Elsi_20180918-1609__kuvaaja_Kai_Widell

Elsin viikkokirje 6.7.

Tervehdys Strasbourgista!

Tämä viikko vierähti helteisessä Strasbourgissa, jossa täysistunnon agendalla olivat mm. EU:n huippukokouksen tulosten läpikäynti ja Itävallan EU-puheenjohtajakauden prioriteetit. Äänestimme täysistunnossa mm. Euroopan puolustusteollisuuden kehittämisohjelmasta, matkustuslupajärjestelmästä, maantieliikennettä koskevasta liikkuvuuspaketista sekä tekijänoikeusuudistuksesta. Lisäksi Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki keskusteli meppien kanssa Euroopan tulevaisuudesta.

Liikkuvuuspaketti koskee toisiin maihin ajokeikoille lähetettyjä kuljettajia, heidän työehtojaan, mm. lepo- ja ajoaikojen osalta. Kyse on myös siitä, millä ehdoilla toisessa maassa rekisteröidyt kuljetusajoneuvot saavat ajaa muualla kuin kotimaassaan.

Suomi ei tue uusia rajoituksia näihin ns. kabotaasikuljetuksiin. Kauppa ja sen mukana myös kuljetukset kansainvälistyvät, emmekä voi olla tuon kehityksen jarruna. Tarvitaan säätelyä niin, että eri maalaiset kuljettajat ovat samalla viivalla, mutta rajoittamatta kansainvälistyvää kauppaa. Vientivetoisena ja perifeerisenä maana tämä on meille suomalaisille erittäin tärkeää.

Liikkuvuuspaketti ei saanut täysistunnossa parlamentin enemmistön hyväksyntää. Näin se palautuu liikennevaliokunnan käsittelyyn.

Tapasimme tällä viikolla yhdessä muiden suomalaismeppien kanssa Suomen Eurooppa suurlähettilään Marja Rislakin, jonka kanssa keskustelimme mm siitä, millaisin teemoin Suomi on ottamassa haltuunsa vuoden päästä alkavaa EU:n puheenjohtajuuskautta. Tuo ajankohta tulee olemaan aika haastava; meillä Suomessa on juuri käyty eduskunta- ja eurovaalit, ja myös täällä EU:ssa vaalien jälkeen koko uusi vaalikausi on vasta aluillaan, joten mm henkilövalinnat tulevat olemaan tuossa vaiheessa vielä työn alla.

Puheenjohtajuusteemoja miettiessä olemme positiivisen ongelman edessä; meillä on paljon erityisiä piirteitä ja vahvuuksia, joista teemoittelua voi ammentaa. Osaaminen, metsäisyys, bio- ja kiertotalous, hyvä hallinto, arktisuus tai eurooppalaisittain pisin raja Venäjän kanssa. Tässä muutamia esimerkkejä, joista voimme ammentaa sujuvampaan arkeen EU:ssa, kestävään kehitykseen tai parempaan kilpailukykyyn maailman markkinoilla.

Kansainvälisen kaupan valiokunnan jäsenenä tapasin Australian yrittäjien delegaation Strasbourgissa. He käyvät parlamentissa vuosittain vierailulla, mutta tällä kertaa vierailu oli entistä tärkeämpi, sillä EU on juuri aloittanut historialliset neuvottelut kauppasopimuksesta Australian kanssa. Osapuolten välinen kauppa on liki 48 miljardia euroa vuodessa.

Australia on ilmoittanut olevansa valmis monisyisempään kauppasuhteeseen EU:n kanssa. Neuvotteluista ei välttämättä ole tulossa helpot. Vaikka Australian bisnesilmapiiriä kiitellään EU:ssa, ovat maan markkinat yhä varsin protektionistiset: paljon tulleja ja hallinnollisia esteitä kaupalle. Varsinkin maatalouskauppa on molemmille osapuolille herkkä asia.

Australian ja EU:n väliset kauppaneuvottelut ovat tärkeä signaali muulle maailmalle. Onnistuessaan sopimus tulee olemaan osoitus siitä, että maiden välinen avoin kauppa ja yhteistyö toimii ja kannattaa yhä. Tämä on tärkeä viesti, varsinkin nyt, kun Yhdysvallat rakentaa kauppasotamuureja.

Kotimaassa julkaistiin tällä viikolla tuore puoluegallup. Puoluekannatusmittaus ei muuttanut suurimpien puolueiden järjestystä. SDP porskuttaa edelleen mittauksen kärjessä, tällä kertaa 20,3 prosentin kannatuksella. Kokoomuksen kannatus on 19,7%. Keskustan kannatus on tällä hetkellä seitsemäntoista prosentin hujakoilla. SDP ja Kokoomus ovat siis hienoisessa nousussa. Vastaavasti Keskustan kannatus on alaspäin. Huomionarvoisin muutos gallupissa on se, että perussuomalaisten kannatus nousi pitkästä aikaa yli kymmenen prosentin. Syksyn aikana kannattaa vähän vilkaista galluplukuja ja trendejä, kun lähestymme vaalien sumaa.

Tänä viikonloppuna kierrän kesätapahtumissa. Lauantaina olen tavattavissa Eukonkannon MM-kisoissa Sonkajärvellä, Keskustan teltalla klo 11 – 12. Sieltä jatkan matkaa Pyhäjärvelle, Kihupäiville, jossa olen tavattavissa Keskustan teltalla klo 15-16. Ja illalla pidän puheen Venetmäen kesäjuhlassa, Pielavedellä.

Toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,
Elsi