Elsin viikkokirje 7.5.2021

Hyvää perjantaita,

Kokoomus tuli järkiinsä. Kotimaassa saatiin kuulla eilen torstaina järkiuutisia, kun elpymispaketin kanssa epäröivä kokoomus päätti vihdoin kovan paineen alla pyörtää päätöksensä tyhjän äänestämisestä. Tämä tarkoittanee sitä, että eurooppalainen yhteinen elpymispaketti sekä sen myötä EU:n monivuotinen budjetti saadaan ensi viikolla hyväksyttyä eduskunnassa. Silti Eurooppa-myönteisimmän puolueen riveistä löytyy yhä paketin kaatajia ja kokoomuksen veneen keikuttelu herättää kysymyksiä. Ovathan kokoomuksen eurooppalaisen emopuolueen EPP:n johtohahmot ajaneet elpymispakettia vahvasti alusta asti. Tärkeintä kuitenkin on, että elpymispaketti ei nyt kaadu Suomen käsissä. Kaatuminen olisi taloudelle, markkinoille ja Suomen maineelle EU:ssa valtaisa riski.

Suomalaisen ruoan ja maaseudun kiertue.Viikko on vierähtänyt virtuaalisella tupailtakiertueella pitkin Suomea yhdessä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän sekä eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmarin kanssa. Vaikka paikan päälle maakuntiin olisi hienoa päästä, on keskustelu suomalaisesta ruoasta, maaseudusta ja monipaikkaisuudesta ollut innokasta ja vilkasta etäyhteyksinkin. Kiertueemme päättyy ensi viikon maanantaina 10. toukokuuta, jolloin luvassa on vielä yhteinen tupailta Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa klo 18.15 sekä Etelä- ja Keski-Pohjaanmaalla klo 19.30 alkaen. Lähetyksiä voit seurata Facebook-sivujeni kautta. Tervetuloa kuulolle!

Parlamentissa vietetään kotimaan viikkoa. Euroopan parlamentin kokouskalenteri suljetaan tasaisin väliajoin, jotta euroedustajilla on aikaa paneutua täysin kotimaan tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Alkuviikosta tapasin muiden kollegameppien kanssa vientiteollisuuden liittoja, joihin lukeutuvat Metsäteollisuus, Kemianteollisuus ja Teknologiateollisuus. Saimme hyvän katsauksen Suomen tulevaisuuden näkymistä viennin saralla ja myös näkökulmia siihen, millaiset toimet EU:ssa edistävät vientiteollisuuden sekä Suomen menestystä parhaalla tavalla. Tapasimme suomalaismeppien kesken myös Suomen EU-suurlähettiläs Marja Rislakin, jonka kanssa kävimme keskustelua muun muassa ajankohtaisista ympäristöasioista.

Eurooppa-päivä. Sunnuntaina 9. toukokuuta vietetään äitienpäivän yhteydessä myös Eurooppa-päivää. Tällä kertaa päivän on tarkoitus toimia lähtölaukauksena uudelle Euroopan unionin tulevaisuuskonferenssille. Kyseessä on kansalaisille suunnattu keskustelufoorumi. Se on myös paikka ideoida sitä, millaista EU:ta haluamme jatkossa rakentaa. Monelle ehkä vieras Eurooppa-päivä edustaa ennen kaikkea rauhaa ja vakautta. 9. toukokuuta 1950 toisen maailmansodan kauheuksista toipuvassa Euroopassa Ranskan ulkoministeri Robert Schuman piti kuuluisan puheen eurooppalaisen taloudellisen ja poliittisen yhteistyön tiivistämisestä rauhan turvaamiseksi. Tätä Schumanin julistusta pidetään nykyisin unionin synnyn alkusysäyksenä. Kansalaisia osallistavasta konferenssista voit lukea lisää täältä.

Kyselytunti Järviradiossa lauantai-aamuna, tule kuulolle! Huomenna lauantaina klo 9.00 olen Järviradion taajuuksilla pitämässä mepin kyselytuntia. Tarkoitus on keskustella yhdessä ajankohtaisista EU-asioista ja käydä läpi muun muassa sitä, millaista mepin työ on, miten EU:n uusi ilmasto-ohjelma Green deal vaikuttaa suomalaiseen elämänmenoon ja mihin suuntaan unioni on menossa. Näihin ja moneen muuhun aiheeseen voit esittää kysymyksiä soittamalla suoraan lähetykseen. Tarkista paikkakuntasi taajuus täältä ja hyppää kuulolle! Tervetuloa moikkaamaan myös Kuopion torille huomenna klo 11.00 alkaen, jossa olemme keskustan kuntavaaliehdokkaiden kanssa jakamassa kuusentaimia. Tule jututtamaan ja hakemaan oma taimesi!

Haluan toivottaa jo nyt, ihanaa äitienpäivää kaikille äideille sekä rauhallista Eurooppa-päivää kaikille meille eurooppalaisille,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
elsi.katainen@europarl.europa.eu