Elsin viikkokirje 7.10.2022

Ensimmäinen lokakuun kahdesta täysistunnosta on saatu taputeltua. Tälläkin kertaa parlamenttia työllistivät erityisesti energia-asiat ja Venäjän viimeaikaiset toimet. Kokosin viikon aiheista videoterveiset, jonka voi katsoa täältä.

Kova työ toi tuloksia merenkulussa. Äänestimme liikennevaliokunnassa merenkulun uusiutuvien ja vähähiilisten polttoaineiden käyttöä säätävästä FuelEU Maritime -asetuksesta. Kuukausien pitkäjänteinen vaikuttamistyö kannatti monella tapaa. Valiokunta hyväksyi talvimerenkulun kompensaation ehdottamallani tavalla, joka on myös Suomen tavoitteiden mukainen. Viennistä riippuvaiselle Suomelle talvimerenkulun kompensaatio on elintärkeä. Liikenne- ja viestintäministeriö on laskenut, että mikäli talvimerenkulkua ei huomioitaisi kompensaatiolla merenkulkuasetuksessa, kulut Suomen viennille laskettaisiin vuosien kuluessa miljardeissa. Kompensaation ansiosta Euroopan sisämarkkinat pysyvät reiluna kaikille toimijoille sääolosuhteista riippumatta ja Suomen vientiteollisuuden kilpailukyky turvataan myös tulevaisuudessa. Asetus vie merenkulkua myös ympäristöllisesti kestävämpään suuntaan, sillä tällä hetkellä 98 prosenttia laivoista kulkee fossiilisella polttoaineella. Liikennevaliokunnan kannassa päästöjen vähentämisen tavoite on 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Parlamentin lopullinen kanta merenkulkuasetukseen päätetään lokakuun toisessa täysistunnossa reilun viikon kuluttua, jota koskevat taustakeskustelut käydään jo ensi viikolla. Tiedotteeni valiokunnan äänestystuloksesta voi lukea täältä.

Bioenergialle vahva tuki maatalousvaliokunnasta. Maanantai-illan toisessa äänestyksessä maatalousvaliokunta linjasi lausunnostani EU:n energialakien päivittämistä koskevaan REPowerEU-aloitteeseen. Olen erittäin tyytyväinen, että valiokunnan enemmistö hyväksyi ehdotukseni biokaasun tuotannon tuplaamisesta uusiutuvan energian direktiiviin ja bioenergian mukaan ottamista EU:n vauhdittamiin hankkeisiin sekä kannustimien luomista maatilojen aurinkopaneelihankkeisiin pakkokeinojen sijaan. Maatalousvaliokunta toi tasapainoa komission ehdotukseen ja tämän viestin välitämme teollisuusvaliokunnan jatkoneuvotteluja varten, jotka käydään loka-marraskuun aikana. Lausuntoni on luettavissa täältä.

Huoli Venäjän toimista syvenee. Pidin täysistunnon keskustelussa Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan eskaloitumisesta puheenvuoron, jonka voi katsoa täältä. Parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa tuomitaan valekansanäänestykset ja vaaditaan lisää merkittävää sotilaallista apua Ukrainalle. Parlamentti esittää myös erikoistuomioistuimen perustamista tutkimaan Venäjän sotarikoksia. On varmistettava, ettei Venäjän ydinaseella uhkailu vähennä EU:n Ukrainalle antamaa apua. Parlamentin kanta nostaa esille myös, että Euroopan kriittistä infrastruktuuria on suojeltava paremmin. Nord Stream -kaasuputkiin kohdistunut sabotaasi toi pinnalle hybridi-iskujen kasvaneen uhan, ja niihin meidän on oltava varautuneita. Euroopan on säilytettävä yhtenäisyytensä Venäjän painostuksen alla – mitä alhaisempiin tekoihin Venäjä sortuu, sitä lujemmin ja yhtenäisemmin Euroopan on vastattava. Tuen Ukrainalle on jatkuttava niin kauan kuin se sitä tarvitsee. Komission esittämä, juuri hyväksytty kahdeksas pakotepaketti, jossa laajennetaan talouspakotteita ja asetetaan hintakatto venäläiselle öljylle, on erinomainen lisä tehokkaisiin pakotteisiin. EU:n toimet kyllä purevat.

