Elsin viikkokirje 8.11.2019

Tervehdys Brysselistä, valiokuntaviikolta!

EU:n komissio julkisti yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) siirtymäajan lainsäädännön vuodelle 2021. Nykyisen kauden maataloussäännöillä jatkettaisi vähintään vuoden ajan sen takia, että yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen neuvottelut ovat venyneet suunniteltua pidemmäksi. Siirtymäkauden lainsäädäntö tulee voimaan jo vajaan 14 kuukauden kuluttua, minkä vuoksi mielestäni ei ole järkevää lähteä muuttamaan nykyisen tukipolitiikan sääntöjä, vaan rakennettava vakautta ja selkeyttä sekä pidettävä huolta maatalouden rahoituksesta.

EU:n ja Vietnamin välinen kauppasopimus maaliviivalla. Kansainvälisen kaupan valiokunnassa keskusteltiin EU:n ja Vietnamin välisestä vapaakauppasopimuksesta, joka voimaantullessaan poistaisi 99 % osapuolten välisistä tulleista. Sopimus on hieno uutinen eurooppalaisille yrityksille, sillä Vietnam on Aasian nopeimmin kasvavia talouksia. Kaupan lisäksi sopimuksessa on kyse Vietnamin työolojen ja ihmisoikeuksien parantamisesta. Kommunistisen puolueen johtaman Vietnamin on sopimuksen myötä sitouduttava Kansainvälisen työjärjestö ILO:n keskeisiin sopimuksiin, jotka kieltävät mm. lapsi- ja pakkotyön. Äänestämme sopimuksen hyväksynnästä tammikuun puolella.

Raidehankkeet. Tapasin tällä viikolla Euroopan parlamentissa VR:n edustajia ja keskusteluissa nostin esille myös Itärata-hankkeen tarpeellisuuden. Kirjoitin aiheesta kolumnin, joka on julkaistu tänään Kainuun Sanomissa.

Valtakunnassa on nyt menossa monia isoja ja kunnianhimoisia ratahankkeita, kuten esimerkiksi Pisara-rata, lentorata ja itärata, tunnin junat Tampereelle ja Turkuun, lisäraiteet pääradalle Helsingistä Ouluun sekä visiona tunneli Tallinnaan ja Jäämeren rata. Useimmat näistä hankkeista ovat miljardihankkeita, minkä vuoksi EU-rahoituksen hakeminen on välttämätöntä. Onkin tärkeää, että raidehankkeet ja niiden suunnittelu etenevät rivakalla otteella, sillä kilpailu EU-rahoituksesta tulee kiristymään tulevalla kaudella. Tällä saralla Suomella riittää petrattavaa, sillä aiempien rahoituskausien saldo on ratahankkeissa ollut kehno, kun vertaa vaikkapa naapurimaa Ruotsiin.

Tapaamisia. Valiokuntakokousten lomassa tapasin viikon aikana maito- ja sokeriteollisuuden Euroopan tason edustajia, Etelä- ja Länsi-Suomen maakuntien (ELSA) delegaatiota sekä tiede- ja kulttuuriministeriämme Hanna Kososta.

Kouluvierailu Pielavedellä ja Pohjois-Savon piirikokous. Tänään aamupäivästä vierailin Pielaveden lukiolla kertomassa nuorille koululaisille sekä lukiolaisille Euroopan unionista ja sen toiminnasta. Hienoa, että Pielavedellä jaetaan EU-tietoutta nuorille teemapäivien avulla! Illalla vuorossa on Keskustan Pohjois-Savon piirin syyskokous Siilinjärvellä, Ahmon koululla.

Näillä ajatuksilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,
Elsi