Elsin viikkokirje 6.9.2019

Tervehdys Brysselistä! 

Kesätauko ohi, työt alkoivat ministerikuulemisilla. Euroopan parlamentti palasi kesätauoltaan valiokuntatyöskentelyn pariin. Syksy lähti liikkeelle vauhdikkaasti, sillä kotimaamme ministereistä peräti kymmenen vieraili esittelemässä Suomen EU-puheenjohtajuuskauden painopisteitä. 

Ministeri Skinnari kansainvälisen kaupan valiokunnassa. Tiistaina meppien tentattavaksi saapui kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppa ministeri Ville Skinnari. Ministeri sai paljon huolestuneita kysymyksiä mm. Mercosur-kauppasopimuksesta, Brexitistä sekä USA:n ja Kiinan kiihtyvästä tullisodasta. Omassa puheenvuorossani nostin esille EU:n ja Yhdysvaltojen väliset kauppaneuvottelut, joita Suomi pyrkii syksyn aikana viemään eteenpäin. Mielestäni on tärkeää, että vuoropuhelu EU:n tärkeimmän kauppakumppanin kanssa etenee, jotta Trumpin uhkaamilta autotulleilta vältyttäisiin. Emme tarvitse enempää epävarmuutta jo vaikeutuneeseen tilanteeseen kansainvälisessä kaupassa ja taloudessa. Maatalous pitää kuitenkin jättää neuvottelujen ulkopuolelle.  

Maatalousvaliokunta lausui EU:n 2020 budjettiin. Keskiviikkona maatalousvaliokunta hyväksyi lausunnon EU:n ensi vuoden budjettiin. Olen tyytyväinen, että lausunnossa otettiin aloitteestani huomioon Venäjän pakotteet ja niiden vaikutus erityisesti maito- ja meijerialaan. Painotimme lausunnossa myös, että Brexitin toteutuminen ei vahingoittaisi vain Irlannin vaan koko Euroopan ruoka-alaa, mihin on varauduttava. Korostimme myös, että Mercosur-sopimuksen ruoka-alalle koituvien haittojen torjumiseen varattua miljardia ei saa ottaa maatalousbudjetista.

Ruuan alkuperämerkinnät esillä Lepän kuulemisessa. Keskiviikkona parlamentin maatalousvaliokunnassa kuulimme maa- ja metsätalousministeri Jari Leppää. Keskustelua herättivät erityisesti yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen edistyminen, metsäkysymykset Brasilian metsäpaloista hiilinieluihin sekä ruuan alkuperämerkinnät.

Olen ylpeä siitä, että kotimaassamme Suomessa on säädetty laki, jonka myötä ravintoloiden on aina ilmoitettava lihan alkuperämaa kuluttajalle. Nostin puheenvuorossani esille, että vastaava lainsäädäntö tulisi saada kattamaan koko Euroopan. Ilmaston, ruokaturvan ja ihmisten terveyden kannalta olisi tärkeää, että ihmiset tietävät mitä syövät ja mistä ruoka on lautaselle tullut. Keskustan juuri teettämän kyselyn mukaan lihan alkuperää ravintolassa on kysynyt jo 52,2 % suomalaisista. Tämä on osoitus siitä, että kuluttajat haluavat tietää yhä enemmän ruoan alkuperästä. Kirjoitin aiheesta mm. Uuteen Suomeen suomalaisen ruoan päivänä 4.9.

Brysselin metsätoimijat kokoontuivat. Metsäverkosto on suomalaisten europarlamentaarikoiden, ministeriöiden ja sidosryhmien yhteinen verkosto, joka kokoontuu muutaman kerran vuodessa Brysseliin keskustelemaan ajankohtaisista EU:n metsäasioista. Verkosto on toiminut Brysselistä vuodesta 1996 asti. Emännöin syksyn ensimmäistä tapaamista, jonka aiheena oli EU:n kestävän rahoituksen paketti ja sen vaikutukset metsätalouteen. Toimin tällä vaalikaudella verkoston puheenjohtajana yhdessä Mia-Petra Kumpula-Natrin ja Henna Virkkusen kanssa.

Tällä viikolla saimme Brysseliin toimistollemme uutta naisenergiaa. Syksyn harjoittelijanamme aloitti työnsä Jenni Ruotsalainen, valtiotieteiden opiskelija Turun yliopistosta.  

Metsänäyttely Silvan avajaiset. Avasin tänään juhlapuheen merkeissä Joensuussa Silva Metsänäyttelyn. Silva näyttelyssä on metsäasiaa hyvin monipuolisesti esillä, niin työnäytösten kuin osastojen esittelypisteillä. Lisää tietoa näyttelystä löydät https://silvafair.fi/

Keskustan puheenjohtajakisa huipentuu huomenna Kouvolassa. Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni ovat ehdolla puheenjohtajaksi, kun Keskusta kokoontuu ylimääräiseen puoluekokoukseen. Puolueen puheenjohtajakisaan on tullut viimeisillä viikolla draivia. Minusta on tärkeää, että uusi puheenjohtaja ottaa vahvan roolin keskustalaisia yhdistävänä tekijänä ja puolueemme politiikkaa eteenpäin vievänä voimana. Keskusta tulee saamaan hyvän puheenjohtajan vaikeaan paikkaan, osuipa valinta kumpaan hyvänsä.

Viikkokirjeeni ilmestyvät tuttuun tapaan kerran viikossa aina näin perjantaisin. Viikkokirjeen lisäksi voit seurata työtäni nettisivuiltani sekä sosiaalisesta mediasta alla olevien linkkien kautta:

Facebook: https://www.facebook.com/EKatainen/

Twitter: https://twitter.com/ElsiKatainen

Instagram: https://www.instagram.com/elsikatainen/

Mukavaa syksyn alkua sinulle toivottaen,

Elsi