Energiakriisistä etsitään ulospääsyä. Parlamentin hyväksymä päätöslauselma koskien energian hinnannousua peräänkuuluttaa lisää hätätoimia etenkin haavoittuvimmassa asemassa olevien kansalaisten ja pk-yrityksien auttamiseksi. Parlamentin kannassa putkikaasulle vaaditaan hintakattoa ja energiayhtiöiden satunnaisiin voittoihin puuttuvaa windfall-veroa halutaan kehittää. Windfall-verolla tarkoitetaan sähköyhtiöiltä kerättyä verotuottoa voitoista, jotka ovat syntyneet ilman yrityksen omia ansioita. Lisäksi esitimme jälleen nopeaa kieltoa öljyn, hiilen, kaasun ja ydinpolttoaineen tuonnille Venäjältä. Euroopan huoltovarmuus on turvattava energiaomavaraisuudella. Ainoa vastaus tähän on laaja energiapaletti, joka hyödyntää kaikki olemassa olevat keinot. Komission yritykset rajoittaa bioenergian tuotantoa unionissa eivät ole linjassa tämän tavoitteen kanssa. Käynnissä oleva sota on opettanut, ettei uusia riippuvuuksia diktatuureihin pidä rakentaa, ja siksi strategisten kumppanuuksien solmimisessa on oltava tarkkana.

Olin keskustelemassa näistä aiheista Ylen A-Talk ohjelmassa torstai-iltana meppikollegoideni Heidi Hautalan, Eero Heinäluoman ja Henna Virkkusen kanssa. Lähetyksen voi katsoa jälkeenpäin täältä.

Mobiililaitteiden yleislaturi helpottamaan elämää. Täysistunnon agendalle mahtui myös EU-kansalaisten arkea helpottava päätös mobiililaitteiden yleislaturin käyttöönotosta. Parlamentin kannan mukaan kaikissa EU:ssa myytävissä matkapuhelimissa, tableteissa ja kameroissa on oltava USB-C-tyyppinen latausportti vuoteen 2024 mennessä, ja lisäksi velvoite koskee keväästä 2026 alkaen myös kannettavia tietokoneita. Yleislaturilla säästämme luonnonvaroja ja vähennämme turhaa elektroniikkajätettä. Parlamentti hyväksyi myös päätöslauselman, jossa tuomitaan murhatun Mahsa Aminin kuolema Iranissa ja osoitetaan tukea mielenosoittajille. Parlamentin kanta on, että Iranin viranomaisten on vapautettava mielenosoittajat, luovuttava syytteistä heitä kohtaan ja tutkittava Aminin kuolemaa puolueettomasti. Parlamentti vaati myös EU-pakotteita Aminin kuolemasta vastuussa oleville Iranin viranomaisille.

Luonnonvarakeskuksen Maaningan toimipisteen avajaiset. Torstaina pidin puheen Maaningalla Luonnonvarakeskuksen uuden toimipaikan avajaisissa. Puheessani korostin suomalaisen ruokaturvan ja kestävyyden merkitystä maailman ruokajärjestelmän murroksen keskellä. Luonnonvarakeskuksen tekemä tutkimus on arvokasta niin yhteiskunnallisen päätöksenteon kuin elinkeinotoiminnan näkökulmasta, ja uusi, upea Maaningan toimipiste turvaa laadukkaan tutkimuksen jatkumisen.

Ennen viikonlopun viettoon siirtymistä osallistun vielä perjantai-iltana Savon Yrittäjien juhlatilaisuuteen. Ensi viikolla vietetään Euroopan alueiden viikkoa, ja tämä näkyy myös omassa Brysselin-ohjelmassani, kun tapaan monia suomalaisia aluetoimijoita.

Tänään perjantaina on ilmestynyt meppikollegani Mauri Pekkarisen kanssa tekemäni uusi Meppilehti – Euroopan ytimessä. Lehdessä käsitellään kuluneen vuoden EU-aiheita ja tutustutaan lisäksi muun muassa europarlamentaarikon työpäivään ja siihen, millaista on olla töissä mepin avustajana. Lehden voi lukea täältä.

Rentouttavaa viikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]