa’at teot on täysin tuomittavia. EU-maiden on tiivistettävä yhteistyötään ääriliikkeiden torjunnassa, mm. laittomien rahavirtojen sulkemiseksi terroristijärjestöiltä. Kirjoitin maailmanmenosta tämän päivän Kainuun Sanomiin, voit lukea kolumnin täältä.

Luomupäivät. Olin tiistaina avaamassa Valtakunnallisia Luomupäiviä, joka sekin hoitui poikkeuksellisesti etänä. Luomun asema on vahvistumassa edelleen. Hyvä esimerkki tästä on EU-komission esittämä tavoite nostaa luomutuotannon osuus 25 prosenttiin EU:ssa vuoteen 2030 mennessä. Parlamenttikin otti kantaa luomuun yhteisen maatalouspolitiikan äänestyksessä, velvoittaen jäsenmaat tarkastelemaan luonnonmukaisen tuotannon kysyntää ja mahdollisuuksia tulevissa maataloussuunnitelmissa. Toinen alaan keskeisesti vaikuttava asia tulee olemaan EU:n uusi luomulainsäädäntö, jonka toimeenpano on valitettavasti viivästynyt korona takia. Uuden lain astuessa voimaan, on tärkeää, että hallinto on hyvin valmistautunut ja pystyy vastaamaan viljelijöiden kysymyksiin.

Oikeusvaltioloukkaukset viimein kuriin. EU-instituutioissa on päästy tällä viikolla yhteisymmärrykseen uudesta oikeusvaltiomekanismista (Rule of Law), jonka avulla EU-rahojen käyttö voitaisi evätä sellaisilta hallituksilta, jotka eivät kunnioita yhteisiä perusarvoja, kuten tuomioistuinten riippumattomuutta tai lehdistönvapautta. Uusi mekanismi tulee todella tarpeeseen, sillä toistaiseksi EU:n on ollut hampaaton seuratessa Unkarin ja Puolan huolestuttavaa lipsumista pois yhteisistä pelisäännöistä. Neuvottelutulos vaatii vielä Euroopan parlamentin ja EU:n neuvoston virallisen hyväksynnän.

Radio-ohjelmani jatkuu! Lauantaisin tuttuun tapaan klo 11.45 alkaa pyöriä taas Yhteytesi Eurooppaan radio-ohjelmani, jossa kerron tuoreimpia kuulumisia Euroopasta. Huomisessa jaksossa ihmetellään mm. kasvisnakin saamaa suurta huomiota maatalouspolitiikan uudistuksessa. Ohjelma on kuultavissa Radio Sandelsin ja Järviradion taajuuksilla sekä jälkikäteen nettisivuiltani. Jakso joka lauantai – tule siis kuulolle!

Lämpöistä isänpäiväviikonloppua,

Elsi