Iisalmen Sanomat: Joulurauhaa Euroopalle

Viime viikon täysistunto Ranskan Strasbourgissa sujui varsin alakuloisissa tunnelmissa, kun terroritaustainen mies avasi tulen kaupungin joulutorilla surmaten kolme ihmistä ja haavoittaen vakavasti lukuisia muita. Epäillyn etsinnät jatkuivat kolme päivää, ja joulukaupungin kadut pysyivät autioina. Myös Euroopan parlamentti jouduttiin sulkemaan lähes koko yöksi terroriteon seurauksena, ja itsekin vietin tuon yön toimistoni sohvalla. Turvattomuus ja terrorismi tulivat tällä kertaa lähelle.

Viime viikkoina ympäri Eurooppaa on nähty liikehdintää keltaliivisten mielenosoittajien toimesta, jonka myötä Ranskan presidentti Emmanuel Macron on tullut ulos lupauksineen nostaa palkkoja ja perua uudistuksiaan. Syyt levottomuuksien takana ovat moninaiset, eikä yhtä tiettyä taustaa ole. Se kuitenkin näyttää selvältä, että ihmiset kapinoivat ympäri Eurooppaa eriarvoistumista vastaan. Osa haluaa eroon Macronista ja osa kapinoi Brexitin myötä. Alankomaissa ja myös Brysselissä kapinoidaan maahanmuuttopolitiikkaa vastaan nuo samat keltaiset liivit päällä äärioikeiston toimesta.

Levottomuuksien aalto näyttää koventavan otettaan Euroopasta. Siksi suurimman osan eli järkevästi suhtautuvien ja toimivien ihmisten ja kansojen on nyt näytettävä oikeaa toimintamallia ja rauhallista suhtautumista. On tärkeää, että ketään ei jätetä keskustelujen ulkopuolelle, kun neuvotellaan esimerkiksi maahanmuutosta. Ihmisillä on oltava malttia keskustella kipeistäkin asioista kasvokkain, mikä on usein rakentavampaa kuin riitely sosiaalisessa mediassa, jossa keskustelu usein kärjistyy.

Joulu merkitsee minulle hiljentymistä ja rauhoittumista, mikä antaa myös etäisyyttä hetkiseen arkeen ja päätöksentekoon. Toivon, että joulun aika tasoittaa myös kuohuvaa Eurooppaa.

Joulurauhan julistus on hieno suomalainen perinne, jonka toivoisin lähetettäväksi koko Euroopalle. Sillä aivan kuin meitä suomalaisia, myös eurooppalaisia yhdistää yhteinen arvopohja. Suvaitsevaisuus, lähimmäisen rakkaus, ihmisoikeuksien kunnioittaminen, oikeusvaltioperiaate ja demokraattisten prosessien kunnioittaminen. Nämä periaatteet on syytä muistaa joka päivä. On rakennettava ja vahvistettava yhteistyön ja luottamuksen ilmapiiriä.

Joulurauhaan valmistautuessa on hyvä pohtia myös omien valintojen merkitystä. Suosimalla suomalaisia elintarvikkeita ja tuotteita niin jouluna kuin arkena edistämme koko maan elinvoimaa ja hyvinvointia. Joutsenlippumerkki takaa raaka-aineen alkuperän ja elintarvikkeiden valmistuksen Suomessa. Laatuun kannattaa panostaa esimerkiksi ruuan valmistuksessa, sillä samalla ruokahävikki vähenee.

Näillä ajatuksilla tahdon toivottaa kaikille hyvää ja rauhallista joulunaikaa sekä onnellista Uutta Vuotta 2019!