EU naisyrittäjän tukena

EU yrittäjänaisen tukena

Tiesitkö, että yrittäjäksi haaveileva tai liikeidean toteuttamiseen vauhtia hakeva nainen voi saada EU-rahoitteisen lainan, takauksen tai yritystuen? EU on viime vuosina pyrkinyt kuromaan umpeen yrittäjätilastojensa epäsopua, sillä vain kolmannes eurooppalaisista yrittäjistä on naisia. Digitaitojen, tuotekehittelyn ja johtamisvalmiuksien vahvistamiseksi on järjestetty ilmaisia koulutuksia ja työpajoja.

Hienoja mahdollisuuksia on siis tarjolla. Ongelma on kuitenkin se, ettei näistä mahdollisuuksista tiedetä. Kyselyjen perusteella lähes 70 % suomalaisista yrittäjänaisista ei tunne lainkaan tai juuri lainkaan EU:n tarjoamia rahoitusmahdollisuuksia.

Tunnettavuuden lisääminen näistä rahoitusvaihtoehdoista olisi tärkeää, jotta myös naisyrittäjät pääsisivät palkkaamaan lisää käsipareja, investoimaan suurempiin liiketiloihin ja verkostoitumaan. Suomessa keskeinen este naisen yrittäjyydelle on nimenomaan rahoituksen puute ja taloudellinen epävarmuus.

EU-rahoituksessa on loppujen lopuksi kyse vain vipuvoimasta. EU:n päätäntävallan ytimeen ei kuulu sosiaalipolitiikka, jossa muutoksia pitäisi saada aikaan, jos Suomessa todella halutaan kannustaa naisia yrittäjyyden tielle. Aivan liian moni naisyrittäjä tällä hetkellä alivakuuttaa itsensä ja tukijärjestelmämme sallivat tämän.

Eurovaaleissa on tapetilla kuitenkin merkittäviä asioita, joista yksi on EU:n yhteinen budjetti. Pitääkö leikata ja jos pitää niin mistä? Itse kannatan vahvasti alue- ja rakennerahastojen jatkuvuutta, sillä niiden avulla on nimenomaan luotu suomalaisille pk-yrityksille uskallusta investoida. Mikä parasta, tukea on ollut saatavilla koko Suomessa, kaupungeissa ja maaseuduilla.

Vaalien alla minua huolestuttaa eritoten ne puoluekartan äärilaidalta tulevat puheenvuorot, jotka vastustavat EU:ssa ihan kaikkea; euro-jäsenyyttä, avointa kauppaa, vapaata liikkuvuutta ja tukipolitiikkaa. Viennistä hengittävä Suomi tarvitsee EU:n päättäviin pöytiin nyt ja aina tahoja, jotka kannustavat suomalaista pk-yritystä kasvuun ja maailmalle.

Kirjoitus julkaistu Yrittäjänaisten blogissa 17.5.2019